Auteur: Jan-willem Nijkamp  Datum: 14-02-2023

De moeder aller macrocijfers zet de beurzen op scherp

CPI daalt

Vandaag publiceert het Amerikaanse Arbeidsbureau de inflatie over de afgelopen maand. Het Bureau of Labor Statistics zal naar verwachting een stijging van de CPI van 6,2 procent over het afgelopen jaar bekendmaken. Dat zou een voortzetting van de sinds juni ingezette daling betekenen. Vorige maand bedroeg de inflatie immers nog 6,5 procent. Dat is gunstig voor de financiële markten. De afnemende inflatie heeft de stemming op de beurzen sinds oktober immers weer terug gebracht. 

Wel een toename maand-op-maand

Hoewel de inflatie naar verwachting daalt op jaarbasis wordt er maand-op-maand een toename van de CPI van 0,5 procent verwacht. Een forse toename, zeker gezien de afname van 0,1 procent in december. Het zou de eerste maandelijkse stijging zijn sinds lange tijd. Het zou een bevestiging zijn voor de Federal Reserve dat de inflatie hardnekkiger is dan door velen gedacht. De Amerikaanse centrale bank heeft immers bij voortduring beweerd dat de inflatie weliswaar afneemt, maar nog niet verdwenen is.

Benzine en auto’s duurder

De dalende prijs voor benzine was maandenlang één van de voornaamste oorzaken van de afnemende inflatie. In januari is de prijs voor een gallon in de Verenigde Staten echter weer met 9 procent gestegen. Ook de prijs van tweedehands auto’s is na een maandenlange daling weer aan het oplopen. De Manheim Used Vehicle Value Index vertoont sinds enige tijd weer een opgaande lijn. De huren, een belangrijk onderdeel uit het inflatiemandje, vertonen daarnaast nog weinig lust om te zakken. 

Told you so…

Verschijnselen waar de centrale bank steeds voor heeft gewaarschuwd. Waarschuwingen die door beleggers tot dusver in de wind werden geslagen. De markten geloofden de Federal Reserve niet langer en zetten hun rally voort. Het ijzersterke banenrapport van begin deze maand bracht de markten echter tot enige bezinning. Voor het eerst kwamen de markten weer in de richting van de centrale bank. Waar de Federal Reserve een piek in de Fed Funds Rate van 5,2 procent verwacht lijken de termijnmarkten inmiddels ook een Fed Funds Rate van boven de 5 procent in te prijzen. De tweejaars rente in de Verenigde Staten is ook weer opgelopen, naar 4,50 procent.

Voorschot op een meevaller

We weten op dit moment nog niet met welk CPI-cijfer het BLS komt, maar gisteren en vanochtend namen de beurzen al vast een voorschot op een meevaller. Zijn de beleggers niet te enthousiast? De prijzen van olie en aardgas zijn weliswaar flink gedaald, maar een nieuwe stijging is niet uitgesloten. Op de oliemarkt heerst krapte en in Europa moeten de gasvoorraden deze zomer weer aangevuld worden. Deze keer zal dat niet meer met Russisch aardgas gebeuren. Ook de prijzen van industriële metalen kunnen sterk gaan oplopen als gevolg van de energietransitie.

CPI zal verder afnemen

De huidige rally op de beurzen is mooi meegenomen. Maar we hebben dit eerder gezien. Inflatie is een hardnekkig fenomeen. Zeker, een afname naar 3 à 4 procent lijkt in de lijn der verwachtingen te liggen, wat de CPI van vandaag ook wordt. Maar de stijgende prijzen sijpelen uiteindelijk steeds meer in de reële economie door. De voor voedsel en energie geschoonde kerninflatie neemt minder hard af. Feit is wel dat zelfs wanneer de CPI maand-op-maand nog enkele maanden met 0,5 procent zal stijgen de inflatie op jaarbasis zal blijven zakken. De vergelijkingsbasis met vorig jaar is immers nog steeds gunstig. Ergens in het tweede kwartaal zou de CPI onder de Fed Funds Rate kunnen zakken.

Winstmarges onder druk

Maar wat als de inflatie op een niveau van 3 à 4 procent blijft steken? Wat zeker niet uitgesloten is. Blijft de Fed dan verkrappen? Met alle gevolgen voor de economie van dien? Of besluit de centrale bank met een dergelijke inflatie te kunnen leven? De bedrijfswinsten zullen verder onder druk komen.

Dalende trend zet door, maar dan?

Welk cijfer er vandaag ook uit de bus komt rollen, de dalende inflatietrend zet waarschijnlijk wel door. Maar wat staat ons te wachten zodra de inflatie inderdaad onder de huidige Fed Funds Rate belandt? Blijft de centrale bank dan verkrappen of last zij een rentepauze in? Wat zijn de gevolgen voor de bedrijfsresultaten? Voor de economie? Voor de inflatieverwachtingen van de consument? De onzekerheid zal nog wel enige tijd boven de markten blijven hangen.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten