Auteur: Jan-willem Nijkamp   Datum: 23-05-2023

De comeback van Big Tech

Een keerpunt

Ruim twee maanden geleden ging de Silicon Valley Bank ten onder. De bankencrisis in de Verenigde Staten woedde in volle hevigheid. De S&P 500-index zakte naar 3861 punten en was de winst van dit jaar weer bijna kwijtgeraakt. Naar later bleek markeerde deze dag een draai in de markt. Hoewel de bankencrisis de gemoederen nog enige tijd zou bezighouden begon de index aan een opmerkelijke rally. De S&P 500 staat inmiddels ruim 8 procent hoger.

Niet breed gedragen

Een rally die niet breed gedragen wordt. Zo staat de Dow Jones-index dit jaar op een schamele winst van 2 procent. De S&P 500 staat 10 procent hoger. De Nasdaq-100 slaat echter alles met een rendement van ruim 26 procent. En dat is niet vreemd daar de sterke koersstijging vrijwel volledig wordt gedragen door een paar grote namen. Allen zijn grote technologiefondsen.

Drie fondsen goed voor de helft van alle winst

Zo is Apple verantwoordelijk voor 20 procent van de koersstijging van de S&P 500. Microsoft voor ruim 17 procent en Nvidia voor ruim 12 procent. Samen zijn deze drie fondsen dus goed voor de helft van alle koerswinst van de gehele S&P 500 dit jaar. Een enorme wederopleving van Big Tech. Want bovengenoemde drie vormen samen met Alphabet en Amazon bijna een kwart van de marktkapitalisatie van de gehele index. De jaarrendementen variëren van 34 (Apple en Microsoft) tot 113 (Nvidia) procent.

Megacaprally

De rally op de Amerikaanse beurzen dit jaar is een megacaprally. Het rendement wordt veroorzaakt door slechts 30 grote fondsen. Sterker nog, de overige 470 staan dit jaar op een verlies. Onder deze 30 fondsen zijn de vijf grote technologiefondsen erg dominant. Een opmerkelijke revival na het rampzalige jaar 2022 waarin de Nasdaq-100-index maar liefst 33 procent verloor. Beleggers die hadden ingezet op een draai van groei- naar waarde-aandelen worden nu even keihard met de digitale realiteit geconfronteerd.

Safe Tech

Waar komt deze enorme draai in de markt vandaan? Om te beginnen was het sentiment rond technologie aan het begin van het jaar erg somber. De coronawinsten leken voorbij en de tijd voor aandelen uit de oude economie leek aangebroken. De lage winstverwachtingen werden echter ruimschoots overtroffen. Winsten die beleggers duidelijk maakten dat deze giganten ook in mindere tijden gewoon doorgroeien. Hun balansen zijn ijzersterk en de omzetten bleven overeind. Wel bleek dat beleggers een voorkeur hadden voor Safe Tech, zeg maar de degelijke, solide en winstgevende  fondsen.

Artificiële intelligentie

De verwachting dat de centrale bank zo langzamerhand klaar is met zijn serie renteverhogingen draagt ook bij. Groeifondsen kunnen immers vooral groeien wanneer de rente niet langer een obstakel vormt. Alleen al een rentepauze lijkt voldoende voor meer optimisme. Maar de belangrijkste reden voor deze spectaculaire techrally is de buzz rond artificiële intelligentie (AI). De grote technologiefondsen profiteren er allen van. Chipdesigner Nvidia nog wel het meest. Hoewel de invloed van AI op onze samenleving zich de komende jaren zal laten gelden lijkt nu vooral sprake van een hype.

Stratosferische koersstijgingen

Door de onstuimige techrally zijn de grote techfondsen inmiddels niet goedkoop meer. Zo wordt er voor de Big Five gemiddeld 31 keer de verwachte winst van 2024 neergeteld. Bedenk dat het verwachte winst betreft. De brede index gaat voor slechts 17 keer de winst van de hand. Nvidia komt morgen met zijn kwartaalcijfers. De stratosferische koersstijging lijkt weinig ruimte te bieden voor tegenvallers. Niet dat Nvidia geen voorname rol in de ontwikkeling van AI zal gaan spelen. Het is zeker een topspeler. Het bedrijf lijkt momenteel alles goed te doen. Maar lopen beleggers niet iets te hard op dit moment?

Big Five, geweldig trackrecord, hoge verwachtingen

Dat geldt niet alleen voor ’s werelds grootste halfgeleiderproducent, maar voor de gehele Big Five. Welke schade lijdt de brede markt als de grote vijf hun hoge verwachtingen niet helemaal kunnen inlossen? Alle vijf hebben een geweldig trackrecord en gaan zeker een rol in de ontwikkeling van AI spelen, maar prijzen beleggers momenteel niet een te mooie toekomst in? Anderzijds, investeringen in AI vergen enorme budgetten. En daar beschikken de grote vijf in voldoende mate over, in tegenstelling tot veel kleinere concurrenten.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten