Auteur: Jan-willem Nijkamp    Datum: 29-11-2022

Industrie-aandelen spotten met beurswijsheid

Onvermijdelijke recessie

De olie- en gasprijzen dalen weliswaar weer, maar de energiecrisis duurt voort. De inflatie lijkt te pieken, maar is nog steeds hoog. De centrale banken zijn nog niet klaar met hun renteverhogingen. De consument houdt de hand meer en meer op de knip. De indices voor inkoopmanagers duiden al enige tijd op een economische krimp. De inverse rentecurve geldt als een betrouwbare indicator voor een naderende recessie. Men kan geen krant openslaan, geen radio of TV aanzetten en ook op het internet valt er niet aan te ontsnappen. Nooit eerder was de consensus zo duidelijk. Er komt een recessie.

Lijkt logisch

Zou het? Het zou in ieder geval voor het eerst zijn dat een recessie zo breed van te voren wordt aangekondigd. In het verleden werden economische malaises hooguit door een enkeling voorzien. Voor de meerderheid kwamen ze vaak als een complete verrassing. Niet onlogisch. Want wanneer de economie al langere tijd booming is, kan vrijwel niemand zich voorstellen dat er ook weer mindere tijden op komst zijn. Maar goed, misschien zijn recessies ook al niet meer wat ze ooit geweest zijn en zijn ze tegenwoordig prima te voorspellen.

Beurs trekt zich er weinig van aan

Opvallend is in ieder geval dat de aandelenmarkt zich er vooralsnog weinig aan gelegen laat liggen. Sinds medio oktober hebben de beurzen een niet-onaardige rally laten zien. Een rally die momenteel even aan een pauze toe lijkt, maar van een nieuwe dalende trend lijkt nog geen sprake. Maar goed, er volgen de komende maand nog bijeenkomsten van de ECB en de Federal Reserve. En niet te vergeten nog een laatste publicatie dit jaar van de CPI. Het kan zo maar het einde van deze rally betekenen.

Industrials outperformen

Ondertussen is de outperformance van de cyclische aandelen opmerkelijk en dan met name van de aandelen uit de industriële sector. Boeing, Caterpillar, General Electric en Deere voeren de lijst met stijgers fier aan. De industrials outperformen de bredere index met tien procent sinds ultimo september. De Dow Jones-index – met veel waarde-aandelen – steeg in deze periode met 18 procent, de S&P 500 met tien procent. De Dow Jones staat dit jaar gemeten in euro’s zelfs drie procent op winst. Jawel, in een bearmarket!

Wat is hier aan de hand?

Waarde-aandelen doen het in tijden van inflatie over het algemeen beter dan groei-aandelen, maar de bovengenoemde verschillen vallen op. Hoe kan het dat juist één van de meest cyclische sectoren de brede markt outperformed terwijl een recessie aanstaande is? Industriële aandelen zouden dan juist achter moeten blijven ten faveure van bijvoorbeeld de meer defensieve waarden. Een bellwether als Caterpillar verhoogde recent zijn outlook. Wat is hier aan de hand? 

De cyclische DAX outperformed ook

Heeft de rentecurve – doorgaans  een redelijk goede voorspeller – het bij het verkeerde eind en geeft hij deze keer een vals signaal? Of is hier sprake van een klassieke miskleun van de beleggers? Dicht bij huis outperformed de cyclische Duitse DAX onze AEX-index (veel technologie) ook met de nodige procenten. Dat juist waar vooral in Duitsland de gevolgen voor de loskoppeling van het Russische gas het zwaarst gevoeld wordt.

GDPNow

Recessie? De graadmeter die er het dichtst boven op zit – de Atlanta Fed GDPNow – verwacht een economische groei van 4,3 procent in de Verenigde Staten voor het 4e kwartaal. Bij onze oosterburen werd de economische groeiverwachting vorige week naar boven bijgesteld. Natuurlijk, het zou heel goed kunnen dat de grote klap pas volgend jaar gaat komen. Maar toch.

This Time Is Different

In het verleden loonde het nooit om tegen de centrale banken in te beleggen. Inflatie heeft normaal gesproken enige tijd nodig om weer naar beneden te komen. Na een serie renteverhogingen door de centrale banken volgt gewoonlijk een recessie. Zo ging het in 1981, 1990, 2001 en 2008. Zou het deze keer dan anders zijn? De befaamde belegger John Templeton – in 1999 uitgeroepen tot de beste stockpicker van de eeuw – sprak ooit de wijze woorden: “This Time Is Different zijn de meest gevaarlijke woorden op de beurs”. Tsja, wie gaat er gelijk krijgen? 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten