Auteur: Martine Hafkamp Datum: 13-05-2019

Hoe nu verder te (onder)handelen?

De tweets van Trump blijven de gemoederen bezighouden, zeker nu beide partijen uit elkaar gegaan zijn zonder dat er al data op de rol stonden voor een nieuwe ronde onderhandelingen. Het is een min of meer logische reactie op het instellen van de hogere importtarieven op niet alleen de al bestaande selectie van Chinese goederen maar ook alle overige goederen waarvoor voorheen nog geen opslag voor bestond. U hebt er in ons beursbericht van afgelopen vrijdag al uitgebreid over kunnen lezen. Inmiddels heeft China de Amerikanen uitgenodigd naar Peking te komen om wederom de koppen bij elkaar te steken. Er lijkt geen sprake van te zijn dat dit ook gelijk deze week zal gebeuren. Waarschijnlijker lijkt het dat de heren Trump en Xi elkaar tijdens de G-20 top van eind juni in Japan de hand zullen schudden.

Waar Trump maar bij hoog en bij laag blijft volhouden dat de door hem ingestelde hogere importtarieven gunstig zijn voor de Amerikaanse economie ziet Larry Kudlow, economisch adviseur van de president, dat toch iets genuanceerder. Hij erkent dat niet de Chinezen, maar de Amerikaanse consumenten het kind van de rekening zijn aangezien er meer betaald moet worden voor goederen die uit China afkomstig zijn. Trump probeert inmiddels de Chinezen de zwarte piet toe te spelen door te tweeten dat het zo maar zou kunnen dat de Chinezen de onderhandelingen minimaal tot volgend jaar willen rekken, aangezien er dan in de Verenigde Staten presidentsverkiezingen op de rol staan en zij wellicht hun hoop op een nieuwe Democratische president, waar zij eenvoudiger over heen kunnen walsen, hebben gevestigd. De tijd zal leren of Trump de Chinezen echt zo goed doorgrondt als hij denkt. Voorlopig trekken zij in het door Trump geïnitieerde conflict aan het langste eind. Zij geloven niet zo zeer in woorden, maar meer in daden. Die hebben er namelijk de afgelopen twee weken in geresulteerd dat de Chinese munt, de Yuan, ten opzichte van de dollar met 7,5 procent in waarde is gedaald. In valutaland is dat een erg fors percentage. Daarmee is het laagste niveau van dit jaar bereikt.

Op de financiële markten, maar natuurlijk ook daarbuiten, snakt men naar het einde van dit wedstrijdje ver plassen en is men heel erg benieuwd wat en hoe de volgende stappen zullen zijn. Beleggers kijken vandaag echter vooral de kat uit de boom. In navolging van Azië staan de Europese beurzen lager.

Het gaat ABB voor de wind

Het Zweeds-Zwitserse concern ABB, actief in elektrificatie, automatisering en robotica, gaat het voor de wind. De divisie die zich bezighoudt met energiecentrales heeft een order ter grootte van vele honderden miljoenen binnengehaald voor het ontwerp, de bouw en de aanleg van een wisselsysteem voor een groot windmolenpark in de Noordzee. Zonder al te veel in de technische details te treden komt het er in grote lijnen op neer dat ABB zowel op de Noordzee voor de kust van Duitsland als op het vasteland in het Duitse Emden converteerstations gaat aanleggen waarin wisselstroom kan worden omgezet naar gelijkstroom en omgekeerd. Het project moet in 2024 zijn afgerond en past in de grote ‘Energiewende’ die Duitsland een aantal jaar geleden heeft ingezet. ABB is al meer dan 60 jaar actief op dit vlak en is wereldmarktleider. Deze grote order sterkt ons bij Fintessa wederom in de mening dat ABB na een aantal mindere jaren goed gepositioneerd is voor de toekomst. Wij houden de aandelen voor onze cliënten dan ook stevig vast. Het dividendrendement bedraagt zo’n 4,15 procent en het concern heeft weinig schulden. De mogelijke grootschalige inkoop van eigen aandelen kan voor dat extra beetje zout in de pap zorgen.