Maken of kraken?

Door: Martine Hafkamp - 14 september 2020

Het zonnetje schijnt, niet alleen buiten maar ook op de beurzen terwijl er de komende week toch genoeg op de agenda staat waar beleggers onrustig van zouden kunnen worden. Zo is de manier waarop de Brexit vorm moet krijgen nog lang geen gelopen race. Vandaag wordt er in het Britse Lagerhuis gedebatteerd over het nieuwe wetsvoorstel om de interne markt binnen de verschillende delen van het land ook na de daadwerkelijke uittreding van het Verenigd Koninkrijk soepel te laten verlopen. Een aantal onderdelen van dat wetsvoorstel staan haaks op de afspraken die vorig jaar met de Europese Unie in het uittredingsverdrag zijn gemaakt. De Europese Unie op haar beurt dreigt dan ook met sancties als de Britten de nu al omstreden wet zouden invoeren en zelfs voormalige premiers Blair en Major riepen gisteren in een ingezonden brief in The Sunday Times op dit niet te doen. Dat Brussel nu al de hakken in het zand zet is natuurlijk logisch want het zou een verkeerd signaal afgeven naar andere mogelijke recalcitrante lidstaten. Wat de Europese Unie betreft hebben de Britten drie weken de tijd om op hun schreden terug te keren. Boris Johnson lijkt vooralsnog hier niet van onder de indruk. Zo is de Brexit weer terug op de agenda al zijn beleggers daar nog niet zo heel erg mee bezig.

Nvidia koopt Arm

Het Amerikaanse Nvidia, bouwer van grafische kaarten, en het Japanse Softbank zijn het eens geworden over de verkoop van de Britse chipmaker Arm voor een bedrag van 40 miljard dollar. Hoewel het op dit gebied de grootste overname uit de geschiedenis is zal Nvidia niet wakker liggen van dat bedrag. Er hoeft geen geld te worden geleend. Nvidia zal Softbank initieel 21,5 miljard dollar in aandelen en 12 miljard dollar in contanten betalen en dat laatste bedrag komt ongeveer overeen met Nvidia’s bankrekeningsaldo. Pas in een later stadium ontvangt Softbank mogelijk nog eens 5 miljard dollar in contanten of aandelen, afhankelijk van de prestaties van Arm. Daarnaast ontvangen de Arm-medewerkers nog voor 1,5 miljard dollar aan aandelen Nvidia.

Arm is geen kleine jongen al produceert het zelf geen chips. De Britse onderneming is zeg maar de architect van chips en is vooral bekend van de chiptechnologie die vaak in licensie wordt geleverd voor bijna alle soorten smartphones en tablets. Lang heeft Softbank Arm niet in bezit gehad. Softbank zelf kocht Arm namelijk pas in 2016 voor een slordige 32 miljard dollar. Dat wil niet zeggen dat Softbank veel winst maakt op de transactie, want de afgelopen jaren heeft Softbank ook fors in Arm geïnvesteerd. Beleggers in Softbank konden de stap van Masayoshi Son, de topman van Softbank, wel waarderen getuige het feit dat het aandeel Softbank vandaag op de Japanse beurs bijna 9 procent hoger sloot.

Nu werkten Nvidia en Arm al min of meer samen. Vorig jaar kondigde Nvidia namelijk aan dat chips van het concern zouden gaan werken met processoren van Arm bij de bouw van supercomputers. Volgens eigen zeggen zal de nu ontstane combinatie grote voordelen hebben voor beide ondernemingen, cliënten en de industrie in het algemeen en dan vooral op het gebied van kunstmatige intelligentie. Daar heeft Nvidia naast gaming fors op ingezet. De chips van Nvidia voor datacenters worden op grote schaal ingezet bij AI-taken als machine learning. Dat Nvidia sowieso hard aan de weg timmert bleek ook een paar weken geleden toen het concern via Youtube een nieuwe generatie videokaarten aankondigde. Dat bericht werd door beleggers eveneens enthousiast ontvangen

Als producent van randapparatuur (grafische kaarten, halfgeleiders) voor computergames, zelfrijdende auto’s, datacenters en de kunstmatige intelligentie zit Nvidia overal waar je momenteel moet zitten gezien de razendsnelle digitale ontwikkelingen. De huidige crisis versnelt slechts processen die al veel langer gaande zijn en zullen voortgaan. Nvidia zet de nieuwe standaard in de halfgeleiderindustrie door niet langer kant-en-klare chips af te leveren maar blauwdrukken die door anderen naar voorkeur afgebouwd kunnen worden. Op deze wijze vormen zij een grote concurrent voor onder meer Intel. Ondanks de recente (kleine) koerscorrectie is Nvidia in onze ogen een van de winnaars van de huidige crisis. Hoewel het aandeel niet goedkoop is houden wij het aandeel voor onze cliënten dan ook stevig vast.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.   

Meer relevante berichten

Weinig inspiratie bij beleggers

Weinig inspiratie bij beleggers

18 september 2020

Beleggers op Wall Street konden weinig inspiratie putten uit de economische data en de tegenstrijdige… Meer...

Mixed feelings bij rentebesluit Fed

Mixed feelings bij rentebesluit Fed

17 september 2020

Tijdens de Jackson Hole-conferentie voor centrale banken drie weken geleden, maakte de Amerikaanse centrale… Meer...

Kama-jaja-jippie-jippie-jeey!!

Kama-jaja-jippie-jippie-jeey!!

16 september 2020

Waar we vorige week nog een verkoopgolf zagen bij de technologiefondsen, lijken we deze week weer over… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: