Auteur:  Martine Hafkamp Datum: 11-12-2019

Gesmeerde start 

De handel in het aandeel Aramco is vandaag gesmeerd van start gegaan, waarschijnlijk had niemand iets anders dan een goed geregisseerde start verwacht. De introductieprijs was vorige week vastgesteld op 32 riyal. De handel in het aandeel van de grootste beursgang ooit opende 10 procent hoger, de dagelijkse limiet, op 35,2 riyal. Met de beursgang van Aramco is de marktkapitalisatie van de beurs van Saoedi Arabië met 340 procent gestegen. Dat maakt dat de Tadawul, ook wel de Saudi Stock Exchange genoemd, in de top tien belandt van grootste beurzen ter wereld, al moet deze notering natuurlijk wel met een korreltje zout worden genomen. 

Er wordt al gedacht aan een tweede notering in Azië. Daarbij zou de voorkeur uitgaan naar China of Japan. Of het daarmee aantrekkelijker wordt voor buitenlandse beleggers valt nog te bezien. Verhoudingsgewijs heeft Aramco een veel hogere koerswinstverhouding dan bijvoorbeeld Royal Dutch Shell. Los van alle politieke en ethische kwesties die een belegging in een beursfonds uit een dergelijk land in de weg kunnen staan, investeren wij bij Fintessa voor onze cliënten liever in een Westerse oliemajor met wel duurzame veranderplannen en die daarin ook fors investeert.

De beursgang van Saudi Aramco zou in de toekomst wel eens voor verrassende uitkomsten van de vergaderingen van de OPEC kunnen zorgen. Om de IPO te laten slagen was natuurlijk de olieprijs belangrijk. Vandaar dat vorige week het besluit werd genomen de productie tot en met maart volgend jaar verder te beperken. Voor de waardeontwikkeling van de aandelen op de wat langere termijn is het echter van belang dat Aramco de productie opvoert. Het worden wat dat betreft interessante tijden…

Trek in Prosus neemt toe

Prosus, pas sinds afgelopen 11 september aan de Amsterdamse beurs genoteerd, zal nog dit jaar worden opgenomen in de AEX. De exacte datum waarop dat gebeurt is 23 december. Zoals bekend is Prosus een afsplitsing van de internationale internetbelangen van het Zuid-Afrikaanse Naspers. De Zuid-Afrikaanse activiteiten zijn bij Naspers achtergebleven. Naspers bezit zelf nog 74 procent van de aandelen Prosus waarmee de freefloat op het Damrak op 26 procent uitkomt. In de AEX kan het zich qua marktkapitalisatie scharen in de regionen van Shell, Unilever en ASML. Met de opname in de AEX zullen allerlei passieve beleggingsfondsen en trackers in actie moeten komen en het aandeel Prosus moeten kopen om de index te kunnen blijven volgen.

Pikant detail is dat TakeAway uit de lijst van hoofdfondsen is om plaats te maken voor Prosus. Zoals u ook maandag in ons beursbericht hebt kunnen lezen zijn beide partijen in een overnamestrijd gewikkeld om JustEat. En, ondanks het hogere bod van Prosus blijft het management van JustEat het bod van TakeAway aanbevelen. Uiterlijk 27 december weten we meer.

Trump wikt en beschikt

Vandaag kijken beleggers voornamelijk uit naar nieuws uit de Verenigde Staten. Daar staan de wekelijkse olievoorraden op de rol en om 20.00 uur het rentebesluit Fed. Er zal vooral gekeken worden naar de toonzetting van de toelichting daarop die door Jerome Powell zal worden gegeven. Tevens wordt de twitterfeed van Trump nauwlettend in de gaten gehouden. Zal hij wel of niet aanstaande zondag een slinger geven aan de importtarieven op Chinese goederen? Het verhogen van de importtarieven is een van de weinige middelen die hem ter beschikking staat, omdat hij deze niet hoeft voor te leggen aan het Congres. Tot op heden spreken de berichten elkaar tegen. Uiterlijk 15 december, de datum die tot nu toe als deadline genoteerd staat, zullen we weten hoe Trump heeft beschikt.