Auteur: Krist Plaizier    Datum: 08-12-2022

Nederlandse overheid door de bocht?

Mogen technologiebedrijven van de Nederlandse overheid nog chipapparatuur leveren aan China? Met name in het Brabantse Veldhoven wacht men al een tijdje op een antwoord. China zou heel graag EUV-machines van ASML ontvangen, en ASML wil ze graag leveren, maar een exportvergunning van de Nederlandse overheid kwam er maar niet. Nederland twijfelde omdat met de Nederlandse technologie ook Chinese wapens gemaakt zouden kunnen worden. Volgens een bericht van Bloomberg op basis van anonieme bronnen zou de Nederlandse regering nu naar ampel beraad een besluit hebben genomen. Volgende maand zou bekend gemaakt worden dat, conform de nadrukkelijke wens van de Verenigde Staten, Nederland leveringen van technologie aan China verder zou willen beteugelen. Wel zijn de delicate onderhandelingen nog gaande en is er nog geen definitief besluit genomen. De Nederlandse overheid weigerde daarom officieel commentaar op navraag van Bloomberg.

Het is nog niet duidelijk of de restricties alleen de EUV-chipmachines van ASML betreffen of ook de vorige generatie chipmachines, DUV genaamd. DUV-machines worden momenteel nog wel geleverd aan China. Volgens het laatste jaarverslag van ASML behaalde het bedrijf in 2021 zo’n 15 procent van de omzet in China. Op de Amsterdamse beurs werd vrijwel niet gereageerd op het bericht. Het aandeel van ASML ging in de ochtend zo’n half procent lager. Wellicht dat de ingelegde verkooporders graag opgepakt werden door klanten van Citigroup. De analisten van deze Amerikaanse bank verhoogden het koersdoel vanochtend van ASML van 570 naar 735 euro.

Oude dame vervangt jonge honden

Op 19 december aanstaande verandert de samenstelling van de AEX-index. Per die datum zal Just Eat Takeaway degraderen naar de Midcap-index en zal de daarmee vrijgekomen plaats ingenomen worden door het investeringsvehikel Exor van de Italiaanse familie Agnelli. Giovanni Agnelli was in 1899 de oprichter van het Fiat-concern. Naast aandelen in Fiat, dat tegenwoordig onderdeel uitmaakt van Stellantis, heeft Exor onder andere ook aandelen in Ferrari en de Turijnse voetbalclub Juventus. Juventus is één van de oudste voetbalclubs van Italië en wordt onder voetbalkenners daarom ook wel ‘de oude dame’ genoemd. Overigens betekent Juventus in het Latijn ‘jeugd’.

Met de opname van Exor in de AEX krijgt een tweede buitenlandse investeringsmaatschappij een plekje in de Amsterdamse hoofdindex. Al eerder werd het Zuid-Afrikaanse Prosus in de index opgenomen. Prosus en Exor worden ook wel holdingmaatschappijen genoemd. Het beleggen in dergelijke holdings geeft beleggers diverse voordelen, zo konden we gisteren lezen in de blog van Cédric Proost, de Belgische auteur van het boek ‘Je bent jong en je wilt beleggen’. Zo kan er relatief eenvoudig met één koop in meerdere bedrijven tegelijk worden belegd, ook door de minder kapitaalkrachtige belegger. Dit kan ook met het kopen van een indextracker, maar het voordeel van een holding is dat de beleggingen in het fonds actief beheerd worden door zeer kundige en ervaren personen met een persoonlijke betrokkenheid bij de holding. Aansprekende voorbeelden hiervan zijn de investeringsmaatschappij van beleggingsgoeroe Warren Buffett, Berkshire Hathaway, en de holdingmaatschappij van de familie Van der Vorm, HAL. Beide investeringsmaatschappijen versloegen al menig jaar de indices. Naast ervaring en kundigheid kennen holdings ook een duidelijke focus op de lange termijn en hebben ze waardevolle connecties. Bovendien worden er naast beursgenoteerde bedrijven ook vaak niet-beursgenoteerde bedrijven in de holding opgenomen. Zo kunnen ook particulieren eenvoudig meeprofiteren van durfkapitaal dat een aanzienlijk groter potentieel rendement biedt. Een laatste voordeel tenslotte, is dat de families achter de holdingmaatschappij vaak aansturen op een aantrekkelijk en stabiel dividendrendement. Een nadeel van beleggen in holdings is dat ‘gewone’ beleggers vaak niet veel te vertellen hebben. Met behulp van bepaalde aandeelhoudersstructuren is het stemrecht sterk ingeperkt. Ook een nadeel is dat door de hoeveelheid aan bedrijven de transparantie vaak ver te zoeken is. Al doen de meeste holdings op hun websites toch vaak hun uiterste best om zo transparant mogelijk te zijn.

Vaak worden holdings op de beurs tegen een korting verhandeld, mede dankzij het beperkte stemrecht. Alle belangen bij elkaar opgeteld zijn meestal meer waard dan de beurswaarde van de holding. Dit wordt de ‘holding discount’ genoemd. Omdat deze korting vaak een doorn in het oog is van de bestuurders van de holding, zoekt men naar oplossingen. Zo kwam Prosus van Zuid-Afrika naar Amsterdam om de handel te bevorderen. Op de beurs van Johannesburg was het aandeel veel te groot geworden. Hoewel de korting wel terugliep na de introductie in Amsterdam, was dit voor CEO Bob van Dijk nog niet genoeg. Daarom loopt er nu een groot inkoopprogramma van eigen aandelen bij Prosus. Ook bij Exor was de holding discount een reden om van Milaan naar Amsterdam te verhuizen. In Milaan was de korting ongeveer 40 procent. Dat is sinds de verplaatsing van de handel naar Amsterdam afgenomen naar zo’n 20 procent.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten