Auteur: Jan Bouius Datum: 30-06-2021

Bij HAL Trust kan de vlag uit

Op het hoofdkantoor van HAL Trust kan vandaag de vlag uit. Na allerlei juridisch getouwtrek heeft EssilorLuxottica dan toch besloten Grandvision, bekend van onder andere Pearle en Eye Wish, over te nemen tegen de oorspronkelijke overnameprijs van 28,42 euro per aandeel, totaal 7,2 miljard euro, die ze twee jaar geleden zijn overeengekomen.

Nadat een Zwitsers arbitragetribunaal ruim een week geleden EssilorLuxottica nog de mogelijkheid bood de overeenkomst te verbreken zonder de afgesproken boete van 400 miljoen euro te betalen, had eenieder verwacht dat EssilorLuxottica een fikse korting zou bedingen om de deal alsnog te beklinken. Maar opnieuw onderhandelen zou uitstel of eventueel afstel betekenen en daar hebben ze geen trek in, zeker niet omdat al het voorbereidende werk is gedaan en de brillenmarkt na de pandemie weer flink in de lift zit. De strategische logica achter de deal is 100 procent overeind blijven staan en voor EssilorLuxottica lijkt dit het perfecte moment om het retailnetwerk uit te breiden.

Of ze bij Grandvision na alle sores nog wel zo blij zijn om op deze manier uitgehuwelijkt te worden is maar de vraag, maar HAL Trust scoort met de verkoop van zijn belang van 76,72 procent een fikse bruidsschat van zo’n 5,5 miljard euro.

Een gedeelte daarvan hebben ze gisteren op voorhand al uitgegeven door 64 procent van de aandelen in de Pro Gamers Group te kopen voor naar schatting 525 miljoen euro. Dit Duitse bedrijf is, zoals de naam al doet vermoeden, actief in de verkoop van allerlei videogame apparatuur. Het is HAL’s eerste stap in de lucratieve gaming-industrie die dankzij de coronapandemie booming is.

Klein bier

Nestlé wil haar ESG-voetafdruk verbeteren door een positieve waterimpact na te streven in de gebieden waar zijn waterdivisie actief is. Door 120 miljoen Zwitserse Frank te investeren in meer dan 100 projecten op 48 locaties wereldwijd wil het bedrijf de natuur helpen om meer water vast te houden dan Nestlé daar gebruikt. Te denken valt aan rivierherstel in de Vogezen of het ondersteunen van lokaal waterbeheer door het aanleggen van druppelirrigatie voor boeren in Sheikhupura in Pakistan.

Adidas start een eigen aandelen inkoopprogramma en koopt tot einde dit jaar voor 550 miljoen euro aan aandelen in. In de in maart aangekondigde nieuwe strategie ‘Own the Game’ meldde Adidas al dat ze tot 2025 een aanzienlijke omzetgroei en zeer hoge vrije cashflows verwacht te genereren, waarvan het grootste gedeelte, tussen 8-9 miljard euro, aan de aandeelhouders zal worden uitgekeerd in de vorm van dividenden en eigen aandeleninkoop. Het weerspiegelt fraai het sterke financiële profiel van de onderneming.

Didi, de Chinese versie van Uber, zal vanaf vandaag verhandeld worden op de beurs in New York. De onderneming heeft bij haar beursintroductie 4,4 miljard dollar opgehaald door 317 miljoen aandelen te plaatsen tegen 14 dollar per stuk. Daarmee krijgt het bedrijf een waardering van ruim 70 miljard dollar, waarmee het de grootste beursgang van een Chinees bedrijf in de Verenigde Staten is sinds die van Alibaba. Het ‘Nederlandse’ Prosus profiteert hiervan mee, middels het belang van 29 procent in Tencent, dat op zijn beurt weer 6,8 procent van de aandelen Didi bezit.

Vanwege gewelddadigheden in de buurt van de Richards Bay titanium-mijn in Zuid-Afrika heeft Rio Tinto een force majeure uitgeroepen en alle werkzaamheden daar stilgelegd. De mijnbouwer kan de veiligheid van het personeel niet meer garanderen. Aangezien de mijn voor netto 468 miljoen dollar in de boeken staat en Rio Tinto zich wat de klantcontracten kan beroepen op overmacht, heeft het voor de aandeelhouders nauwelijks impact.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten

 

Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 13-05-2021

Inflatie maakt beleggers nerveus

Consumenten Prijs Index

Dinsdag waren de beurzen al gedaald vooruitlopend op de inflatiecijfers van een dag later. Er was toch wel enige vrees dat het Bureau of Labor Statistics in de Verenigde Staten een CPI (Consumer Price Index) zou publiceren waar beleggers niet erg vrolijk van konden worden. Het was nog erger. Het mandje van prijzen van goederen en diensten dat gezamenlijk de inflatie meet bleek op jaarbasis met niet minder dan 4,2 procent te zijn gestegen. Dat terwijl er een toename van 3,6 procent was verwacht. Ook op maandbasis liepen de prijzen veel harder op dan ingeschat, met 0,8 procent. Een prijsstijging die we sinds 2008, voordat de kredietcrisis uitbrak, niet meer hadden gezien. Daar de beurzen al hadden geanticipeerd op slechte cijfers duurde het even voor er duidelijk richting werd gekozen door beleggers. Maar uiteindelijk zetten de beurzen de weg naar beneden in. Ook vandaag volgen de markten in Europa die van de Verenigde Staten. Zo staat de AEX inmiddels 6 procent onder zijn hoogste koers van begin deze maand.

Einde aan TINA?

Is deze vrees terecht? Beleggers zijn immers al jaren gewend aan een historisch lage inflatie. Als gevolg daarvan kon ook het rentepeil naar ongekende diepten wegzinken. In ons werelddeel is er zelfs al enkele jaren sprake van een negatieve rente. Het joeg spaarders naar de beurs onder het motto dat er geen alternatief was voor een belegging in aandelen (TINA). De aanwassende stroom van geld naar de beurs stuwde de koersen verder op en dat trok op zijn beurt weer nieuwe beleggers aan. Niets heeft zo’n aantrekkingskracht als voortdurende koerswinsten. Beleggers werden daarbij geholpen door de centrale banken die met regelmaat lieten weten voorlopig niet van plan te zijn de rente weer te gaan verhogen. Zelfs een enigszins oplopende inflatie zou ze niet van mening doen veranderen. Maar 4,2 procent?

Basiseffecten

Hoe houdbaar is dan het ruime monetaire beleid nog? Veel beleggers nemen het zekere voor het onzekere en gingen over tot verkoop van hun aandelen. Maar reageren ze niet te snel? De snelle toename van de prijzen kan toch moeilijk als een verrassing zijn gekomen. De pandemie zorgde een jaar geleden voor een enorme prijsdaling van allerlei diensten waar plots weinig behoefte meer aan was. Zo zakte de CPI in april vorig jaar diep weg. Met dit lage niveau als vergelijkingsbasis is het dan ook niet zo vreemd dat een jaar later – in een zich snel herstellende economie – de prijzen hard oplopen. Economen spreken in zo’n geval van basiseffecten. Voor de duidelijkheid, het algemene prijspeil is nog steeds lager dan dat van voor de uitbraak van het virus. Het is het tempo van de groei, niet het absolute prijspeil, dat momenteel zorgen baart.

Markt voor tweedehands auto’s explodeert

Opvallend is verder dat er geen sprake is van een prijsstijging over de gehele linie. Zo blijkt uit een nadere analyse dat de forse toename van de prijzen toe te schrijven is aan diensten die slechts voor 13 procent uitmaken van de consumentenbestedingen. Zo liepen vooral de prijzen van gebruikte auto’s en trucks, hotelovernachtingen, restaurants, vliegtrickets, autoverzekeringen, kaartjes voor evenementen en musea en autoverhuur sterk op. Juist die prijzen waren in de pandemie het hardst gedaald en lopen nu het meest op. In de pandemie hadden autoverhuurbedrijven een gedeelte van hun vloot in de verkoop gedaan en nu dienden ze hun voorraad als de wiedeweerga weer aan te vullen. Daar nieuwe auto’s sowieso moeilijk verkrijgbaar zijn (vanwege het chiptekort) explodeert de markt voor tweedehands auto’s.

Irrational exuberance

Maar wat zegt deze prijsstijging over de brede economie? De centrale banken hebben steeds gesteld dat de inflatie slechts van tijdelijke aard zal zijn. Op zeker moment zullen vraag en aanbod elkaar weer vinden en normaliseren de markten weer. Bedenk ook dat de switch van diensten naar goederen tijdens de pandemie weer vice versa zal zijn zodra de meeste mensen gevaccineerd zijn. Met andere woorden, waar de prijzen van allerlei diensten weer op zullen lopen, kunnen juist de prijzen voor goederen en grondstoffen (die nu hard stijgen) weer zakken. Ondanks alle onrust staat het algemeen prijsniveau nog steeds onder het niveau van de lange termijntrend waar bijvoorbeeld de Federal Reserve de prijzen zou willen hebben. Bedenk dat de kerninflatie momenteel 3,0 procent is. Dat lijkt veel, maar is exact het niveau waar ze bijvoorbeeld in 1996 ook stond. Hoewel de toenmalige gouverneur van de Fed Alan Greenspan toen waarschuwde voor irrational exuberance zouden de beurzen nog vier jaar verder stijgen.