Kemphanen

Door: Joop van de Groep - 11 september 2020

Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) laten de economische activiteiten in zowel de industrie als de dienstensector weer groei zien. De economie van de eurozone krabbelt uit het diepe coronadal omhoog. De ECB is minder pessimistisch geworden over de economische krimp. Maar de economische activiteiten liggen nog beduidend lager dan voor het uitbreken van de coronacrisis. De centrale bank ziet derhalve geen aanleiding om het huidige ruime monetaire beleid aan te passen

Tijdens de toelichting van Lagarde op het rentebesluit steeg de waarde van de euro met bijna 1 procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Een duurdere euro helpt niet om de doelstellingen van de centrale bank te realiseren. Een sterkere euro zet druk op de inflatie.
Vanochtend kwam dit al tot uitdrukking in de Duitse inflatiecijfers. Op jaarbasis was er nog sprake van prijsstabilisatie maar op maandbasis dalen de prijzen bij onze oosterburen.
Een sterke euro is ook nadelig voor de internationale concurrentiepositie van de Europese bedrijven waardoor het economisch herstel vertraging kan oplopen. Na het rentebesluit van de centrale bank sloten de Europese aandelenbeurzen overwegend lager.

Oracle

Wall Street deed er nog eens een schepje bovenop door fors lager te sluiten. In Amerika blijft een verlenging van het coronasteunpakket voorlopig uit. In het congres werd het wetsvoorstel voor de steunmaatregelen van de Republikeinen geblokkeerd door de Democraten. Ook de stijging van het aantal WW-aanvragen, van 850.000 vorige week naar 884.000 deze week, drukte op het sentiment.
Nabeurs opende de leverancier van bedrijfssoftware Oracle zijn boeken over het afgelopen kwartaal. Bij de voorlaatste rapportage van de cijfers liet Oracle nog weten dat het juist last had van de coronacrisis. Veel bedrijven stelden namelijk hun investeringen in software uit.

In het voorjaar haalde Oracle onder andere Zoom Video Communications binnen als klant. De inkomsten die dit snelgroeiende videobedrijf Oracle opleverde, verdubbelde ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De totale kwartaalomzet steeg met 2 procent mede geholpen door de gestegen verkoop van licenties voor cloudsoftware. De financiële resultaten waren beter dan de marktconsensus. Ceo Safra Catz verwacht dat de omzet verder zal toenemen en dat daarmee het softwarebedrijf de coronacrisis achter zich laat. Het aandeel noteerde nabeurs ruim 3 procent hoger

Microsoft

De grote tegenhanger van Zoom is Microsoft Teams. De gestegen inkomsten van Oracle uit de video communicatie activiteiten is ook goed nieuws voor Microsoft. Niet alleen bij het ontwikkelen van cloudsoftware maar ook bij de overname van filmpjesapp Tik Tok komen de beide kemphanen elkaar tegen. President Trump eist dat de Amerikaanse tak van Tik Tok door de Chinese eigenaar ByteDance verkocht moet worden en dreigt met een verbod van de app als dit niet gebeurt.
China reageert hierop met een exportverbod van kunstmatige intelligentie. Dit betekent dat de algoritme in de app van Tik Tok niet meegeleverd wordt waardoor het voor de koper veel minder interessant wordt. 

De beter dan verwachte cijfers van Oracle zorgen voor een stijging van de technologie aandelen. De Nasdaq gaat naar verwachting ruim 1 procent hoger openen vanmiddag.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

Meer relevante berichten

Weinig inspiratie bij beleggers

Weinig inspiratie bij beleggers

18 september 2020

Beleggers op Wall Street konden weinig inspiratie putten uit de economische data en de tegenstrijdige… Meer...

Mixed feelings bij rentebesluit Fed

Mixed feelings bij rentebesluit Fed

17 september 2020

Tijdens de Jackson Hole-conferentie voor centrale banken drie weken geleden, maakte de Amerikaanse centrale… Meer...

Kama-jaja-jippie-jippie-jeey!!

Kama-jaja-jippie-jippie-jeey!!

16 september 2020

Waar we vorige week nog een verkoopgolf zagen bij de technologiefondsen, lijken we deze week weer over… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: