Auteur: Jan Bouius Datum: 24-07-2019

Handelshoop en lage verwachtingen

Volgens bronnen bij Bloomberg zal hoofdonderhandelaar Robert Lightizer komende maandag met een klein team naar Shanghai afreizen om de vastgelopen handelsbesprekingen vlot te trekken. Hoewel de kans op een grote doorbraak miniem is, reageert de beurs er positief op. Op Wall Street stegen de indices mede hierdoor met ongeveer 0,6 procent en ook op Aziatische beurzen is men er blij mee dat de kou wat uit de lucht gaat.

In Europa komen we vandaag weliswaar wat tam uit de startblokken, maar we kenden gisteren al een uitstekende dag, mede omdat het bijna jaarlijkse ritueel over het verhogen van het kredietplafond in de Verenigde Staten sneller dan verwacht met goed gevolg afgerond is. De AEX eindigde op het hoogste punt in achttien jaar.

Het is niet alleen de relatieve rust op het politiek vlak dat voor de stijgende koersen zorgt. De verwachtingen van beleggers, analisten en misschien vooral financieel journalisten voor het huidige cijferseizoen zijn nogal flauw, voorzichtig uitgedrukt. Het gevolg daarvan is dat de werkelijke resultaten in het merendeel van de gevallen eerder mee- dan tegenvalt. Zo werd gisteren de omzet- en winstwaarschuwing van de Duitse bandenmaker Continental beloond met een koersstijging van dik 6 procent. Beleggers hadden namelijk voor veel erger gevreesd. De cijfers zetten eveneens de Duitse autobouwers Daimler, BWW en Volkswagen ongeveer 4 procent hoger.

Eenzelfde soort opluchting zagen we gisteren nabeurs naar aanleiding van de cijferpresentatie van Texas Instruments. Ondanks dat de omzet- en winstcijfers daalden viel de reactie erop reuze mee. Beleggers verwachten dat er na het derde kwartaal op rij omzetdaling betere tijden in aantocht zijn en het aandeel ging nabeurs 6 procent hoger. De eveneens goede cijfers bij Coca-Cola en Harley-Davidson, beiden 6 procent hoger, en Snap nabeurs +11 procent, duiden erop dat beleggers te voorzichtig zijn geweest. Natuurlijk is het kwartaalcijferseizoen nog niet voorbij, maar de voortekenen lijken goed. Dichterbij huis zien we vandaag Akzo (+4 procent), KPN (+3 procent) en ASMI (+6 procent) er goed bij liggen. Flow Traders, dat het van meer beweeglijke paniekhandel moet hebben, verliest, 7 procent op de cijfers.

Iberdrola verhoogt outlook

Het Spaanse energieconcern Iberdrola, dat bijna in iedere goedgekeurde ESG-portefeuille is opgenomen, publiceerde vanochtend beter dan verwachte cijfers. De energieproductie van de Spaanse waterkrachtcentrales (-45,1 procent) was vanwege de droogte weliswaar zwak, maar dat kon mede worden gecompenseerd door de bijdrage van Wikinger, Iberdrola’s nieuwe windmolenpark voor de Duitse kust. Daarnaast presteerde met name Mexico ook zeer goed.

Al met al hield Iberdrola de energieproductie ten opzichte van een jaar geleden vlak en dat terwijl eind vorig jaar een aanzienlijk deel van de assets van Scottish Power verkocht werd aan Drax. Door de hogere prijzen steeg de omzet in het eerste halfjaar met 3,95 procent en het bedrijfsresultaat met 12,48 procent. De nettowinst kwam 16,58 procent hoger uit op 1,64 miljard euro. Het management blijft positief en verhoogt de outlook voor dit jaar. In plaats van een hoge enkelcijferige winstgroei wordt er nu van een lage dubbelcijferige winstgroei uitgegaan. Het is wederom een bewijs dat er met groen beleggen ook een goede boterham te verdienen valt.