Handelshoop voedt het positieve sentiment

Door: Krist Plaizier - 7 november 2019

En weer openden de Europese beurzen hoger vandaag. In Amsterdam vraagt men zich niet af of maar wanneer de AEX de 600-puntengrens zal gaan breken. Diverse grote banken en beleggers komen deze week met persberichten dat ze vanaf nu hun aandelenbelangen gaan ophogen in de portefeuilles. Ik krijg daar vervelende kriebels van, gezien het late moment. Eerst hebben ze zitten slapen en nu voeden ze de euforie die aan het ontstaan is op de markten. Zijn dit tekenen van een laatste sprong omhoog?

Natuurlijk zijn de signalen die de beurzen stuwen prima en is het positivisme goed verklaarbaar en gegrond. Het cijferseizoen verloopt veel beter dan verwacht, de centrale banken doen hun bijdrage om een recessie verder uit te stellen en ook geopolitiek zijn er positieve berichten. Niet alleen is de brexit uitgesteld, maar ook over de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China komen er vrijwel dagelijks positieve geluiden naar buiten. Vandaag kwam het nieuws van het Chinese ministerie van Handel dat China en de Verenigde Staten zijn overeengekomen om de importtarieven op elkaars goederen terug te draaien. Dit zal proportioneel gaan gebeuren en is afhankelijk van de progressie die wordt geboekt in het afronden van een handelsakkoord. Nadere afspraken zullen herover de komende weken worden gemaakt. Een eerste stap met het intrekken van importheffingen zal gezet worden bij de ondertekening van de eerste fasedeal die inmiddels is gesloten tussen China en de Verenigde Staten. Op CNBC werd vanochtend gemeld dat dit waarschijnlijk op 16 november aanstaande zal gaan gebeuren. Toen het bericht van de Chinezen naar buiten kwam, was het nog nacht in Washington. Maar later op de dag zullen we ongetwijfeld een reactie krijgen van de Grote Blonde Leider in het Witte Huis op Twitter. 

Indien de afbouw van de importheffingen daadwerkelijk zal worden doorgezet, zal dit zorgen voor een forse de-escalatie van het handelsconflict tussen de Chinezen en de Amerikanen. Het was juist dit conflict dat het afgelopen jaar een sterke schaduw over de ontwikkeling van de wereldeconomie wierp. Wordt deze schaduw weggenomen, dan gaat de zon weer schijnen voor de wereldeconomie en is een verdere rally op de financiële markten aannemelijk. Santa Claus is dan vroeg dit jaar!

Alphabet plaatst mogelijk geen politieke advertenties meer

Over een jaar hebben we of een nieuwe Amerikaanse president of Trump heeft een tweede termijn gekregen van de kiezers. Net nu in de Verenigde Staten het grote circus van politieke voorverkiezingen voor een nieuwe Amerikaanse president gaat beginnen, overweegt het moederbedrijf van Google om het plaatsen van politieke advertenties te gaan staken. Deze week overlegt het management of ze het besluit dat Twitter al wel nam, willen volgen. Twitter besloot om vanaf 22 november aanstaande geen polititieke advertenties meer te plaatsen, behalve dan algemene oproepen om te gaan stemmen. Facebook besloot daarentegen niet zo moeilijk te doen en laat alle advertenties van politici toe. Zelfs als deze leugens bevatten. Facebook vindt dat mensen zelf moeten kunnen zien en beoordelen wat politici hen voorspiegelen.

Politieke advertenties zijn voor Google, en voor zusterbedrijf Youtube, geen grote bron van inkomsten. Volgens de Wall Street Journal is president Trump de grootste adverteerder met zo’n 8 miljoen dollar sinds mei 2018. De Democratische kandidaten komen nog niet eens op de helft. De omzet uit dit soort advertenties is dus peanuts voor het veredelde reclamebedrijf dat Google in weze toch is. Daarom wordt verwacht dat het bedrijf de ban zal gaan doorzetten. Immers, op het gebied van de heersende opinie over sociale mediabedrijven valt er een hoop te winnen.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

Meer relevante berichten

Back to business

Back to business

27 mei 2020

De vrees dat het coronavirus de wereld voor lange tijd in zijn greep zal houden lijkt iedere dag meer… Meer...

Zeg nooit nooit

Zeg nooit nooit

26 mei 2020

Sinds de bodem van maart is de S&P 500-index al weer met 32 procent gestegen. Overal worden de lockdowns… Meer...

Huidige beurs is revival van de stockpicker

Huidige beurs is revival van de stockpicker

25 mei 2020

Vandaag zijn de beurzen van London (banking holiday) en de Verenigde Staten (Memorial Day) gesloten.… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: