Auteur: Joop van de Groep Datum: 16-07-2020

Geen recessie in China

De centrale bank van Amerika publiceerde gisteravond het Beige Book. Het rapport wordt opgesteld door de twaalf regionale centrale banken en geeft inzage in de ontwikkelingen van de economische activiteiten. 

In vrijwel alle regio’s waren in juni tekenen van herstel waargenomen ten opzichte van de voorgaande periode. Maar de omvang van de economische activiteiten is nog beduidend onder het niveau van voor de coronacrisis. Positieve ontwikkelingen zijn waargenomen bij de consumentenbestedingen, werkgelegenheid, de verkoop van auto’s en doe-het-zelfklussen. Aan de andere kant bleven zowel de industriële productie als de vraag naar diensten laag.

Voorzichtig

De Fed is erg voorzichtig over de economische vooruitzichten omdat het herstel mogelijk teniet wordt gedaan door de toename van het aantal coronabesmettingen. Een aantal staten zijn hierdoor genoodzaakt extra beperkende maatregelen in te voeren om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Het is derhalve niet verwonderlijk dat beleggers enthousiast reageren op positieve testresultaten van experimentele coronavaccins.

De bevindingen in het Beige Book zijn gebaseerd op economische data tot 6 juli jongstleden. Hoogstwaarschijnlijk zijn de gisteren gepubliceerde cijfers over de Amerikaanse industriële productie in juni niet geheel verwerkt in het Beige Book. De industriële activiteiten stegen op maandbasis als gevolg van de versoepeling van de lockdownmaatregelen met maar liefst 5,4 procent, de sterkste maandelijkse productiestijging sinds 1959.

Wel krimp maar geen recessie

De versoepeling van de lockdownmaatregelen in China is al langer gaande. Vanochtend publiceerde de Chinese overheid de economische groeicijfers over het afgelopen kwartaal. Het BBP steeg op jaarbasis met 3,2 procent. Dit is veel beter dan de 2,6 procent waarop economen vooraf hadden gerekend. Op kwartaalbasis liet de Chinese economie een groei zien van 11,5 procent. De impact van de coronamatregelen op de economische groei over de eerste helft van het jaar is nog slechts een krimp van 1,6 procent op jaarbasis. Dit betekent dat er formeel gezien geen sprake is van een economische recessie omdat er geen sprake is van twee opeenvolgende kwartalen van krimp.  De Chinese industriële productie viel in juni sterker uit dan verwacht. Als de economische groei doorzet dan is er sprake van een V-vormig herstel van de op twee na grootste economie wereldwijd.  Ondanks de mooie economische cijfers sloten de Chinese beurzen aanzienlijk in de min. Wellicht anticiperen beleggers op minder noodzakelijke stimuleringsmaatregelen door de autoriteiten.

Succesvolle beursgang

SMIC, de grootste chipmaker van China, had geen last van de negatieve stemming op de beurzen. De nieuwkomer beleefde met een stijging van meer dan 200 procent een uitermate succesvolle beursgang in Shanghai. Dat de chipsector de wind in de zeilen heeft, bleek gisteren ook uit de kwartaalcijfercijfers van ASML

Vanmiddag komt de ECB met de economische ramingen van de eurozone. Hopelijk laat ook Europa enig economisch herstel zien.