Auteur: Joop van de Groep Datum: 03-09-2021

HAL doet bescheiden overname

Investeringsmaatschappij HAL neemt voor een bedrag van 196 miljoen euro een belang van bijna 10 procent in het Franse engineeringsbedrijf Technip Energies. Het bedrijf richt zich voornamelijk op de energie- en downstreammarkten en vindt zichzelf een pionier op het gebied van de energietransitie. Technip concurreert op onderdelen met bodemonderzoeker Fugro. 
De onderneming heeft een notering aan de Euronext Parijs. Vijf jaar geleden fuseerde Technip met de Amerikaanse branchegenoot FMC Technologies. De fusiecombinatie houdt aandelen in beide bedrijven. HAL neemt dus deel in het Franse gedeelte. Het aandeel sloot gisteren op 11,03 euro. HAL heeft 11,15 euro betaald per aandeel.
Na de verkoop van GrandVision is de oorlogskas van HAL met ruim 5 miljard euro aangevuld. In vergelijking met de aanwezige middelen is deze investering relatief bescheiden. De deelneming in Technip past prima in de investeringsportefeuille van HAL met onder andere Vopak, Boskalis en SBM Offshore. Het lijkt erop dat HAL niet al te veel heeft betaald voor het belang in het Franse offshore engineeringsbedrijf. Het aandeel Technip stond in maart jongstleden nog boven de 15 euro. Dit betekent dat op basis van de hoogste beurskoers van het aandeel, HAL het belang heeft gekocht met een korting van 25 procent.

Shell

Gisteravond laat meldde Royal Dutch Shell dat de schade wordt opgenomen die orkaan Ida heeft aangericht in de Golf van Mexico. Als de omstandigheden het toelaten worden verdere inspecties gedaan om de volledige schade te kunnen bepalen en welke gevolgen dit heeft voor de productie. Op dit moment ligt 80 procent van de productie van Royal Dutch Shell daar stil.

Pre-corona

De Europese dienstensector is in augustus fractioneel gedaald. De inkoopmanagersindex daalde van 59,8 naar 59. Eerder deze week lieten de activiteiten in de Europese industrie ook al een lichte daling zien. Ondanks de bescheiden afname is er nog steeds sprake van een prima economisch momentum. De index is een goede voorspeller voor de economische groei. Het ligt dan ook in de lijn der verwachtingen, dat in het lopende kwartaal de economie verder groeit en qua omvang op het pre-corona niveau uit gaat komen. 

Banenrapport

In de ochtendhandel bleven de Europese beurzen dicht bij huis. De ogen van beleggers zijn gericht op de uitkomsten van het belangrijke Amerikaanse banenrapport. Analisten verwachten een groei van het aantal banen van 750.000 voor augustus en een daling van het werkloosheidspercentage van 5,4 naar 5,2 procent. In juli was de groei nog 943.000 nieuwe banen. 
De lagere verwachting voor augustus heeft te maken de stijging van het aantal coronabesmettingen. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt hebben invloed op het monetaire beleid van de Fed, de Amerikaanse centrale bank.
Het banenrapport kan een behoorlijke impact hebben op de financiële markten. Mochten er meer banen bijkomen dan waarop wordt gerekend dan is de kans groter dat de centrale bank eerder gaat beginnen met het afbouwen van het opkopen van schuldpapier.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten

 

Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 13-05-2021

Inflatie maakt beleggers nerveus

Consumenten Prijs Index

Dinsdag waren de beurzen al gedaald vooruitlopend op de inflatiecijfers van een dag later. Er was toch wel enige vrees dat het Bureau of Labor Statistics in de Verenigde Staten een CPI (Consumer Price Index) zou publiceren waar beleggers niet erg vrolijk van konden worden. Het was nog erger. Het mandje van prijzen van goederen en diensten dat gezamenlijk de inflatie meet bleek op jaarbasis met niet minder dan 4,2 procent te zijn gestegen. Dat terwijl er een toename van 3,6 procent was verwacht. Ook op maandbasis liepen de prijzen veel harder op dan ingeschat, met 0,8 procent. Een prijsstijging die we sinds 2008, voordat de kredietcrisis uitbrak, niet meer hadden gezien. Daar de beurzen al hadden geanticipeerd op slechte cijfers duurde het even voor er duidelijk richting werd gekozen door beleggers. Maar uiteindelijk zetten de beurzen de weg naar beneden in. Ook vandaag volgen de markten in Europa die van de Verenigde Staten. Zo staat de AEX inmiddels 6 procent onder zijn hoogste koers van begin deze maand.

Einde aan TINA?

Is deze vrees terecht? Beleggers zijn immers al jaren gewend aan een historisch lage inflatie. Als gevolg daarvan kon ook het rentepeil naar ongekende diepten wegzinken. In ons werelddeel is er zelfs al enkele jaren sprake van een negatieve rente. Het joeg spaarders naar de beurs onder het motto dat er geen alternatief was voor een belegging in aandelen (TINA). De aanwassende stroom van geld naar de beurs stuwde de koersen verder op en dat trok op zijn beurt weer nieuwe beleggers aan. Niets heeft zo’n aantrekkingskracht als voortdurende koerswinsten. Beleggers werden daarbij geholpen door de centrale banken die met regelmaat lieten weten voorlopig niet van plan te zijn de rente weer te gaan verhogen. Zelfs een enigszins oplopende inflatie zou ze niet van mening doen veranderen. Maar 4,2 procent?

Basiseffecten

Hoe houdbaar is dan het ruime monetaire beleid nog? Veel beleggers nemen het zekere voor het onzekere en gingen over tot verkoop van hun aandelen. Maar reageren ze niet te snel? De snelle toename van de prijzen kan toch moeilijk als een verrassing zijn gekomen. De pandemie zorgde een jaar geleden voor een enorme prijsdaling van allerlei diensten waar plots weinig behoefte meer aan was. Zo zakte de CPI in april vorig jaar diep weg. Met dit lage niveau als vergelijkingsbasis is het dan ook niet zo vreemd dat een jaar later – in een zich snel herstellende economie – de prijzen hard oplopen. Economen spreken in zo’n geval van basiseffecten. Voor de duidelijkheid, het algemene prijspeil is nog steeds lager dan dat van voor de uitbraak van het virus. Het is het tempo van de groei, niet het absolute prijspeil, dat momenteel zorgen baart.

Markt voor tweedehands auto’s explodeert

Opvallend is verder dat er geen sprake is van een prijsstijging over de gehele linie. Zo blijkt uit een nadere analyse dat de forse toename van de prijzen toe te schrijven is aan diensten die slechts voor 13 procent uitmaken van de consumentenbestedingen. Zo liepen vooral de prijzen van gebruikte auto’s en trucks, hotelovernachtingen, restaurants, vliegtrickets, autoverzekeringen, kaartjes voor evenementen en musea en autoverhuur sterk op. Juist die prijzen waren in de pandemie het hardst gedaald en lopen nu het meest op. In de pandemie hadden autoverhuurbedrijven een gedeelte van hun vloot in de verkoop gedaan en nu dienden ze hun voorraad als de wiedeweerga weer aan te vullen. Daar nieuwe auto’s sowieso moeilijk verkrijgbaar zijn (vanwege het chiptekort) explodeert de markt voor tweedehands auto’s.

Irrational exuberance

Maar wat zegt deze prijsstijging over de brede economie? De centrale banken hebben steeds gesteld dat de inflatie slechts van tijdelijke aard zal zijn. Op zeker moment zullen vraag en aanbod elkaar weer vinden en normaliseren de markten weer. Bedenk ook dat de switch van diensten naar goederen tijdens de pandemie weer vice versa zal zijn zodra de meeste mensen gevaccineerd zijn. Met andere woorden, waar de prijzen van allerlei diensten weer op zullen lopen, kunnen juist de prijzen voor goederen en grondstoffen (die nu hard stijgen) weer zakken. Ondanks alle onrust staat het algemeen prijsniveau nog steeds onder het niveau van de lange termijntrend waar bijvoorbeeld de Federal Reserve de prijzen zou willen hebben. Bedenk dat de kerninflatie momenteel 3,0 procent is. Dat lijkt veel, maar is exact het niveau waar ze bijvoorbeeld in 1996 ook stond. Hoewel de toenmalige gouverneur van de Fed Alan Greenspan toen waarschuwde voor irrational exuberance zouden de beurzen nog vier jaar verder stijgen.