Auteur: Joop van de Groep Datum: 19-10-2021

Minder nerveus

Voorafgaand aan de publicaties van de derdekwartaalcijfers van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven in de S&P 500 index, is de consensus van de analisten ten aanzien van de gemiddelde winststijging ongeveer 28 procent op jaarbasis. Financiële dataspecialist FactSet meldde dat 81 procent van de bedrijven die hun derdekwartaalcijfers al hebben gepubliceerd, de verwachtingen voor de winst per aandeel hebben overtroffen.

De sterke start van het cijferseizoen van de Amerikaanse bedrijven heeft wat van de nervositeit bij de beleggers in de maand september weggenomen. Piekte de volatiliteitsindex in september nog op 26, vandaag daalt de VIX-index met 1,35 procent verder naar 16. Beleggers zijn benieuwd in hoeverre de bedrijven in staat zijn om de gestegen productiekosten en de problemen in de aanvoerketens door te kunnen berekenen aan hun afnemers.

Danone

Een schoolvoorbeeld hiervan bleek vanochtend uit de handelsupdate van de Franse zuivelspecialist Danone. Het voedingsbedrijf heeft in het derde kwartaal de omzet zien stijgen vanwege hogere afzetprijzen. De omzet steeg op vergelijkbare basis met 3,8 procent ondanks een daling van het volume met 0,8 procent. Danone verwacht voor het lopende kwartaal verdere prijsstijgingen van melk, ingrediënten, verpakkingsmateriaal en transport. Het bedrijf handhaaft niettemin de outlook voor het hele jaar omdat de operationele winstmarge gelijke trend houdt met vorig jaar waardoor het winstgevend kan groeien.

Holiday season

In Amerika begint het holiday season vanaf Thanksgiving Day, de nationale feestdag waarop dank wordt gezegd voor de oogst en allerlei andere goede dingen, tot de jaarwisseling. Dit jaar valt Thanksgiving Day op donderdag 25 november.

Amazon is voornemens om voor het holiday season 150.000 tijdelijke medewerkers aan te nemen. Dit zijn er 50 procent meer dan een jaar geleden. In 2019 nam de webwinkelreus zelfs 200.000 mensen aan om enorme vraag in de feestperiode aan te kunnen. Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt wordt bovenop het minimumuurloon van 18 dollar voor seizoenswerk een tekenbonus betaald die kan oplopen naar 3.000 dollar. Afhankelijk van welke dienst er wordt gedraaid kan het uurloon aangevuld worden met 3 dollar. Het zal erom gaan spannen of alle bestellingen op tijd verwerkt en geleverd kunnen worden met de huidige problemen in de aanvoer- en distributieketens.

Shell Energy

De Britse gas en elektriciteitswaakhond Ofgem heeft Shell Energy Retail aangewezen om de klanten van de noodlijdende energiemaatschappijen Pure Planet, Daligas en Colorado Energy over te nemen. De waakhond koos voor Shell omdat het bedrijf de beste deal voor de getroffen klanten bood. In totaal gaat het om 252.000 klanten die moeten overstappen en de komende dagen benaderd worden over de wijzigingen.

Het is nog maar de vraag of het voor Shell ook een goede deal is. Oliereus British Petroleum (BP) leverde gas en elektriciteit aan Pure Planet. Vervolgens leverde Pure Planet energie aan de consumenten. De energieprovider raakte in de problemen vanwege de hoeveelheid onbetaalde rekeningen. Op zijn beurt kon Pure Planet niet meer aan de betalingsverplichtingen aan leverancier BP voldoen. Ondanks een belang van 24 procent van BP in Pure Planet heeft de oliegigant de kredietfaciliteit opgezegd waardoor een faillissement van Pure Planet onvermijdelijk was.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten

 

Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 13-05-2021

Inflatie maakt beleggers nerveus

Consumenten Prijs Index

Dinsdag waren de beurzen al gedaald vooruitlopend op de inflatiecijfers van een dag later. Er was toch wel enige vrees dat het Bureau of Labor Statistics in de Verenigde Staten een CPI (Consumer Price Index) zou publiceren waar beleggers niet erg vrolijk van konden worden. Het was nog erger. Het mandje van prijzen van goederen en diensten dat gezamenlijk de inflatie meet bleek op jaarbasis met niet minder dan 4,2 procent te zijn gestegen. Dat terwijl er een toename van 3,6 procent was verwacht. Ook op maandbasis liepen de prijzen veel harder op dan ingeschat, met 0,8 procent. Een prijsstijging die we sinds 2008, voordat de kredietcrisis uitbrak, niet meer hadden gezien. Daar de beurzen al hadden geanticipeerd op slechte cijfers duurde het even voor er duidelijk richting werd gekozen door beleggers. Maar uiteindelijk zetten de beurzen de weg naar beneden in. Ook vandaag volgen de markten in Europa die van de Verenigde Staten. Zo staat de AEX inmiddels 6 procent onder zijn hoogste koers van begin deze maand.

Einde aan TINA?

Is deze vrees terecht? Beleggers zijn immers al jaren gewend aan een historisch lage inflatie. Als gevolg daarvan kon ook het rentepeil naar ongekende diepten wegzinken. In ons werelddeel is er zelfs al enkele jaren sprake van een negatieve rente. Het joeg spaarders naar de beurs onder het motto dat er geen alternatief was voor een belegging in aandelen (TINA). De aanwassende stroom van geld naar de beurs stuwde de koersen verder op en dat trok op zijn beurt weer nieuwe beleggers aan. Niets heeft zo’n aantrekkingskracht als voortdurende koerswinsten. Beleggers werden daarbij geholpen door de centrale banken die met regelmaat lieten weten voorlopig niet van plan te zijn de rente weer te gaan verhogen. Zelfs een enigszins oplopende inflatie zou ze niet van mening doen veranderen. Maar 4,2 procent?

Basiseffecten

Hoe houdbaar is dan het ruime monetaire beleid nog? Veel beleggers nemen het zekere voor het onzekere en gingen over tot verkoop van hun aandelen. Maar reageren ze niet te snel? De snelle toename van de prijzen kan toch moeilijk als een verrassing zijn gekomen. De pandemie zorgde een jaar geleden voor een enorme prijsdaling van allerlei diensten waar plots weinig behoefte meer aan was. Zo zakte de CPI in april vorig jaar diep weg. Met dit lage niveau als vergelijkingsbasis is het dan ook niet zo vreemd dat een jaar later – in een zich snel herstellende economie – de prijzen hard oplopen. Economen spreken in zo’n geval van basiseffecten. Voor de duidelijkheid, het algemene prijspeil is nog steeds lager dan dat van voor de uitbraak van het virus. Het is het tempo van de groei, niet het absolute prijspeil, dat momenteel zorgen baart.

Markt voor tweedehands auto’s explodeert

Opvallend is verder dat er geen sprake is van een prijsstijging over de gehele linie. Zo blijkt uit een nadere analyse dat de forse toename van de prijzen toe te schrijven is aan diensten die slechts voor 13 procent uitmaken van de consumentenbestedingen. Zo liepen vooral de prijzen van gebruikte auto’s en trucks, hotelovernachtingen, restaurants, vliegtrickets, autoverzekeringen, kaartjes voor evenementen en musea en autoverhuur sterk op. Juist die prijzen waren in de pandemie het hardst gedaald en lopen nu het meest op. In de pandemie hadden autoverhuurbedrijven een gedeelte van hun vloot in de verkoop gedaan en nu dienden ze hun voorraad als de wiedeweerga weer aan te vullen. Daar nieuwe auto’s sowieso moeilijk verkrijgbaar zijn (vanwege het chiptekort) explodeert de markt voor tweedehands auto’s.

Irrational exuberance

Maar wat zegt deze prijsstijging over de brede economie? De centrale banken hebben steeds gesteld dat de inflatie slechts van tijdelijke aard zal zijn. Op zeker moment zullen vraag en aanbod elkaar weer vinden en normaliseren de markten weer. Bedenk ook dat de switch van diensten naar goederen tijdens de pandemie weer vice versa zal zijn zodra de meeste mensen gevaccineerd zijn. Met andere woorden, waar de prijzen van allerlei diensten weer op zullen lopen, kunnen juist de prijzen voor goederen en grondstoffen (die nu hard stijgen) weer zakken. Ondanks alle onrust staat het algemeen prijsniveau nog steeds onder het niveau van de lange termijntrend waar bijvoorbeeld de Federal Reserve de prijzen zou willen hebben. Bedenk dat de kerninflatie momenteel 3,0 procent is. Dat lijkt veel, maar is exact het niveau waar ze bijvoorbeeld in 1996 ook stond. Hoewel de toenmalige gouverneur van de Fed Alan Greenspan toen waarschuwde voor irrational exuberance zouden de beurzen nog vier jaar verder stijgen.