Auteur: Jan Bouius Datum: 02-09-2020

Medtronic onder het mes

Medtronic, ‘s werelds grootste fabrikant van medische hulpmiddelen, dat vorige week met zijn kwartaalcijfers de analistenconsensus ruimschoots wist te overtreffen, gaat herstructureren. De organisatiestructuur wordt een stuk versimpeld. Niet alleen om kosten te besparen, maar vooral om flexibeler, slagvaardiger en innovatiever voor de dag te komen. Tegen 2023 moeten er jaarlijks U.S. dollars 450-475 miljoen bespaard worden, waarvan al U.S. dollars 400-450 miljoen einde fiscale jaar 2022.

Hiertoe worden er zelfstandig opererende divisies gecreëerd rondom specifieke therapie gebieden. De divisiehoofden zullen daarbij de volledige verantwoordelijk krijgen over de winsten en verliezen, productontwikkeling en verkoopkanalen (lean and mean). Op deze wijze verwacht CEO Geoff Martha, die sinds 27 april aan het roer staat maar inmiddels alweer negen jaar voor Medtronic werkt, onder andere meer profijt te gaan trekken uit de enorme brede sterke pijplijn van het bedrijf. Hij vindt dat met de huidige technologie en pijplijn van Medtronic, het bedrijf een veel groter marktaandeel verdient. Voor een verdere uitwerking van het plan zullen we op de investeerdersdag op 14 oktober moeten wachten. Maar beleggers reageerden nu al positief en zetten het aandeel gisteravond nabeurs 1% hoger.

Snelle Corona-test van Roche

Een dag wachten op de uitslag van je coronatest, dat kan als een eeuwigheid aanvoelen. Maar gelukkig zijn ze in de farmaceutische wereld innovatief. Eind deze maand lanceert het Zwitserse Roche, in samenwerking met het Zuid-Koreaanse SD Biosensor, een coronatest die binnen een kwartier al uitsluitsel geeft. Wel zo prettig nu het griepseizoen in aantocht is. Een snelle juiste diagnose en behandeling is dan van groot belang. Bij de lancering zullen er 40 miljoen sneltesten beschikbaar zijn, maar dat aantal moet al tegen het einde van het jaar zijn verdubbeld. De aandelen van Roche weten hierop vandaag al snel 2,5% te stijgen.

Nieuwe opdrachten voor Boskalis

Het Nederlandse Boskalis, dat twee weken geleden nog de zon liet stralen op een negatief Damrak, kondigde vandaag twee uitzonderlijke opdrachten aan. Het eerste project omvat het transport en de installatie van vijf drijvende windturbines 15 km voor de kust van Aberdeen, die op een diepte van 60 tot 80 meter verankerd dienen te worden. Extra interessant voor Boskalis daar dit hun eerste drijvend windpark project wordt. Voor het tweede project zal Boskalis 20 brugdeelsecties installeren voor de 4.600 meter lange Çanakkale 1915-brug in Turkije. Financiële detail werden niet bekend gemaakt, maar het geeft maar weer eens aan dat Boskalis met zijn veelzijdige en gespecialiseerde vloot veel meer doet dan baggeren alleen.

Prosus wordt opgenomen in de Euro Stoxx 50 index

Nadat we eerder in de afgelopen weken al zagen dat de DAX en de Dow Jones werden herschikt, wordt straks ook nog eens grondig de Euro Stoxx 50 opgeschud. Dit betekent onder meer dat de in de Nederlandse AEX opgenomen aandelen Adyen en Prosus ook naar deze sterindex promoveren, die bestaat uit de 50 grootste ondernemingen in de eurozone. Gunstig voor de desbetreffende beurskoersen, want de fondsmanagers van ETF’s die deze index volgen hebben geen andere keuze dan om deze aandelen straks aan te kopen. De aangekondigde herschikking zal op 21 september plaatsvinden.