Auteur: Krist Plaizier Datum: 07-10-2021

Constellation Brands verhoogt de outlook

De Amerikaanse drankenproducent Constellation Brands, dat een gebroken boekjaar kent, kwam gistermiddag voorbeurs met de cijfers over het tweede kwartaal naar buiten. De bierbrouwer, die in de Verenigde Staten vooral bekend is van zijn bieren Modelo Special en Corona Extra, voldeed niet aan de winstverwachting van de analisten. Wel was de omzet hoger dan verwacht en verhoogde men de winstverwachting voor het gehele jaar omdat er toenemende volumes in de bierverkoop worden verwacht in de tweede helft van het boekjaar.

De winst werd wederom gedrukt door de investering in de Canadese cannabisproducent Canopy Growth. De verliezen die hierop geleden werden, verlaagden de winst per aandeel met 13 dollarcent. De drankenproducent heeft tot nu toe nog niet veel plezier beleefd aan zijn investering sinds november 2017. Het bezit thans 36,2% van de aandelen Canopy Growth. Afgelopen kwartaal moest Constellation Brands maar liefst 590 miljoen dollar afschrijven op de cannabisproducent. Daarmee kwam de totale netto kwartaalwinst uit op slechts 1,5 miljoen dollar terwijl deze in hetzelfde kwartaal vorig jaar nog 512,1 miljoen dollar bedroeg.

De aangepaste winst per aandeel (exclusief Canopy) kwam in het tweede kwartaal uit op 2,52 dollar. Dit was 13,4 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar en ook lager dan de analistenverwachting van 2,79 dollar. De omzet exclusief accijns steeg met 4,9 procent ten opzichte van vorig jaar en kwam uit op 2,37 miljard dollar. Analisten hadden ingezet op 2,30 miljard dollar. Over het gehele boekjaar, dat eindigt in februari 2022, verwacht Constellation Brands tussen de 10,15 en 10,45 dollar per aandeel aan (aangepaste, dat wil zeggen zonder Canopy Growth) winst te behalen. Dit is 15 dollarcent meer dan bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal toen de outlook ook al naar boven werd bijgesteld. De hogere winstverwachting is mogelijk omdat de brouwer dit jaar tussen de 9 en 11 procent meer bier denkt te kunnen verkopen dan in (boekjaar) 2021. Afgelopen kwartaal stegen de bierverkopen met 14 procent naar 1,86 miljard dollar. De wijn- en sterke drankverkopen deden het slechter met 18 procent minder omzet. Dit is echter verklaarbaar omdat de divisie met goedkopere wijnen eerder dit jaar werd verkocht. Laten we dit erbuiten, dan steeg de omzet van wijn en sterke drank met 15 procent.

Er zal een kwartaaldividend van (wederom) 0,76 dollar voor de klasse A aandelen worden uitgekeerd op 4 november aanstaande. Constellation Brands staat op de favorietenlijstjes bij diverse analisten. Vorige week noemde Credit Suisse het aandeel nog een ‘top pick’ en Wells Fargo een ‘signature pick’. Volgens Bloomberg geven 17 analisten een koopadvies af terwijl er 7 zijn die niet verder gaan dan een houdadvies. Verkoopadviezen zijn er niet.

Aziatische markten sluiten hoger op mogelijke ontmoeting tussen Biden en Xi

Vanochtend spurtten de meeste Aziatische effectenmarkten omhoog. De Chinese markten op het vaste land van China deden echter niet mee omdat deze voor de laatste dag dicht waren in verband met de viering van de ‘Gouden Week’. Na acht dagen een verlies opgetekend te hebben, sloot de Japanse Nikkei Index vanochtend een half procent hoger. De Koreaanse Kospi ging 1,75 procent hoger en het beste deed de beurs van Hongkong het. De Hang Seng Index ging de markt uit met maar liefst een plus van ruim 3 procent. Hiermee veerde de index terug van het laagste slot sinds 12 maanden. Aanleiding voor de hogere koersen waren de lagere energieprijzen, maar vooral het bericht dat de Amerikaanse president Biden en de Chinese leider Xi Jinping elkaar (virtueel) zouden ontmoeten voor het einde van dit jaar gaf beleggers hoop op een de-escalatie van de opgelopen spanningen tussen de twee grootste economieën van de wereld.

Het voornemen werd bekend gemaakt tijdens een persconferentie nadat National Security adviseur Jake Sullivan en de Chinese topadviseur voor buitenlandse aangelegenheden Yang Jiechi elkaar 6 uur lang hadden gesproken in Zürich. Ze spraken over mensenrechten in China, de Chinese agressie door regelmatig Chinese straaljagers in het Taiwanese luchtruim te sturen en de grootschalige militaire oefening van, onder andere, de Amerikaanse, Britse en Japanse marine dichtbij Chinese wateren. China beoordeelde het gesprek als ‘constructief’ en ziet een verandering van de stemming ten opzichte van een eerder gesprek in Alaska afgelopen maart. 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten

 

Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 13-05-2021

Inflatie maakt beleggers nerveus

Consumenten Prijs Index

Dinsdag waren de beurzen al gedaald vooruitlopend op de inflatiecijfers van een dag later. Er was toch wel enige vrees dat het Bureau of Labor Statistics in de Verenigde Staten een CPI (Consumer Price Index) zou publiceren waar beleggers niet erg vrolijk van konden worden. Het was nog erger. Het mandje van prijzen van goederen en diensten dat gezamenlijk de inflatie meet bleek op jaarbasis met niet minder dan 4,2 procent te zijn gestegen. Dat terwijl er een toename van 3,6 procent was verwacht. Ook op maandbasis liepen de prijzen veel harder op dan ingeschat, met 0,8 procent. Een prijsstijging die we sinds 2008, voordat de kredietcrisis uitbrak, niet meer hadden gezien. Daar de beurzen al hadden geanticipeerd op slechte cijfers duurde het even voor er duidelijk richting werd gekozen door beleggers. Maar uiteindelijk zetten de beurzen de weg naar beneden in. Ook vandaag volgen de markten in Europa die van de Verenigde Staten. Zo staat de AEX inmiddels 6 procent onder zijn hoogste koers van begin deze maand.

Einde aan TINA?

Is deze vrees terecht? Beleggers zijn immers al jaren gewend aan een historisch lage inflatie. Als gevolg daarvan kon ook het rentepeil naar ongekende diepten wegzinken. In ons werelddeel is er zelfs al enkele jaren sprake van een negatieve rente. Het joeg spaarders naar de beurs onder het motto dat er geen alternatief was voor een belegging in aandelen (TINA). De aanwassende stroom van geld naar de beurs stuwde de koersen verder op en dat trok op zijn beurt weer nieuwe beleggers aan. Niets heeft zo’n aantrekkingskracht als voortdurende koerswinsten. Beleggers werden daarbij geholpen door de centrale banken die met regelmaat lieten weten voorlopig niet van plan te zijn de rente weer te gaan verhogen. Zelfs een enigszins oplopende inflatie zou ze niet van mening doen veranderen. Maar 4,2 procent?

Basiseffecten

Hoe houdbaar is dan het ruime monetaire beleid nog? Veel beleggers nemen het zekere voor het onzekere en gingen over tot verkoop van hun aandelen. Maar reageren ze niet te snel? De snelle toename van de prijzen kan toch moeilijk als een verrassing zijn gekomen. De pandemie zorgde een jaar geleden voor een enorme prijsdaling van allerlei diensten waar plots weinig behoefte meer aan was. Zo zakte de CPI in april vorig jaar diep weg. Met dit lage niveau als vergelijkingsbasis is het dan ook niet zo vreemd dat een jaar later – in een zich snel herstellende economie – de prijzen hard oplopen. Economen spreken in zo’n geval van basiseffecten. Voor de duidelijkheid, het algemene prijspeil is nog steeds lager dan dat van voor de uitbraak van het virus. Het is het tempo van de groei, niet het absolute prijspeil, dat momenteel zorgen baart.

Markt voor tweedehands auto’s explodeert

Opvallend is verder dat er geen sprake is van een prijsstijging over de gehele linie. Zo blijkt uit een nadere analyse dat de forse toename van de prijzen toe te schrijven is aan diensten die slechts voor 13 procent uitmaken van de consumentenbestedingen. Zo liepen vooral de prijzen van gebruikte auto’s en trucks, hotelovernachtingen, restaurants, vliegtrickets, autoverzekeringen, kaartjes voor evenementen en musea en autoverhuur sterk op. Juist die prijzen waren in de pandemie het hardst gedaald en lopen nu het meest op. In de pandemie hadden autoverhuurbedrijven een gedeelte van hun vloot in de verkoop gedaan en nu dienden ze hun voorraad als de wiedeweerga weer aan te vullen. Daar nieuwe auto’s sowieso moeilijk verkrijgbaar zijn (vanwege het chiptekort) explodeert de markt voor tweedehands auto’s.

Irrational exuberance

Maar wat zegt deze prijsstijging over de brede economie? De centrale banken hebben steeds gesteld dat de inflatie slechts van tijdelijke aard zal zijn. Op zeker moment zullen vraag en aanbod elkaar weer vinden en normaliseren de markten weer. Bedenk ook dat de switch van diensten naar goederen tijdens de pandemie weer vice versa zal zijn zodra de meeste mensen gevaccineerd zijn. Met andere woorden, waar de prijzen van allerlei diensten weer op zullen lopen, kunnen juist de prijzen voor goederen en grondstoffen (die nu hard stijgen) weer zakken. Ondanks alle onrust staat het algemeen prijsniveau nog steeds onder het niveau van de lange termijntrend waar bijvoorbeeld de Federal Reserve de prijzen zou willen hebben. Bedenk dat de kerninflatie momenteel 3,0 procent is. Dat lijkt veel, maar is exact het niveau waar ze bijvoorbeeld in 1996 ook stond. Hoewel de toenmalige gouverneur van de Fed Alan Greenspan toen waarschuwde voor irrational exuberance zouden de beurzen nog vier jaar verder stijgen.