Auteur: Martine Hafkamp Datum: 24-09-2020

De R is in de maand

De R is in de maand en dat is te merken op de financiële markten. Beleggers worden heen en weer geslingerd tussen hoop op een spoedig herstel van de economie en vrees dat er wel eens een kink in de kabel van een mogelijk groeiherstel zou kunnen komen. Gisteren gaf de zoveelste bestuurder van de Fed, Rosenberg dit keer, aan dat de Fed niet alleen als redder in nood kan fungeren. De Amerikaanse overheid moet met meer steunmaatregelen komen, zeker omdat het coronavirus nog welig tiert in de Verenigde Staten. Powell voegde daar op zijn beurt aan toe dat er weliswaar vooruitgang zit in het herstel van de huidige economische krimp, maar dat er nog een (hele) lange weg te gaan is.

Daar staat tegenover dat diezelfde Amerikaanse overheid met de komende presidentsverkiezingen er maar niet in slaagt om tot overeenstemming te komen over een nieuw, aanvullend stimuleringspakket. Ondertussen maken Europese beleggers zich eveneens meer zorgen nu het coronavirus bezig lijkt aan een comeback en de R is nog maar net in de maand… Diverse overheden kondigen al nieuwe beperkende maatregelen aan of vertragen voorgenomen versoepelingen. Dat zou het economisch herstel in het vierde kwartaal immers in de wielen kunnen rijden. Er wordt door sommigen zelfs al gevreesd voor een zogenaamde double dip. Door alle onrust trekt de dollar aan. Voor de zoveelste keer in de geschiedenis functioneert de Amerikaanse munt als veilige haven. Tegenover de euro is inmiddels het hoogste niveau sinds afgelopen juli bereikt.

Ondertussen blijkt uit de notulen van de Bank of Japan dat zij de op grote schaal de Japanse economie blijft ondersteunen. Er worden onbeperkt staatsobligaties opgekocht. De Japanse monetaire autoriteiten blijven de economie verder ondersteunen met de aankoop van bedrijfsobligaties en trackers op aandelen, al werden de daarvoor toegestane maximumbedragen niet verhoogd. Opmerkelijk is dat de Bank of Japan zich iets positiever uitlaat over de toekomst. In deze tweede helft van het jaar zou zich een licht herstel van de economie moeten kunnen aftekenen. Daarbij voelt men zich gesteund door het herstel dat zich in China aftekent en waar u in ons beursbericht van afgelopen dinsdag meer over hebt kunnen lezen.

Volkswagen luidt steeds meer nieuwe fase in

De Volkwagen Group timmert hard aan de (elektrische en zelfrijdende) weg. Alle beschuldigingen en geruchten over fraude en misleiding rond Nikola wat betreft de stand van zaken van hun technologie weerhoudt het concern er niet om via dochterbedrijf Traton een niet nader gespecificeerd belang te nemen in TuSimple, een startup voor de ontwikkeling van zelfrijdende trucks. Het autoconcern bevindt zich daarmee in goed gezelschap. Een van de andere investeerders is namelijk chipbouwer Nvidia. De geschiedenis van TuSimple is veel helderder dan die van Nikola. Eerder dit jaar maakte de topman van de onderneming al bekend dat de theoretische opstartfase achter hen ligt en dat er wordt samengewerkt met partners als UPS om een netwerk van routes en terminals in kaart te brengen waardoor de trucks van TuSimple vanaf 2024 operationeel moeten kunnen zijn. Traton kan daar heel behulpzaam bij zijn met de bouw en levering van zogenaamde ‘level 4’ vrachtwagens. Level 4 wil zeggen dat er volledig autonoom kan worden gereden op vooraf vastgestelde en in kaart gebrachte routes.

Samen met de introductie van de nieuwe ID.4, de volledig elektrische SUV van Volkswagen, onderstreept de stap eens te meer de ambities van het concern. Volgens Diess, topman van de Volkswagen Groep, zal binnen vijf tot tien jaar het meest waardevolle bedrijf ter wereld een mobiliteitsbedrijf zijn: Tesla, Apple of Volkswagen. Als het aan hem ligt wordt dat natuurlijk die laatste. Om dat doel te kunnen bereiken streeft Volkswagen naar een totaal van 1,5 miljoen verkochte elektrische auto’s in 2025. Wij hebben zoveel vertrouwen in Volkswagen, dat als massafabrikant het voordeel heeft de hoge ontwikkelingskosten te kunnen spreiden over heel veel auto’s, dat wij een paar weken geleden het aandeel voor onze cliënten in de portefeuille hebben opgenomen.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten