Auteur: Krist Plaizier Datum: 23-07-2019

De Verenigde Staten kunnen weer meer lenen

Onder druk wordt alles vloeibaar, zo ook de tegenstellingen tussen Democraten en Republikeinen. Aanstaande vrijdag gaat het Huis van Afgevaardigden voor 6 weken met reces, een week later de Senaat. Wanneer ze terugkomen op 9 september, is naar verwachting het afgesproken kredietplafond bereikt en kunnen de Verenigde Staten geen geld meer lenen. Een nieuwe ‘shutdown’ van overheidsdiensten zal zich dan aandienen. Daarom was het noodzakelijk om deze week een akkoord te sluiten tussen het Congres en het Witte Huis over een verhoging van het kredietplafond en tegelijk ook over de begroting voor de komende 2 jaar. Na veel vijven en zessen is dit gisteravond dan eindelijk gelukt, zo twitterde Trump. In het fiscale jaar 2020 (vanaf 1 oktober aanstaande) mag de federale regering 1.370 miljard (!) dollar uitgeven. Dit is 50 miljard dollar meer dan dit jaar. In 2021 mag de begroting met nog eens 54 miljard dollar stijgen. Het 22.000 miljard (dit is 22 met twaalf nullen!) dollar grote kredietplafond werd verhoogd tot een niveau dat de Amerikaanse overheid ermee toekan tot midden 2021. Dit is dus na de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Hoewel er een akkoord is, is het nog geen gelopen race. Dit is pas zover wanneer president Trump ondertekend heeft. En we weten allemaal dat er dan nog een kink in de kabel kan komen. Maar vooralsnog lijkt de president enthousiast over de deal.

Renteverlaging aanstaande?

De ECB komt donderdag met een rentebesluit. Vooralsnog rekent de markt er niet op dat de rente dan ook wordt verlaagd, al is de kans daarop wel stijgende als we kijken naar de koersen van rentederivaten. Bankpresident Draghi zou zich waarschijnlijk dit keer beperken tot zijn gebruikelijke ‘management by speach’. Hij zal dit kunnen doen door te spreken over een aanpassing van de forward guidance voor de rente-ontwikkeling later dit jaar. Want al bestaat er onduidelijkheid over de timing, dat er een renteverlaging aan zit te komen schat de markt in op nagenoeg 100%. De meeste kans bestaat voor de vergadering van september, voordat Draghi het stokje per 31 oktober overgeeft aan Lagarde. Waarschijnlijk zal deze renteverlaging vergezeld gaan worden door een nieuw opkoopprogramma van obligaties.

Duitse Bunds zijn schaars en blijven dat

Mocht de ECB opnieuw starten met een opkoopprogramma, dan is het de vraag of dit wel gaat lukken. Sinds de ECB het vorige opkoopprogramma stopzette, is er een berg aan bedrijfsobligaties naar de markt gekomen. Hiervan zal ongetwijfeld veel in aanmerking komen voor een koop door de centrale bank. Maar dit is niet de grootste pluk, dat zijn staatsobligaties en die zijn schaars tegenwoordig. Vanwege dit gegeven, had de ECB bij de vorige ronde ook al de nodige moeite om zich aan de verdeelsleutel tussen de verschillende landen te houden. Het gevolg was dat de ECB meer Duitse staatsleningen (‘bunds’) kocht dan dat de bedoeling was. En daarom zijn ook deze meest liquide staatsleningen van Europa tegenwoordig schaars. Temeer omdat Duitsland sinds enige jaren een begrotingsoverschot heeft en maar sporadisch nieuwe leningen uitgeeft. Bondskanselier Merkel zei afgelopen vrijdag op haar jaarlijkse zomerpersconferentie geen nieuwe schulden meer aan te willen gaan. Ook al kan Duitsland zeer goedkoop lenen en kan de Duitse infrastructuur wel de nodige investeringen gebruiken. Maar Merkel wil de volgende generaties niet opzadelen met onnodig veel schuld.