Auteur: Jan Bouius Datum: 02-06-2021

Meest welkome winstwaarschuwing

Alom goed nieuws, zo valt de beursdag van gisteren toch wel te typeren. Zo zagen we de inkoopmanagersindex voor de industrie, een prima voorspeller voor de toekomstige economische groei, in veel landen beter dan verwacht presteren. In Nederland werd er zelfs een record neergezet. De inkoopmanagersindex steeg hier van 67,2 in april naar 69,4 in mei. Voor de eurozone als geheel betrof het een stijging van 62,9 in april tot 63,1 in mei, waarbij cijfers boven de 50 duiden op groei. En vooralsnog lijkt die groei alleen maar te versnellen. Beleggers pakten het enthousiast op waardoor de brede Europese aandelenindex STOXX 600 op een record wist te sluiten.

Eenzelfde beeld van stijgende beurskoersen zagen we aanvankelijk ook in de Verenigde Staten, waar de industriële activiteit met 0,5 punt steeg naar 61,2. Dit was alweer de twaalfde achtereenvolgende maand waarin een stijging van deze index werd opgetekend. Maar doordat hierdoor ook de rente in de Verenigde Staten weer wat steeg, bekoelde op Wall Street de goede stemming en gingen de beurzen vlak de dag uit.

Bij de OPEC zien ze de vraag naar olie flink toenemen door de wereldwijde aantrekkende activiteiten. De overschotten van vorig jaar, die de olieprijs destijds nog tot onder nul wisten te drukken, zijn inmiddels bijna geheel verdwenen. De OPEC verwacht dat ook de huidige olievoorraden snel zullen slinken, ondanks dat men gisteren het voornemen bevestigde om meer olie gaan oppompen. De koers van een vat Brent olie steeg met dit vooruitzicht met 1,5 procent. Beleggers in Shell lijken weer betere tijden tegemoet te gaan.

Maar misschien was het meest positieve nieuws gisteren wel de winstwaarschuwing van Abbott Laboratories. Doordat steeds meer mensen tegen het Covid-virus gevaccineerd zijn en de besmettingen dalen, worden er ook steeds minder coronatests afgenomen. Hierdoor verwacht Abbott het komende jaar veel minder winst te gaan maken. Beleggers hadden dit blijkbaar niet verwacht want de koers duikelde met meer dan 9 procent naar beneden. Maar van dit soort waarschuwingen willen de meeste beleggers er wel meer zien.

Marta Stewart boegbeeld van Canopy Growth

Het groeipad van de Canadese cannabisproducent Canopy Growth gaat bepaald niet over rozen. Voelden beleggers zich in februari nog ‘high’ bij een beurskoers van 66 Canadese dollars, intussen staan we alweer onder de 30 Canadese dollars. De daling van 3 procent gisteren op de Canadese beurs, na de iets tegenvallende cijfers over het fiscale vierde kwartaal van 2021, viel in dit licht dan nog wel mee. De onderneming zag zijn verlies ten opzichte van een jaar geleden maar liefst halveren tot 700 miljoen Canadese dollars, ofwel 1,85 Canadese dollars per aandeel. Maar analisten hadden op een verlies van slechts 0,25 Canadese dollars per aandeel gerekend. Een groot gedeelte van het verlies was overigens een non-cash issue. De onderneming beschikte aan het einde van het kwartaal nog over een kasreserve ter grootte van 2,3 miljard Canadese dollars en kan dus nog wel even vooruit. De 38 procent hogere omzet van 148,44 miljoen Canadese dollars kwam licht onder de consensus van 151,4 Canadese dollars miljoen uit.

Wat dat betreft heeft de drankenproducent Constellation Brands, dat in Amerika vooral bekend is van zijn bieren Modelo Special en Corona Extra, tot nu toe nog niet veel plezier beleefd aan zijn investering. Het bezit namelijk 38,6 procent van de aandelen Canopy Growth. Maar betere tijden lijken in aantocht, zeker nu in steeds meer staten van de Verenigde Staten cannabis wordt gelegaliseerd.

Hierdoor kon Canopy eind april een door Constellation Brands gefaciliteerde distributieovereenkomst aankondigen met Southern Glazers Wine & Spirits, een van de grootste drankendistributeurs van Amerika. Deze zal ervoor zorgen dat Canopy’s Quatreau, het bestverkopende kant-en-klare CBD-drankje van Canada, straks in 7 Amerikaanse staten te verkrijgen is.

Daarnaast is Marta Stewart, die in samenwerking met Canopy al tal van CBD-producten maakt, vorige maand tot Official Strategic Advisor benoemd. Dit moet de acceptatiegraad en daarmee de verkopen naar hogere niveaus tillen.

CEO David Klein meldde daarnaast dat het kostenbesparingsprogramma van 150-200 miljoen Canadese dollars naar wens verloopt waardoor de onderneming eind fiscaal jaar 2022 eindelijk een positieve operationele winst in de boeken zou kunnen schrijven. De onderneming lijkt daarmee voor Constellation Brands eindelijk zijn belofte in te kunnen gaan lossen’.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten

 

Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 13-05-2021

Inflatie maakt beleggers nerveus

Consumenten Prijs Index

Dinsdag waren de beurzen al gedaald vooruitlopend op de inflatiecijfers van een dag later. Er was toch wel enige vrees dat het Bureau of Labor Statistics in de Verenigde Staten een CPI (Consumer Price Index) zou publiceren waar beleggers niet erg vrolijk van konden worden. Het was nog erger. Het mandje van prijzen van goederen en diensten dat gezamenlijk de inflatie meet bleek op jaarbasis met niet minder dan 4,2 procent te zijn gestegen. Dat terwijl er een toename van 3,6 procent was verwacht. Ook op maandbasis liepen de prijzen veel harder op dan ingeschat, met 0,8 procent. Een prijsstijging die we sinds 2008, voordat de kredietcrisis uitbrak, niet meer hadden gezien. Daar de beurzen al hadden geanticipeerd op slechte cijfers duurde het even voor er duidelijk richting werd gekozen door beleggers. Maar uiteindelijk zetten de beurzen de weg naar beneden in. Ook vandaag volgen de markten in Europa die van de Verenigde Staten. Zo staat de AEX inmiddels 6 procent onder zijn hoogste koers van begin deze maand.

Einde aan TINA?

Is deze vrees terecht? Beleggers zijn immers al jaren gewend aan een historisch lage inflatie. Als gevolg daarvan kon ook het rentepeil naar ongekende diepten wegzinken. In ons werelddeel is er zelfs al enkele jaren sprake van een negatieve rente. Het joeg spaarders naar de beurs onder het motto dat er geen alternatief was voor een belegging in aandelen (TINA). De aanwassende stroom van geld naar de beurs stuwde de koersen verder op en dat trok op zijn beurt weer nieuwe beleggers aan. Niets heeft zo’n aantrekkingskracht als voortdurende koerswinsten. Beleggers werden daarbij geholpen door de centrale banken die met regelmaat lieten weten voorlopig niet van plan te zijn de rente weer te gaan verhogen. Zelfs een enigszins oplopende inflatie zou ze niet van mening doen veranderen. Maar 4,2 procent?

Basiseffecten

Hoe houdbaar is dan het ruime monetaire beleid nog? Veel beleggers nemen het zekere voor het onzekere en gingen over tot verkoop van hun aandelen. Maar reageren ze niet te snel? De snelle toename van de prijzen kan toch moeilijk als een verrassing zijn gekomen. De pandemie zorgde een jaar geleden voor een enorme prijsdaling van allerlei diensten waar plots weinig behoefte meer aan was. Zo zakte de CPI in april vorig jaar diep weg. Met dit lage niveau als vergelijkingsbasis is het dan ook niet zo vreemd dat een jaar later – in een zich snel herstellende economie – de prijzen hard oplopen. Economen spreken in zo’n geval van basiseffecten. Voor de duidelijkheid, het algemene prijspeil is nog steeds lager dan dat van voor de uitbraak van het virus. Het is het tempo van de groei, niet het absolute prijspeil, dat momenteel zorgen baart.

Markt voor tweedehands auto’s explodeert

Opvallend is verder dat er geen sprake is van een prijsstijging over de gehele linie. Zo blijkt uit een nadere analyse dat de forse toename van de prijzen toe te schrijven is aan diensten die slechts voor 13 procent uitmaken van de consumentenbestedingen. Zo liepen vooral de prijzen van gebruikte auto’s en trucks, hotelovernachtingen, restaurants, vliegtrickets, autoverzekeringen, kaartjes voor evenementen en musea en autoverhuur sterk op. Juist die prijzen waren in de pandemie het hardst gedaald en lopen nu het meest op. In de pandemie hadden autoverhuurbedrijven een gedeelte van hun vloot in de verkoop gedaan en nu dienden ze hun voorraad als de wiedeweerga weer aan te vullen. Daar nieuwe auto’s sowieso moeilijk verkrijgbaar zijn (vanwege het chiptekort) explodeert de markt voor tweedehands auto’s.

Irrational exuberance

Maar wat zegt deze prijsstijging over de brede economie? De centrale banken hebben steeds gesteld dat de inflatie slechts van tijdelijke aard zal zijn. Op zeker moment zullen vraag en aanbod elkaar weer vinden en normaliseren de markten weer. Bedenk ook dat de switch van diensten naar goederen tijdens de pandemie weer vice versa zal zijn zodra de meeste mensen gevaccineerd zijn. Met andere woorden, waar de prijzen van allerlei diensten weer op zullen lopen, kunnen juist de prijzen voor goederen en grondstoffen (die nu hard stijgen) weer zakken. Ondanks alle onrust staat het algemeen prijsniveau nog steeds onder het niveau van de lange termijntrend waar bijvoorbeeld de Federal Reserve de prijzen zou willen hebben. Bedenk dat de kerninflatie momenteel 3,0 procent is. Dat lijkt veel, maar is exact het niveau waar ze bijvoorbeeld in 1996 ook stond. Hoewel de toenmalige gouverneur van de Fed Alan Greenspan toen waarschuwde voor irrational exuberance zouden de beurzen nog vier jaar verder stijgen.