Auteur: Joop van de Groep Datum: 06-08-2021

In stijl afscheid nemen

Het Frans-Italiaanse brillenconcern EssilorLuxoticca kwam precies een week geleden met de prima kwartaalcijfers. De omzet steeg namelijk met 9 procent ten opzichte van de dezelfde periode in 2019. Als gevolg van het sterke momentum in het eerste half jaar en de veerkracht van het concern zijn de verwachtingen voor zowel de winst als de omzet voor de rest van het jaar verhoogd. Beleggers waren verheugd met de prestaties en zetten het aandeel de afgelopen week bijna 8 procent hoger. 

Per 1 juli jongstleden heeft investeerder HAL zijn belang van 76,72 procent in GrandVision verkocht aan EssilorLuxottica voor 28,42 euro per aandeel. Dit betekent dat de investeerder 5,5 miljard euro op de bankrekening kon bijschrijven en een netto boekwinst realiseerde van 3,5 miljard euro.

Marktdominantie

Door de overname van GrandVision wordt de marktdominantie van de brillenreus nog groter. Daarom zijn de diverse mededingingsautoriteiten onder voorwaarden akkoord gegaan met de overnamedeal. De Europese Commissie eiste namelijk dat er een aantal winkels in Nederland, België en Italië verkocht moeten worden. In Nederland gaat het onder andere om 142 EyeWish winkels. Ook de Chileense mededingingsautoriteit is onder voorwaarden akkoord gegaan met de overname. HAL heeft als onderdeel van de transactie de Chileense optiekketen Rotter y Kraus gekocht. Deze onderneming exploiteert 97 winkels met een jaaromzet van 50 miljoen euro.

Recordmaand

Vanochtend was het de beurt aan GrandVision om de financiële resultaten te publiceren. De start van het jaar was moeizaam omdat in de periode februari tot mei ongeveer de helft van de winkels in Frankrijk gesloten waren als gevolg van de coronamaatregelen. In het tweede kwartaal trok zowel de omzet als de winstgevendheid aan. De omzet kwam uit op 993 miljoen euro, dit is 1,2 procent lager dan in dezelfde periode twee jaar geleden toen de omzet net boven de 1 miljard euro uitsteeg. Wat in het oog sprong waren de sterke prestaties in de maand juni. Volgens topman Stephan Borchert werd in de maand juni een record aan omzet en winstgevendheid in de boeken gezet. De optiekketen neemt hiermee in stijl afscheid van zijn grootaandeelhouder HAL
GrandVision ziet de toekomst zonnig tegemoet. De verwachting is dat de omzet op z’n minst op het niveau van 2019 uitkomt en de winstgevendheid zelfs iets hoger gaat worden. Hierbij wordt overigens wel de kanttekening gemaakt dat er geen nieuwe coronamaatregelen volgen.

Banen

In aanloop naar de belangrijkste macro-economische cijfers, namelijk de ontwikkelingen op de Amerikaanse arbeidsmarkt, houden de beleggers het kruit droog. Eerder deze week vielen de cijfers van loonstrookverwerker ADP tegen. De vraag is nu in hoeverre de zwakke cijfers te maken hebben met mindere economische groei waardoor de vraag naar arbeid daalt. Het kan ook zijn dat er sprake is van minder aanbod van gekwalificeerd personeel. De verwachting is dat er 870.000 banen bijkomen en dat het werkloosheidspercentage daalt van 5,9 naar 5,7 procent. 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten

 

Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 13-05-2021

Inflatie maakt beleggers nerveus

Consumenten Prijs Index

Dinsdag waren de beurzen al gedaald vooruitlopend op de inflatiecijfers van een dag later. Er was toch wel enige vrees dat het Bureau of Labor Statistics in de Verenigde Staten een CPI (Consumer Price Index) zou publiceren waar beleggers niet erg vrolijk van konden worden. Het was nog erger. Het mandje van prijzen van goederen en diensten dat gezamenlijk de inflatie meet bleek op jaarbasis met niet minder dan 4,2 procent te zijn gestegen. Dat terwijl er een toename van 3,6 procent was verwacht. Ook op maandbasis liepen de prijzen veel harder op dan ingeschat, met 0,8 procent. Een prijsstijging die we sinds 2008, voordat de kredietcrisis uitbrak, niet meer hadden gezien. Daar de beurzen al hadden geanticipeerd op slechte cijfers duurde het even voor er duidelijk richting werd gekozen door beleggers. Maar uiteindelijk zetten de beurzen de weg naar beneden in. Ook vandaag volgen de markten in Europa die van de Verenigde Staten. Zo staat de AEX inmiddels 6 procent onder zijn hoogste koers van begin deze maand.

Einde aan TINA?

Is deze vrees terecht? Beleggers zijn immers al jaren gewend aan een historisch lage inflatie. Als gevolg daarvan kon ook het rentepeil naar ongekende diepten wegzinken. In ons werelddeel is er zelfs al enkele jaren sprake van een negatieve rente. Het joeg spaarders naar de beurs onder het motto dat er geen alternatief was voor een belegging in aandelen (TINA). De aanwassende stroom van geld naar de beurs stuwde de koersen verder op en dat trok op zijn beurt weer nieuwe beleggers aan. Niets heeft zo’n aantrekkingskracht als voortdurende koerswinsten. Beleggers werden daarbij geholpen door de centrale banken die met regelmaat lieten weten voorlopig niet van plan te zijn de rente weer te gaan verhogen. Zelfs een enigszins oplopende inflatie zou ze niet van mening doen veranderen. Maar 4,2 procent?

Basiseffecten

Hoe houdbaar is dan het ruime monetaire beleid nog? Veel beleggers nemen het zekere voor het onzekere en gingen over tot verkoop van hun aandelen. Maar reageren ze niet te snel? De snelle toename van de prijzen kan toch moeilijk als een verrassing zijn gekomen. De pandemie zorgde een jaar geleden voor een enorme prijsdaling van allerlei diensten waar plots weinig behoefte meer aan was. Zo zakte de CPI in april vorig jaar diep weg. Met dit lage niveau als vergelijkingsbasis is het dan ook niet zo vreemd dat een jaar later – in een zich snel herstellende economie – de prijzen hard oplopen. Economen spreken in zo’n geval van basiseffecten. Voor de duidelijkheid, het algemene prijspeil is nog steeds lager dan dat van voor de uitbraak van het virus. Het is het tempo van de groei, niet het absolute prijspeil, dat momenteel zorgen baart.

Markt voor tweedehands auto’s explodeert

Opvallend is verder dat er geen sprake is van een prijsstijging over de gehele linie. Zo blijkt uit een nadere analyse dat de forse toename van de prijzen toe te schrijven is aan diensten die slechts voor 13 procent uitmaken van de consumentenbestedingen. Zo liepen vooral de prijzen van gebruikte auto’s en trucks, hotelovernachtingen, restaurants, vliegtrickets, autoverzekeringen, kaartjes voor evenementen en musea en autoverhuur sterk op. Juist die prijzen waren in de pandemie het hardst gedaald en lopen nu het meest op. In de pandemie hadden autoverhuurbedrijven een gedeelte van hun vloot in de verkoop gedaan en nu dienden ze hun voorraad als de wiedeweerga weer aan te vullen. Daar nieuwe auto’s sowieso moeilijk verkrijgbaar zijn (vanwege het chiptekort) explodeert de markt voor tweedehands auto’s.

Irrational exuberance

Maar wat zegt deze prijsstijging over de brede economie? De centrale banken hebben steeds gesteld dat de inflatie slechts van tijdelijke aard zal zijn. Op zeker moment zullen vraag en aanbod elkaar weer vinden en normaliseren de markten weer. Bedenk ook dat de switch van diensten naar goederen tijdens de pandemie weer vice versa zal zijn zodra de meeste mensen gevaccineerd zijn. Met andere woorden, waar de prijzen van allerlei diensten weer op zullen lopen, kunnen juist de prijzen voor goederen en grondstoffen (die nu hard stijgen) weer zakken. Ondanks alle onrust staat het algemeen prijsniveau nog steeds onder het niveau van de lange termijntrend waar bijvoorbeeld de Federal Reserve de prijzen zou willen hebben. Bedenk dat de kerninflatie momenteel 3,0 procent is. Dat lijkt veel, maar is exact het niveau waar ze bijvoorbeeld in 1996 ook stond. Hoewel de toenmalige gouverneur van de Fed Alan Greenspan toen waarschuwde voor irrational exuberance zouden de beurzen nog vier jaar verder stijgen.