Auteur: Jan Bouius Datum: 05-07-2023

Na het zuur komt het zoet

In lijn met de beurzen in Azië, die allen gebroederlijk in de min sloten, startten de Europese beurzen vanochtend ook in het rood. Voor de reden van de daling hoeven we niet ver te zoeken. In zowel China als in Japan bleken de inkoopmanagersindices tegen te vallen. Dit is van belang voor beleggers omdat deze indices een indicatie geven over de te verwachten economische groei. In Japan daalde de inkoopmanagersindex voor de dienstensector van 55,9 naar 54,0 en de deelindex voor de industrie daalde van 50,6 naar 49,8. Deze laatste stand onder de 50 duidt op een te verwachten (lichte) krimp.

In China kwamen beide indices wel boven de 50 uit, zij het dat de dienstensector veel minder hard groeide dan verwacht. Deze daalde van 57,1 in mei naar 53,9 in juni. Op zich nog steeds een fraaie groei derhalve, maar wel in het laagste tempo sinds de strenge coronalockdowns in januari werden opgeheven. Positief was wel dat de werkgelegenheid en het ondernemersvertrouwen steeg, maar zonder nieuwe levenslijn, oftewel stimulans van de Chinese overheid, lijkt de economie daar snel op een krimp af te stevenen.

Wat daarbij ook niet helpt zijn de toenemende spanningen in de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog. Zo kondigde Nederland in samenspraak met Japan en de Verenigde Staten vorige week aan de export van chipmachines naar China verder aan banden te leggen. Daarnaast zullen de Verenigde Staten de ban op de export van hoogwaardige AI-chips verder uitbreiden. Dit laat China niet zomaar over zijn kant gaan. Als tegenmaatregel kondigde China aan vanaf volgende maand de export van de zeldzame metalen gallium en germanium te beperken. Dit zijn twee cruciale metalen die benodigd zijn voor onder andere de productie van geavanceerde chips en batterijen voor elektrische auto’s. Het lijkt een eerste speldenprik want China beschikt over nog 31 andere kritieke grondstoffen die het Westen niet in grote getale voorradig heeft. Wie weet helpt het ze om de exportbeperkingen richting China deels terug te laten draaien.

Overigens zijn gallium en germanium op zichzelf niet zo zeldzaam. Alleen heeft China in het verleden met zijn kunstmatige lage prijzen de productie ervan elders in de wereld uit de markt geprijsd. Dat betekent echter ook dat China een dergelijk exportverbod nooit te lang kan laten duren, anders wordt de productie ervan elders in de wereld weer opgestart. Zo kondigde Nyrstar gisteren al gelijk aan mogelijke gallium- en germaniumprojecten in Australië, Europa en de Verenigde Staten te bekijken. Ze zouden de grondstoffen kunnen winnen als bijproduct bij zink.

Een reactie uit Washington liet niet lang op zich wachten. De Verenigde Staten willen Chinese bedrijven de toegang tot Amerikaanse clouddiensten die gebruikmaken van AI drastisch beperken. Dat betekent dat een bedrijf als Microsoft eerst toestemming van de Amerikaanse regering moet krijgen alvorens ze deze diensten aan Chinese bedrijven mogen aanbieden. De vraag is nu dan ook hoe Peking hier weer op reageert. In afwachting van een 4-daags bezoek van de Amerikaanse minister van Financiën Yellen aan zijn land, riep president Xi vanochtend alvast op dat landen wereldwijd juist meer moeten samenwerken en de handelsbarrières moeten beslechten. Mochten de gesprekken met mevrouw Yellen en de Amerikaanse handelsdelegatie goed verlopen dan is het vervolgens te hopen dat president Biden niet gelijk weer verkeerd uit zijn slof schiet…

Op de beurs lijkt men zich van deze nieuwe episode in de handelsoorlog niet veel aan te trekken. De exportbeperkingen van gallium en germanium worden als verstorend, maar beheersbaar betiteld. Wellicht dat het de producten waarin het verwerkt wordt wat duurder zal maken.

Overigens beperken de dalende inkoopmanagersindices zich niet alleen tot Azië. Ook de Europese evenknieën laten vanochtend hetzelfde beeld zien. De Britse, Duitse, Italiaanse en Spaanse dienstensectoren groeien allemaal minder hard en in Frankrijk zien we zelfs een krimp. Er is een duidelijke vertraging te zien die de komende maanden waarschijnlijk alleen maar zal aanhouden. Maar is dat niet wat de centrale banken proberen te bewerkstellingen? Juist de inflatie van de dienstensector is nog veel te hoog. Laten we hopen dat ze die snel onder de duim krijgen, want na het zuur komt het zoet.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten