Auteur: Dennis van den Brink  Datum: 22-02-2023

Goed nieuws voor de economie is slecht nieuws voor de aandelenmarkt

Gisterochtend kwam de Europese samengestelde inkoopmanagersindex uit. Deze index meet het activiteitsniveau van de inkoopmanagers in zowel de productie- als dienstensector. Wanneer deze index boven de 50 noteert dan duidt dit op expansie van de desbetreffende index, echter wanneer deze onder de 50 noteert dan duidt dit op een krimp en een mogelijke recessie als gevolg. De samengestelde inkoopmanagersindex kwam uit op 52,3 waar 50,6 was verwacht, de index staat op het hoogste punt in 6 maanden.

Deze expansie rijmt ook met het Duitse economisch sentiment voor februari welke wordt gemeten door ZEW, het sentiment kwam hoger uit dan men had verwacht. De Duitse institutionele beleggers zijn met name minder pessimistisch over de aankomende zes maanden. Door de verbetering van zowel de inkoopmanagersindex en het economisch sentiment steeg de Duitse 10-jaar rente met ongeveer 10 basispunten naar 2,53 procent. Een stijging in het vertrouwen in de economie en een stijging van de inkoopmanagersindex leidt tot een kleinere kans op een recessie, echter een sterke economie zal de ECB meer mogelijkheden geven om de rente verder te verhogen. Momenteel wordt goed nieuws voor de economie opgevat als slecht nieuws voor de aandelenmarkt.

De Amerikaanse inkoopmanagersindices laten een zelfde beeld zien. De producenten inkoopmanagersindexsteeg van 46,9 in januari naar 47,8 in februari waar 47,1 was verwacht. Nog steeds onder de 50 wat duidt op een verhoogde kans op een recessie. De inkoopmanagersindex voor de dienstensectordaarentegen steeg van 46,8 in januari naar 50,2 in februari waar 47,2 was verwacht. Dit duidt dan weer op expansie hetgeen de Amerikaanse economie ten goede komt. In reactie op de cijfers steeg de Amerikaanse 10-jaar rente met ongeveer 10 basispunten naar 3,92 procent. Uit de stijging van beide inkoopmanagersindices maakt de aandelenmarkten op dat de Amerikaanse economie nog steeds erg sterk is. Ook de FED kijkt hier naar en zou door de stijging het passend vinden om de rente nogmaals te verhogen. Deze conclusie trokken de diverse markten ook en eindigden in het rood.

Wolters Kluwer ziet resultaten verder oplopen

Wolters Kluwer heeft over het boekjaar van 2022 het resultaat verder zien stijgen. De omzet voor 2022 kwam uit op 5,45 miljard euro, een autonome groei van 6 procent. De operationele winst liet een stijging zien van 8 procent naar 1,42 miljard euro. De marges lieten ook een mooie stijging zien, van 25,3 naar 26.1 procent. De nettowinst kwam uit op 1,06 miljard euro tegen 885 miljoen euro in 2021.

Niet alleen de bedrijfscijfers lieten een mooie stijging zien, maar ook het dividend. De dataspecialist wil in 2023 1,81 euro dividend per aandeel gaan uitkeren, 15 procent meer dan over 2022. Wolters Kluwer stopt niet bij enkel het verhogen van het dividend, ook werd een nieuw aandelen inkoopprogramma aangekondigd. Het betreft een inkoopprogramma van 1 miljard euro waar reeds voor 100 miljoen euro is ingekocht.

De outlook van Wolters Kluwer voor 2023 ligt op een procentuele groei van 6 tot 10 procent voor de aangepaste winst per aandeel. Verder rekent het bedrijf op een operationele marge van 26,1 tot 26,5 procent en een vrije kasstroom van ongeveer 1,2 miljard euro. De vrije kasstroom was in 2022 1,22 miljard euro. Deze stabiele kaststroom is met name te danken aan het businessmodel van Wolters Kluwer, welk is gebaseerd op een abonnementen model.

Rio Tinto ziet winst normaliseren

Rio Tinto heeft lager dan verwachte winst cijfers laten zien over het jaar 2022, de nettowinst van de wereldwijd op één na grootste ijzerertsproducent kwam uit op 12,42 miljard dollar, 41% lager dan de record winst van 21,09 miljard dollar in 2021. De daling van de winst is met name te wijten aan de lagere prijzen van koper en ijzererts. De prijs voor ijzererts, welke verantwoordelijk is voor ongeveer 70 procent van Rio Tinto’s omzet, staat ongeveer 15 procent lager dan een jaar geleden, terwijl het bedrijf de prijs die zij betaald kregen voor ijzererts zag dalen met 26 procent. De daling van de vraag naar ijzererts kwam voornamelijk doordat China in 2022 in lockdown zat en door de problemen in de Chinese vastgoedmarkt. Gelukkig kwam er niet enkel slecht nieuws naar buiten, het bedrijf gaf aan dat de inflatiedruk langzaam begint af te nemen. Rio Tinto merkte heeft dit met name gemerkt in de toeleveringsketens waar de levertijden naar beneden kwamen en door de daling van de brandstofprijzen. De afnemende inflatie en levertijden zullen volgens de financieel directeur van Rio Tinto langzaam zichtbaar worden in de cijfers.

Door de daling van de nettowinst is Rio Tinto genoodzaakt om het dividend te verlagen. Het dividend wordt verlaagd van een record uitkering in 2021 van 10,40 dollar per aandeel naar 4,92 dollar voor het hele jaar 2022.

Fintessa heeft positie in Wolters Kluwer en Rio Tinto voor haar cliënten.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten