Auteur: Jan Bouius    Datum: 07-02-2024

Lauwe ontvangst cijfers Carrier Global

Carrier Global, een van ’s werelds grootste spelers in verwarmingsinstallaties, airconditioners en koeling, publiceerde gisteren de vierde kwartaalcijfers over het jaar 2023. De behaalde omzet van 5,1 miljard dollar viel iets tegen ten opzichte van de verwachte 5,23 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel ter grootte van 53 dollarcent pakte daarentegen 2 dollarcent hoger uit dan verwacht. Vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden was het een stijging van 32,5 procent.

Over heel 2023 kwam de omzet uit op 22,1 miljard dollar, een toename van 8 procent, waarvan 3 procent autonoom. De brutomarge steeg met 210 basispunten en de aangepaste winst per aandeel met 16,7 procent naar 2,73 dollar. De vrije kasstroom dikte met 53 procent aan tot 2,1 miljard dollar.

Het jaar 2024 staat voor Carrier Global in het teken van transitie. Zo is de 12 miljard euro kostende overname van het Duitse ‘Viessmann Climate Solutions’    afgelopen maand afgerond. Daarnaast zijn in december de ‘Global Access Solutions’ en de ‘Commercial Refrigeration’ divisies verkocht aan respectievelijk Honeywell en Haier. Totaal levert dat bij afronding dit jaar bijna 6 miljard dollar op. Resteren nog de ‘Industrial Fire, Residential and Commercial Fire’ activiteiten waar Carrier nog afscheid van wil nemen. Als alles de deur uit is moet er een kampioen in intelligente klimaat- en energieoplossingen overblijven met uitstekende groeivooruitzichten. Door de opwarming van de aarde neemt de vraag naar airco’s en duurzame energievoorziening zoals warmtepompen immers alleen maar toe.

Er zijn dus grote veranderingen in aantocht. Dat neemt niet weg dat Carrier een concrete outlook afgeeft. De in Florida gevestigde onderneming verwacht dit jaar een omzet van 26,5 miljard dollar te behalen waar analisten tot nu toe van 24,55 miljard dollar uitgingen. De aangepaste winst per aandeel zal daarbij naar schatting op 2,80-2,90 dollar uitkomen. Dat is rond de Bloomberg consensus van 2,87 dollar. Van het net overgenomen Viessmann wordt een iets timide mid-single-digit groei verwacht, goed voor ongeveer 20 procent van Carrier’s totale omzetgroei. Al met al blaast de onderneming daarmee warm noch koud, met als resultaat dat de koers van het aandeel gisteren 3,5 procent daalde.

Dividendfeest Equinor voorbij

Het Noorse energieconcern heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar een aangepaste winst voor belastingen behaald van 8,68 miljard dollar. Dat is bijna een halvering ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden, maar wel meer dan de gemiddelde analistenverwachting van 8,46 miljard dollar. De beter dan verwachte cijfers zijn vooral te danken aan de sterke productie van het Johan Sverdrup veld in de Noordzee en de nieuwe putten in productie. Hierdoor is de totale olie- en gasproductie in 2023 met 2,1 procent gestegen, waar het concern in oktober nog van 1,5 procent uitging.

Voor het lopende jaar verwacht Equinor een gelijkblijvende productie waarna deze richting 2026 met een procent of 5 zal stijgen. Vanaf dan houden de Noren rekening met een licht teruglopende productie richting 2030. Dat zal uiteindelijk ongeveer een equivalent van 2 miljoen olievaten per dag bedragen. Voor de energieproductie uit hernieuwbare bronnen verwacht Equinor dat deze dit jaar zal verdubbelen. Tegen 2030 behoort dit onderdeel een materiele en snelgroeiende bijdrage te leveren aan de cashflow van de onderneming.

Uit de cijfers blijkt duidelijk dat de gasprijzen aanzienlijk gedaald zijn vanaf de buitengewone prijsniveaus van 2022. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een 2,1 procent hoger productievolume dat bij lange na niet kan compenseren. Daarmee komt er straks een einde aan het feest van de buitengewone cashdividenden. Equinor gaat het normale kwartaaldividend van 0,30 dollar per aandeel dit jaar weliswaar verhogen naar 0,35 dollar, maar het speciale kwartaaldividend wordt verlaagd van 0,60 dollar naar 0,35 dollar, voordat dat volgend jaar helemaal stopt. Wel spreekt het concern de ambitie uit om het normale kwartaaldividend met 2 cent per jaar te verhogen, tevens blijft Equinor eigen aandelen inkopen. In de komende twee jaar zal dat uitkomen op 12 miljard dollar, waarvan 6 miljard dollar in 2024.

Desalniettemin is de aankondiging van het einde van de speciale cashdividenden voor beleggers blijkbaar een nare reality-check gezien de koersdaling van 5 procent. Ze komen er bekaaid vanaf, al vinden ze zelf. Toch hebben ze op zich geen reden tot klagen. Al met al spendeert Equinor dit jaar nog steeds een 14 miljard dollar aan dividenden en de inkoop van eigen aandelen. Dat is weliswaar een daling van 3 miljard dollar ten opzichte van vorig jaar, maar op een beurswaarde van 87 miljard dollar is het zeker de moeite waard.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten