Auteur: Jan Bouius Datum: 10-08-2020

De lat lag laag

Na een lawine van bedrijfscijfers in de afgelopen weken, zal de komende week een weldaad van rust bieden. Alhoewel weldaad een discutabel begrip is in deze. Vele handelaren zullen het als saai en komkommertijd betitelen. De bedrijfsagenda is na al dat cijfergeweld nagenoeg leeg. Voor de Nederlandse beleggers zullen ABN AMRO, Just Eat Takeaway, Aegon en Flow Traders nog interessant kunnen zijn. Op macro-vlak kijken we naast onder andere verscheidene inflatiecijfers morgen naar de ZEW-index uit Duitsland, overmorgen naar de economische ‘groeicijfers’ van het Verenigd Koninkrijk (verwachting -20,5%) en vrijdag naar het consumentenvertrouwen en de detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten. Bij deze laatste verwachten economen dat de verkopen in juli met 1,7% zijn aangetrokken ten opzichte van juni. Daarnaast krijgen we die dag de 2e raming van de economische groei over het 2e kwartaal in de Verenigde Staten.

We kunnen wat dat betreft al voorzichtig de balans opmaken van het tweede kwartaalcijferseizoen. Op de vraag of het een goed of slecht bedrijfscijferseizoen is, kunnen we kort en duidelijk zijn; bar slecht. Tot afgelopen vrijdag had 89% van de bedrijven uit de S&P 500 zijn cijfers gepubliceerd en de gemiddelde winstdaling kwam ten opzichte van een jaar geleden uit op 33,8%. Gelukkig was dat echter een stuk minder slecht dan gevreesd. De lat lag dermate laag, dat maar liefst 83% van de bedrijven er over heen konden springen. En de winst die ze behaalden, hoe laag dan ook, lag gemiddeld 22,4% boven consensus. Een dermate grote outperformance hadden ze bij FactSet, sinds ze in 2008 deze data zijn gaan verzamelen, nog niet eerder gemeten. De eerste winstgroei verwacht deze organisatie pas begin volgend jaar.

Bakkeleien

Vanochtend blijven de beurzen dicht bij huis, ondanks al het gebakkelei in de wereld. Maar daar raken we zo langzamerhand wel aan gewend. Het waren de Democraten en de Republikeinen afgelopen zaterdag nog niet gelukt om samen overeenstemming te vinden aangaande een nieuw steunpakket voor de door corona getroffen Amerikanen. Dankzij een presidentieel decreet echter heeft Trump de impasse doorbroken waardoor onder andere de bijstandsmaatregelen voor werkloze Amerikanen wordt verlengd. Goed voor de beurzen.

Aan de andere kant stookte Trump vorige week nog het Chinees-Amerikaanse handelsvetevuur op door de Chinese apps TikTok en WeChat van Tencent te verbieden. Maar niet alleen de Chinezen zijn de gebeten hond, er werd ook weer een importtarief van 10% op Canadees aluminium ingesteld alsmede sancties tegen een aantal bestuurders van Hongkong. De reactie laat echter niet lang op zich wachten. Canada slaat gelijk terug door voor CAD 3,6 miljard tarieven in te stellen op Amerikaanse producten waar aluminium in verwerkt is, zoals koelkasten en fietsen. China op zijn beurt stelt sancties in tegen een aantal Amerikaanse politici zoals Ted Cruz en Marco Rubio.

Amazon komt naar u toe deze zomer?

Het klinkt een beetje wrang maar Amazon, dat als grootste disruptor wordt gezien voor de detailhandel, zou zich weleens in de winkelcentra kunnen gaan nestelen. Amerika’s grootste winkelvastgoed eigenaar Simon Property zou volgens de Wall Street Journal gesprekken voeren met Amazon om leegstaande en slecht lopende Amerikaanse winkelruimtes om te bouwen naar distributiepunten voor Amazon. Simon Property zou daarmee een solide vaste huurder krijgen en Amazon zou zijn last-mile delivery flink kunnen verbeteren, zodat bestelling nog vaker al dezelfde dag kunnen worden geleverd. Of de zittende winkeliers in de desbetreffende winkelcentra daar blij mee zullen zijn valt te betwijfelen. Een distributiepunt zorgt niet voor extra shoppers in de regio. Nu zorgt leegstand daar ook niet voor, maar mocht het een en ander doorgaan, dan wordt de dienstverlening van Amazon alleen maar beter en daarmee de overlevingsstrijd van de traditionele retailer tegen de disruptor alleen maar lastiger.