Auteur: Martine Hafkamp     Datum: 20-06-2022

Er is (nog) zo veel wat we niet weten…

Na een turbulente week waarin de S&P 500 de minst goede week sinds maart 2020 beleefde en het met grote stappen snel thuis was, maar dan de verkeerde kant op, blijven de Amerikaanse beurzen vandaag gesloten in verband met een (nieuwe) officiële feestdag. Vorig jaar heeft Joe Biden namelijk Juneteenth in het leven geroepen ter herdenking van het afschaffen van de slavernij.

Beleggers waren en zijn in verwarring, hoewel ze zich vandaag kunnen optrekken aan het positieve slot vrijdag van de Amerikaanse beurzen en dan vooral de Nasdaq. Waar het een week eerder nog ‘business-as-usual’ leek te zijn, bleek de afgelopen week dat diverse centrale banken wat harder op het rempedaal (moesten) trappen. De Fed zat in een spagaat. Aan de ene kant willen de beleidsmakers graag een voorspelbaar beleid voeren, maar aan de andere kant willen ze graag laten zien dat het hen menens is wat betreft het bestrijden van de inflatie. Dat de ECB binnen een week op haar schreden van monetaire verkrapping moest terugkeren was evenmin een teken van kracht. Tel daar de onverwachte renteverhoging van de Zwitserse Centrale Bank bij op en de cocktail van rente-, inflatie- en recessieangst is compleet.

Die angst is eigenlijk het grootst voor de Amerikaanse economie, want we zijn er met z’n allen wel min of meer van overtuigd, op de ECB na dan, dat die in Europa zo goed als onvermijdelijk is. In Europa zullen de gevolgen van de oorlog in Oekraïne steeds meer hun weerslag vinden in de economie. De hogere energieprijzen bijvoorbeeld tasten de koopkracht van huishoudens aan en de toegenomen onzekerheid tast de investeringsbereidheid van bedrijven aan. Dat samen zal zorgen voor een stagnatie van de Europese economie. En als we dan ook nog een normalisatie van de renteniveaus krijgen en een ECB hebben die de beleidsrente verhoogt waardoor de kosten voor het bedrijfsleven en hypotheken verder zullen oplopen, wordt de economische groei nog verder afgeremd. Hoe zeer dat ook terug naar meer normale omstandigheden is, is het voor veel beleggers na een periode van ‘gratis geld’ op dit moment een niet heel aantrekkelijk scenario.

Nu dan terug naar de angst voor de hoge inflatie. Nergens ter wereld is er de afgelopen jaren zo veel geld in de economie gepompt als in de Verenigde Staten. Dat is de voornaamste reden waarom de economie daar oververhit dreigt te raken en de inflatie zo is opgelopen. De inflatie verspreidt zich in de Verenigde Staten veel breder dan hier in Europa het geval is. Hoewel we daar vooral in de tech-sector maar ook bij bijvoorbeeld Tesla de eerste ontslagrondes zien, is er tevens veel meer sprake van een mogelijke loonprijsspiraal. Daarom zijn veel economen van mening dat de Fed harder moet ingrijpen. De president van de centrale bank van Cleveland, Loretta Mester, gaf in een interview met CBS News afgelopen zondag al een voorzet door te zeggen dat volgens haar de inflatie de komende twee jaar niet zal dalen naar de doelstelling van 2 procent die de Fed heeft. Daarom is het volgens haar nodig dat de Fed de groei van de economie een beetje afremt en de werkloosheid iets laat oplopen. Dat is niet erg, want met de renteverhogingen wil de Fed de vraag afremmen om die zo weer in lijn te brengen met het aanbod.

Dat brengt wel een groter risico met zich mee dat ook de Amerikaanse economie in een recessie kan belanden, al denkt Mester dat dat niet zo’n vaart zal lopen. Duidelijk is wel dat de Fed er alles aan gelegen is de inflatie onder controle te brengen en dat de financiële markten dit keer niet direct uit de brand geholpen zullen worden. Een recessie is voor beleggers natuurlijk niet zo’n heel fijn scenario. Uit onderzoek blijkt dat wereldwijd zo’n 60 procent van de bestuursvoorzitters ervan uitgaat dat de komende 12 tot 18 maanden de economie zal krimpen in plaats van groeien. Die verwachte recessie is geen goed nieuws voor de ontwikkeling van veel bedrijfswinsten. En kan weer z’n weerslag hebben op de aandelenkoersen van de desbetreffende bedrijven. Maar goed, we kunnen wel allemaal blijven somberen over wat er allemaal niet goed kan gaan, maar er is zo veel wat we (nog) niet weten, dat het weinig zin heeft om maar te blijven somberen. Feit is dat de inflatie hoog is en dat je geld op een spaarrekening zetten je gegarandeerd verlies oplevert.

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten