Auteur: Martine Hafkamp Datum: 28-12-2020

Kerstgedachte

Afgelopen donderdag vlak voor kerstavond kon Boris Johnson op het laatste moment toch nog aankondigen dat er overeenstemming was bereikt met de Europese Unie over een ordentelijke uittreding van het Verenigd Koninkrijk. De tekst waarin de deal is vastgelegd bestaat uit maar liefst 1.246 bladzijden, waarvan 800 als bijlage. Johnson presenteerde de deal als een overwinning, maar of dat echt het geval is valt te bezien. De belangrijkste afspraak is dat de handel in goederen tussen beide partijen niet belemmerd zal worden door invoerheffingen of volumebeperkingen. Maar, er zullen wel grenscontroles worden ingevoerd, net zoals dat er vanaf 1 januari exportverklaringen, certificaten en herkomstregels zullen gelden. Een zwak punt in de hele overeenkomst is dat er niets is afgesproken voor de dienstensector, die in zowel het Verenigd Koninkrijk als bijvoorbeeld Nederland goed is voor het merendeel van de economie. Er valt de komende tijd dus nog veel te ontdekken. Het enige wat er op dit moment kan worden gesteld is dat, ervan uitgaande dat de deal deze week door beide parlementen wordt goedgekeurd, het nog slechtere scenario van een no-deal Brexit op het laatste moment is voorkomen. Opvallend is dat de Britse overheid vandaag bedrijven oproept haast te maken met de voorbereiding op de periode vanaf 1 januari omdat zij ook verwacht dat er veel papierwerk zal moeten worden gedaan. Er zal gezocht moeten worden naar een nieuw evenwicht in de onderlinge relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, maar voorlopig overheerst de kerstgedachte. Laten we zien of dat morgen ook nog zo is als alle regeringsleiders van de lidstaten Brussel hebben moeten laten weten of de deal namens hen kan worden ondertekend.

Trump lijkt eveneens door de kerstgedachte te zijn aangestoken. Nadat hij vorige week het langverwachte steunpakket ter waarde van 900 miljard dollar nog afkeurde omdat hij het niet ver genoeg vond gaan heeft hij er vannacht alsnog zijn handtekening onder gezet. Waarschijnlijk is hij overstag gegaan omdat aan het steunpakket ook de maatregelen ter voorkoming van een shutdown van allerlei overheidsinstanties is gekoppeld. Bovendien was voor een aantal Amerikanen de steun die zij ontvingen inmiddels al afgelopen. Vooralsnog zullen zij het daarom volgens het nieuwe steunpakket met een pay-check van 600 dollar moeten doen in plaats van de 2.000 dollar die Trump voor ogen had. Met dat laatste bedrag strijkt hij tegen de haren in van z’n eigen partij. Republikeinen zijn immers altijd voor zo min mogelijk overheidsbemoeienis en steun.

Politiek risico van beleggen in China

In China doen ze blijkbaar iets minder aan kerst. De Chinese overheid trekt de teugels bij Ant Group, dochterbedrijf van Alibaba, die nog niet zo heel lang geleden voor de grootste beursgang uit de geschiedenis had moeten zorgen, nog verder aan. Begin november moest van de Chinese autoriteiten de beursgang worden uitgesteld. Inmiddels lijkt het van een droomdebuut steeds meer in een nachtmerrie te veranderen. Het afgelopen weekend zijn er immers nog meer beperkingen opgelegd aan Ant Group. Zo mogen er niet langer consumentenkredieten worden verstrekt en mogen er geen diensten op het gebied van vermogensbeheer worden aangeboden. De koers van Alibaba staat daardoor al een paar dagen flink onder druk, net zoals die van Tencent, waar wij voor onze cliënten via onze positie in Prosus in beleggen. Vandaar dat Prosus vandaag de grootste daler is in de AEX. Eens temeer blijkt weer het politieke risico dat verbonden is aan een belegging in Chinese aandelen. Alles waar Peking, cq de Communistische Partij, geen of niet controle over heeft of buiten de gebaande paden lijkt te gaan, wordt heel snel gedwongen weer in het gareel te lopen. Nu heeft Prosus nog heel veel belangen wereldwijd in heel veel andere (fin)techbedrijven, dus wij houden de aandelen voor onze cliënten gewoon vast.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten