Auteur: Martine Hafkamp Datum: 19-08-2019

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Beleggers zijn de nieuwe beursweek goedgeluimd van start gegaan. Wat vooral in de smaak valt is het nieuws dat Donald Trump de wereld via twitter heeft laten weten dat de Verenigde Staten er goed voorstaat wat betreft China en dat beide partijen weer praten, al geeft hij tegelijkertijd aan dat China weliswaar een deal wil, maar dat hij nog niet zo ver is. Dat deed hij vlak nadat Larry Kudlow, de belangrijkste economisch adviseur van Trump, meer duidelijkheid had gegeven over een mogelijk tijdspad voor de hervatting van de onderhandelingen met China. Diezelfde Kudlow meldde eveneens dat er in de Verenigde Staten in de verste verte geen sprake is van een mogelijke recessie.

Toch is er weer genoeg nieuws wat zij met argusogen zullen volgen. Alleen al in de Verenigde Staten, nog steeds het meest bepalend wat betreft richtinggevend nieuws, wordt er uitgekeken naar onder andere de inkoopmanagersindices en cijfers over de huizenmarkt. Het verslag van de rentevergadering van de Fed van afgelopen juli zal naar verwachting meer duidelijkheid verschaffen over de achterliggende gedachten en beweegredenen die ten grondslag hebben gelegen aan de eerste Amerikaanse renteverlaging in tien jaar tijd. Maar er zal ook veel aandacht uitgaan naar de jaarlijkse bijeenkomst in Jackson Hole, waar op vrijdag Jerome Powell namens de Fed een toespraak zal houden. Gezien de huidige recessievrees wordt eigenlijk alom verwacht dat Powell daar meer duidelijkheid zal verschaffen over het door de Fed te volgen rentepad. Verder worden ook de notulen van de ECB gepubliceerd en vindt er komend weekend een G7-top plaats waar Boris Johnson acte de présence mag geven. Eerder deze week reist hij af naar Berlijn en Parijs. Daar zal hij ongetwijfeld bij Merkel en Macron z’n standpunten aangaande de Brexit eens fijntjes uit de doeken doen. Ondertussen stelt in Groot Brittannië de oppositieleider alles in het werk om te proberen er niet alleen nieuwe verkiezingen uit te slepen maar ook een nieuw referendum.

Over het door de Fed te volgen rentepad gesproken, het Amerikaanse Treasury Department gaat onderzoeken hoe beleggers tegenover de mogelijkheid staan dat de overheid schuldpapier met een looptijd van 50 en 100 jaar uitgeeft. Dat hiernaar gekeken wordt is niet zo vreemd aangezien de afgelopen week het effectieve rendement op leningen met een looptijd van 30 jaar een nieuw dieptepunt van onder 2 procent bereikte. Hoewel er uitdrukkelijk gezegd wordt dat er op dit gebied nog geen enkele beslissing is genomen, is het natuurlijk wel logisch dat zo nu en dan wordt onderzocht waar de marktbehoeftes liggen. Zo is het Treasury Department er zo zeker mogelijk van dat nieuwe uitgiftes van schuldpapier ook door de markt worden opgenomen.

NXP zegt tegen spraak- en audiotak: weg ermee!

De koers van het aandeel NXP, dat wij bij Fintessa voor onze cliënten in portefeuille hebben, deed het afgelopen vrijdag goed. Ten eerste vielen beleggers de gepubliceerde resultaten van Nvidia en Applied Materials, twee bedrijven uit min of meer dezelfde sector als waar NXP actief is, mee. Maar er is meer. NXP doet de spraak- en audioactiviteiten van de hand. Voor een bedrag van 165 miljoen dollar wordt het Chinese Goodix de nieuwe eigenaar. De deal moet nog wel door diverse toezichthouders worden goedgekeurd, maar aangezien NXP hiermee in Europa en Azië actief is en niet in de Verenigde Staten, verwachten beleggers niet dat de Amerikaanse autoriteiten roet in het eten kunnen gooien. De koers van het aandeel is inmiddels redelijk hersteld van de knauw die het kreeg na de publicatie van de kwartaalresultaten. Naar onze mening zal de inkoop van eigen aandelen in combinatie met een verbetering van de operationele winstmarge door kostenbesparingen kunnen zorgen voor een stijging van de winst per aandeel.