Auteur: Krist Plaizier Datum: 03-08-2021

Kalmte op de Chinese markten slechts tijdelijk

Zoals u wellicht weet, heeft Fintessa enkele weken geleden het aandeel Prosus verkocht voor de klanten in beheer vanwege de Chinese politieke risico’s die aan het aandeel kleven. Al snel zagen we aan de ontwikkeling van de koers van het aandeel dat dit besluit terecht was. Daarna herstelde het aandeel weer. Prosus herstelde naar aanleiding van berichten van de Chinese overheid die het investeren in Chinese aandelen willen aanbevelen. Na hun acties aangaande Didi, de commerciële scholingsbedrijven en Tencent Music was het vertrouwen in Chinese aandelen even weg met forse dalingen tot gevolg. Er verdween in drie beursdagen maar liefst 1500 miljard dollar op de Chinese beurzen begin vorige week als reactie op het staatsingrijpen! Dat werd zelfs de Chinese overheid iets te gortig en daarom startte het een charmeoffensief voor beleggers. Chinese staatsmedia riepen op tot kalmte. Volgens persbureau Reuters verscheen er op de voorpagina van de Securities Times, dat in handen is van de Communistische Partij in China, dat er geen systeemrisico’s zijn voor de markt in A-aandelen. Dit zijn de aandelen welke worden verhandeld op de beurzen van Shanghai en Shenzen in de Chinese munt. Volgens de Chinese overheid bevindt de Chinese macro-economie zich nog steeds in een stevige herstelfase. Ik vraag mij af of dit werkelijk zo is want afgelopen weekend maakte China nog bekend dat de industriële ontwikkeling in juli verder gedaald was naar 50,4 van 50,9 in juni. Deze groeivertraging houdt al 4 maanden aan. Verder stelt China dat de fluctuaties op de korte termijn niets veranderen aan de goede vooruitzichten op de lange termijn. En ook is volgens de Chinese staat het fundament onder de economie niet veranderd en zal de markt zich op enig moment stabiliseren. Vandaag bleek echter dat China helemaal niets meent van deze tot rust manende woorden.

Tencent weer de geslagen Chinese hond

Het aandeel Tencent daalde vanmorgen vroeg in Hongkong met meer dan 10 procent, de grootste daling in de afgelopen 10 jaar, op berichten van het Chinese staatspersbureau Xinhua. In de Economic Information Daily noemde het persbureau online gaming ‘spirituele opium’ en ‘elektronische drugs’. Tencent is de grootste producent ter wereld van online games. Waarschijnlijk zal de online gamingsector de volgende sector zijn die aangepakt zal gaan worden door de Chinese overheid. Net als bij het aanpakken van de commerciële bijlesbedrijven wordt verwacht dat China zijn kinderen wil beschermen, dit keer tegen uren achter elkaar gamen. Dit zou niet goed zijn voor hun ogen, schoolprestaties en sociale ontwikkeling, ze zouden meer buiten moeten spelen. Tencent kreeg al eerder waarschuwingen hieromtrent. Toen het artikel enkele uren na publicatie weer werd verwijderd, herstelde de koers van Tencent weer enigszins. Het aandeel sloot vanmorgen in Hongkong 6,6 procent lager. Overigens daalde de Hang Seng Index in Hongkong slechts met een half procent, dus van grote paniek was geen sprake. En het gelieerde Prosus? Dat daalde in Amsterdam met ruim 6 procent en verspeelde daarmee grotendeels het herstel van de afgelopen dagen.

Flinke daling olieprijzen tot staan gebracht

Gisteren daalden de olieprijzen met 4 procent. De daling bleek slechts tijdelijk want vandaag herstellen de prijzen weer ten dele. Er werden enkele redenen aangedragen door marktkenners voor de daling van gisteren, maar de meest aannemelijke reden is toch wel dat oliekartel OPEC+ nu officieel is begonnen met het vergroten van de productie. Kort geleden sprak men af binnen het samenwerkingsverband om de productie met 400.000 vaten per dag op te schroeven met ingang van 1 augustus. Andere redenen die werden aangedragen waren de Chinese groeivertraging (zie boven) en het feit dat COVID-19 zich weer laat gelden. Er kwamen meldingen van een nieuwe uitbraak in Wuhan, China, oplopende besmettingen in de Verenigde Staten en recordaantallen besmettingen in Tokio. Duidelijk is dat de Deltavariant het economisch herstel een spaak in de wielen steekt. En daarmee zal de vraag naar olie afnemen. 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten

 

Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 13-05-2021

Inflatie maakt beleggers nerveus

Consumenten Prijs Index

Dinsdag waren de beurzen al gedaald vooruitlopend op de inflatiecijfers van een dag later. Er was toch wel enige vrees dat het Bureau of Labor Statistics in de Verenigde Staten een CPI (Consumer Price Index) zou publiceren waar beleggers niet erg vrolijk van konden worden. Het was nog erger. Het mandje van prijzen van goederen en diensten dat gezamenlijk de inflatie meet bleek op jaarbasis met niet minder dan 4,2 procent te zijn gestegen. Dat terwijl er een toename van 3,6 procent was verwacht. Ook op maandbasis liepen de prijzen veel harder op dan ingeschat, met 0,8 procent. Een prijsstijging die we sinds 2008, voordat de kredietcrisis uitbrak, niet meer hadden gezien. Daar de beurzen al hadden geanticipeerd op slechte cijfers duurde het even voor er duidelijk richting werd gekozen door beleggers. Maar uiteindelijk zetten de beurzen de weg naar beneden in. Ook vandaag volgen de markten in Europa die van de Verenigde Staten. Zo staat de AEX inmiddels 6 procent onder zijn hoogste koers van begin deze maand.

Einde aan TINA?

Is deze vrees terecht? Beleggers zijn immers al jaren gewend aan een historisch lage inflatie. Als gevolg daarvan kon ook het rentepeil naar ongekende diepten wegzinken. In ons werelddeel is er zelfs al enkele jaren sprake van een negatieve rente. Het joeg spaarders naar de beurs onder het motto dat er geen alternatief was voor een belegging in aandelen (TINA). De aanwassende stroom van geld naar de beurs stuwde de koersen verder op en dat trok op zijn beurt weer nieuwe beleggers aan. Niets heeft zo’n aantrekkingskracht als voortdurende koerswinsten. Beleggers werden daarbij geholpen door de centrale banken die met regelmaat lieten weten voorlopig niet van plan te zijn de rente weer te gaan verhogen. Zelfs een enigszins oplopende inflatie zou ze niet van mening doen veranderen. Maar 4,2 procent?

Basiseffecten

Hoe houdbaar is dan het ruime monetaire beleid nog? Veel beleggers nemen het zekere voor het onzekere en gingen over tot verkoop van hun aandelen. Maar reageren ze niet te snel? De snelle toename van de prijzen kan toch moeilijk als een verrassing zijn gekomen. De pandemie zorgde een jaar geleden voor een enorme prijsdaling van allerlei diensten waar plots weinig behoefte meer aan was. Zo zakte de CPI in april vorig jaar diep weg. Met dit lage niveau als vergelijkingsbasis is het dan ook niet zo vreemd dat een jaar later – in een zich snel herstellende economie – de prijzen hard oplopen. Economen spreken in zo’n geval van basiseffecten. Voor de duidelijkheid, het algemene prijspeil is nog steeds lager dan dat van voor de uitbraak van het virus. Het is het tempo van de groei, niet het absolute prijspeil, dat momenteel zorgen baart.

Markt voor tweedehands auto’s explodeert

Opvallend is verder dat er geen sprake is van een prijsstijging over de gehele linie. Zo blijkt uit een nadere analyse dat de forse toename van de prijzen toe te schrijven is aan diensten die slechts voor 13 procent uitmaken van de consumentenbestedingen. Zo liepen vooral de prijzen van gebruikte auto’s en trucks, hotelovernachtingen, restaurants, vliegtrickets, autoverzekeringen, kaartjes voor evenementen en musea en autoverhuur sterk op. Juist die prijzen waren in de pandemie het hardst gedaald en lopen nu het meest op. In de pandemie hadden autoverhuurbedrijven een gedeelte van hun vloot in de verkoop gedaan en nu dienden ze hun voorraad als de wiedeweerga weer aan te vullen. Daar nieuwe auto’s sowieso moeilijk verkrijgbaar zijn (vanwege het chiptekort) explodeert de markt voor tweedehands auto’s.

Irrational exuberance

Maar wat zegt deze prijsstijging over de brede economie? De centrale banken hebben steeds gesteld dat de inflatie slechts van tijdelijke aard zal zijn. Op zeker moment zullen vraag en aanbod elkaar weer vinden en normaliseren de markten weer. Bedenk ook dat de switch van diensten naar goederen tijdens de pandemie weer vice versa zal zijn zodra de meeste mensen gevaccineerd zijn. Met andere woorden, waar de prijzen van allerlei diensten weer op zullen lopen, kunnen juist de prijzen voor goederen en grondstoffen (die nu hard stijgen) weer zakken. Ondanks alle onrust staat het algemeen prijsniveau nog steeds onder het niveau van de lange termijntrend waar bijvoorbeeld de Federal Reserve de prijzen zou willen hebben. Bedenk dat de kerninflatie momenteel 3,0 procent is. Dat lijkt veel, maar is exact het niveau waar ze bijvoorbeeld in 1996 ook stond. Hoewel de toenmalige gouverneur van de Fed Alan Greenspan toen waarschuwde voor irrational exuberance zouden de beurzen nog vier jaar verder stijgen.