Auteur: Jan Bouius Datum: 23-06-2021

Geruisloos hoger

Zoveel bombarie als de cryptomarkten vandaag de dag maken, zo rustig zijn de aandelenbeurzen. Dat neemt echter niet weg dat deze gisteren weer eens licht hoger afklokten, met zelfs een nieuw all-time high voor de Nasdaq. Dat record was vooral te danken aan stijging van de zwaarwegende bigtech aandelen, waarbij Microsoft voor het eerst de kaap van de 2.000 miljard dollar aan beurswaarde rondde. Daarmee is Microsoft nog iets kleiner dan Apple (2.235 miljard dollar) maar wordt de onderneming op de voet gevolgd door Amazon (1.767 miljard dollar) en Alphabet (1.670 miljard dollar).

Amazon steeg van deze vier zwaargewichten gisteren het meest. Het bedrijf staat extra in de belangstelling nu de fameuze Amazon Prime Day (in tegenstelling tot de naam een tweedaagse) afgelopen maandag van start is gegaan. Dat zorgt voor extra omzet van allerlei koopjesjagers, niet alleen bij Amazon, maar natuurlijk ook bij concullegae retailers als Walmart, Best Buy en Home Depot, die allen gelijktijdig hun eigen versie hiervan kennen.

Volgens schattingen van eMarketer kan de omzet van de gezamenlijke Amerikaanse en internationale Amazon platformen op deze Prime Day dagen wel eens tot 12 miljard dollar stijgen, bijna 2 miljard dollar meer dan vorig jaar. Hiermee zal het evenement een nieuw record in de boeken zetten.

Gisteren luisterden de beleggers zoals zo vaak dit jaar aandachtig naar de woorden van Jerome Powell, die voor het Huis van Afgevaardigden sprak. Hij herhaalde daarbij zijn tekst dat de Fed niet alleen de rente zal verhogen op basis van de inflatieverwachtingen, maar ook een breed herstel van de arbeidsmarkt zal nastreven. Beleggers konden wederom de conclusie trekken dat er voor hen voorlopig niet zoveel zal veranderen. De tienjaarsrente, de dollar en Wall Street namen de speech van Powell dan ook weer voor lief. De inflatievrees is daarmee nog niet uit de lucht. Beleggers doen er verstandig aan om ook met dit scenario rekening te blijven houden.

In dat kader lijkt Amazon wel een redelijk inflatiebestendig aandeel. Niet alleen omdat consumenten de neiging krijgen naar koopjes te zoeken als alles duurder wordt, of vanwege de grote marktdominantie en het imago van de goedkoopste deals te hebben, maar ook omdat Amazon een commissie van 7 tot 15 procent ontvangt van de bruto verkoopwaarde van de third party sellers. Als alles duurder wordt, stijgt de winst op dat gedeelte vanzelf. Daarnaast zal de winst van Amazon, hopelijk al in de nabije toekomst, vanzelf kunnen stijgen als het bedrijf geen forse corona gerelateerde kosten meer hoeft te maken. Zonder die kostenpost zou de winst vorig jaar al snel 20 procent hoger zijn uitgekomen.

Gelukkig gaat het de goede kant op met de heropening van de economieën en de vaccinatiegraad onder de bevolking. Wel blijft de deltavariant van het virus als een donkere wolk boven de samenleving hangen. Daar lijken Europese ondernemers zich echter niets van aan te trekken. De door Markit (voorlopige) samengestelde inkoopmanagersindex die de economische activiteit van de dienstensector en industrie meet, komt deze maand uit op 59,2 punten en dat is het hoogste tempo in 15 jaar! Consumenten laten zich evenmin onbetuigd. Zo verhoogde Pernod Ricard vanochtend de winstverwachting voor 2021. Het concern verwacht nu een autonome winstgroei van om en nabij de 16 procent, waar men eerder nog uitging van 10 procent. Laat die pétanque toernooien maar komen.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten

 

Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 13-05-2021

Inflatie maakt beleggers nerveus

Consumenten Prijs Index

Dinsdag waren de beurzen al gedaald vooruitlopend op de inflatiecijfers van een dag later. Er was toch wel enige vrees dat het Bureau of Labor Statistics in de Verenigde Staten een CPI (Consumer Price Index) zou publiceren waar beleggers niet erg vrolijk van konden worden. Het was nog erger. Het mandje van prijzen van goederen en diensten dat gezamenlijk de inflatie meet bleek op jaarbasis met niet minder dan 4,2 procent te zijn gestegen. Dat terwijl er een toename van 3,6 procent was verwacht. Ook op maandbasis liepen de prijzen veel harder op dan ingeschat, met 0,8 procent. Een prijsstijging die we sinds 2008, voordat de kredietcrisis uitbrak, niet meer hadden gezien. Daar de beurzen al hadden geanticipeerd op slechte cijfers duurde het even voor er duidelijk richting werd gekozen door beleggers. Maar uiteindelijk zetten de beurzen de weg naar beneden in. Ook vandaag volgen de markten in Europa die van de Verenigde Staten. Zo staat de AEX inmiddels 6 procent onder zijn hoogste koers van begin deze maand.

Einde aan TINA?

Is deze vrees terecht? Beleggers zijn immers al jaren gewend aan een historisch lage inflatie. Als gevolg daarvan kon ook het rentepeil naar ongekende diepten wegzinken. In ons werelddeel is er zelfs al enkele jaren sprake van een negatieve rente. Het joeg spaarders naar de beurs onder het motto dat er geen alternatief was voor een belegging in aandelen (TINA). De aanwassende stroom van geld naar de beurs stuwde de koersen verder op en dat trok op zijn beurt weer nieuwe beleggers aan. Niets heeft zo’n aantrekkingskracht als voortdurende koerswinsten. Beleggers werden daarbij geholpen door de centrale banken die met regelmaat lieten weten voorlopig niet van plan te zijn de rente weer te gaan verhogen. Zelfs een enigszins oplopende inflatie zou ze niet van mening doen veranderen. Maar 4,2 procent?

Basiseffecten

Hoe houdbaar is dan het ruime monetaire beleid nog? Veel beleggers nemen het zekere voor het onzekere en gingen over tot verkoop van hun aandelen. Maar reageren ze niet te snel? De snelle toename van de prijzen kan toch moeilijk als een verrassing zijn gekomen. De pandemie zorgde een jaar geleden voor een enorme prijsdaling van allerlei diensten waar plots weinig behoefte meer aan was. Zo zakte de CPI in april vorig jaar diep weg. Met dit lage niveau als vergelijkingsbasis is het dan ook niet zo vreemd dat een jaar later – in een zich snel herstellende economie – de prijzen hard oplopen. Economen spreken in zo’n geval van basiseffecten. Voor de duidelijkheid, het algemene prijspeil is nog steeds lager dan dat van voor de uitbraak van het virus. Het is het tempo van de groei, niet het absolute prijspeil, dat momenteel zorgen baart.

Markt voor tweedehands auto’s explodeert

Opvallend is verder dat er geen sprake is van een prijsstijging over de gehele linie. Zo blijkt uit een nadere analyse dat de forse toename van de prijzen toe te schrijven is aan diensten die slechts voor 13 procent uitmaken van de consumentenbestedingen. Zo liepen vooral de prijzen van gebruikte auto’s en trucks, hotelovernachtingen, restaurants, vliegtrickets, autoverzekeringen, kaartjes voor evenementen en musea en autoverhuur sterk op. Juist die prijzen waren in de pandemie het hardst gedaald en lopen nu het meest op. In de pandemie hadden autoverhuurbedrijven een gedeelte van hun vloot in de verkoop gedaan en nu dienden ze hun voorraad als de wiedeweerga weer aan te vullen. Daar nieuwe auto’s sowieso moeilijk verkrijgbaar zijn (vanwege het chiptekort) explodeert de markt voor tweedehands auto’s.

Irrational exuberance

Maar wat zegt deze prijsstijging over de brede economie? De centrale banken hebben steeds gesteld dat de inflatie slechts van tijdelijke aard zal zijn. Op zeker moment zullen vraag en aanbod elkaar weer vinden en normaliseren de markten weer. Bedenk ook dat de switch van diensten naar goederen tijdens de pandemie weer vice versa zal zijn zodra de meeste mensen gevaccineerd zijn. Met andere woorden, waar de prijzen van allerlei diensten weer op zullen lopen, kunnen juist de prijzen voor goederen en grondstoffen (die nu hard stijgen) weer zakken. Ondanks alle onrust staat het algemeen prijsniveau nog steeds onder het niveau van de lange termijntrend waar bijvoorbeeld de Federal Reserve de prijzen zou willen hebben. Bedenk dat de kerninflatie momenteel 3,0 procent is. Dat lijkt veel, maar is exact het niveau waar ze bijvoorbeeld in 1996 ook stond. Hoewel de toenmalige gouverneur van de Fed Alan Greenspan toen waarschuwde voor irrational exuberance zouden de beurzen nog vier jaar verder stijgen.