Auteur: Jan Bouius      Datum: 01-07-2022

Historisch slecht halfjaar

De cocktail van de intussen welbekende bestanddelen heeft er voor gezorgd dat beleggers een historisch slecht halfjaar achter de rug hebben. De wederom negatieve stemming op Wall Street gisteravond zorgde er voor dat de S&P 500 uiteindelijk het eerste halfjaar met een verlies van bijna 21 procent afsloot. Het grootste verlies in meer dan 50 jaar. Vergeleken met de technologie index Nasdaq nog meevallend, die zag zijn waarde met 29,5 procent dalen. Daarmee vergeleken deed de AEX het nog ‘goed’, met een min van slechts 17,25 procent.

En dat negatieve sentiment lijkt voorlopig nog niet te verbeteren, ondanks dat de favoriete inflatiemaatstaf van de Fed, de Core PCE Price Index, voor de derde maand op rij daalde naar 4,7 procent in mei. Zo zien we vanochtend de semiconductor bedrijven ASMI, ASML en Besi zo’n 4 tot 6 procent dalen. Niet alleen op de magere outlook van Micron Technology, maar ook op het bericht van het vakblad DigiTimes dat TSMC mogelijk dit jaar zijn outlook zal verlagen. Grote klanten schijnen hun orders naar beneden bij te stellen. Dat klinkt dan wel negatief, maar als we even omdenken, dan kan dat ook heel wat druk van de toeleveringsketen halen. De automobielindustrie kampt immers al tijden met een tekort aan chips en zou hierdoor mogelijk straks versneld hun productie in overeenstemming kunnen brengen met de vraag. Of deze dan geen hinder zullen ondervinden van een mogelijke recessie? Vast maar ook die angst lijkt bij een koerswinstverhouding van 5,2 voor Volkswagen al behoorlijk ingeprijsd.

Prijs coronavaccin al meer dan 50 procent gestegen

Overigens is het niet overal kommer en kwel. Zo meldde Pfizer gisteren dat ze een fraaie order van de Amerikaanse overheid hebben ontvangen voor hun coronavaccin. Voor de som van 3,2 miljard dollar mag het 105 miljoen doses van zijn coronavaccin Comirnaty leveren. Daarnaast heeft de overheid nog een optie genomen op nog eens 195 miljoen extra doses. De deal komt neer op ongeveer 30,50 dollar per dosis, 27 procent hoger dan Pfizer’s laatste Amerikaanse overheidscontract. Ten opzichte van Pfizer’s allereerste leveringen in 2020 tegen ruwweg 19,50 dollar per dosis is het een prijsstijging van meer dan 50 procent. Dat is nog eens pricing power! Nu nemen de kosten voor Pfizer ook toe, mede omdat het vaccin ook in een single shot verpakking wordt geleverd om daarmee verspilling te voorkomen. Gezien dat Pfizer dit jaar meer dan de helft van zijn omzet uit het coronavaccin Cormirnaty en de coronapil Paxlovid denkt te behalen, kan het later dit jaar met dit soort prijsstijgingen onder de streep nog wel eens positief verrassen.

Constellation Brands beter dan verwacht

Een andere corona profiteur, maar dan eentje van totaal andere orde, is de Amerikaanse drankenproducent Constellation Brands. Deze zag in het afgelopen kwartaal (eindigend op 31 mei) zijn bierverkopen onder aanvoering van Modelo Especial en Corona Extra met 21 procent stijgen. Totaal wist het concern, dat naast bier ook wijn en sterke dranken verkoopt, een 17 procent hogere omzet te behalen van 2,36 miljard dollar, waar analisten op 2,17 miljard dollar hadden gerekend. Eenmalige posten uitgezonderd rapporteerde het een winst per aandeel van 2,66 dollar, 14 cent hoger dan consensus. Dat is inclusief een verlies van 24 cent per aandeel op zijn deelneming in Canopy Growth. Zonder dit verlies zou de winst op 2,90 dollar per aandeel zijn uitgekomen.

Dat de brouwer zijn outlook bevestigt vinden analisten echter teleurstellend. Zeker gezien de sterke start van het jaar. De brouwer staat er echter om bekend een (te) conservatieve outlook af te geven om die vervolgens te verslaan.

En passant deelde de onderneming daags voor de cijfers mede een uitstaande lening aan Canopy Growth ter grootte van 198 miljoen dollar om te zetten in aandelen, waardoor zijn 36 procentsbelang tot boven de 40 procent uit zal stijgen. Daarnaast is Constellation Brands van plan zijn aandelenstructuur te vereenvoudigen. De oprichtersfamilie zal daarbij zijn B-aandelen, die 10 keer zoveel stemrecht hebben, 1-op-1 omzetten naar de ‘normale’ A-aandelen, plus 64,64 dollar per B aandeel in contanten. Voor externe investeerders wordt de onderneming daardoor een stuk aantrekkelijker. Wie weet dat straks de fusiegeruchten met Monster Beverage weer de kop opsteken.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten