Auteur: Martine Hafkamp Datum: 05-10-2020

Onder druk wordt alles vloeibaar

Nadat het nieuws de afgelopen dagen bol heeft gestaan van allerlei ditjes en datjes over de gezondheidstoestand van Trump, kwam vanochtend het nieuws dat, als zijn gezondheidstoestand blijft verbeten, hij vandaag waarschijnlijk het ziekenhuis mag verlaten. De Aziatische beurzen reageerden, net als de Europese, positief op dat nieuws. De beurs van Shanghai was dicht in verband met een nationale feestdag. In Japan deden aandelen van spoorwegmaatschappijen goede zaken op het nieuws dat de Japanse overheid binnenlands toerisme gaat stimuleren.

Verder is er (nog) niet zo veel te beleven op het nieuwsfront en gaat de blik zo onderhand alweer uit naar het komende cijferseizoen. De verwachtingen daarvoor zijn niet al te hooggespannen, al is de gemiddelde geschatte winst per aandeel voor de aandelen uit de S&P 500 in de loop van het kwartaal wel iets opgewaardeerd. Dat is voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2018. Bij deze ‘opwaardering’ moet wel direct de kanttekening worden gemaakt dat de verwachtingen van analisten wel heel sterk naar beneden zijn bijgesteld. Als dan (b)lijkt dat de soep niet zo heet wordt gegeten als zij wordt opgediend is het logisch dat analisten minder negatief worden. Amerikaanse ondernemingen en consumenten wachten echter met smart op een nieuw steunpakket waarover tussen de Democraten en Republikeinen maar geen overeenstemming lijkt te kunnen worden bereikt. Bovendien neemt het aantal coronabesmettingen wereldwijd weer toe waardoor er meer en meer beperkende maatregelen worden ingesteld. Zo voert Frankrijk voor de regio Parijs weer de hoogste staat van alertheid in, gaat het in eigen land niet de goede kant op en is men ook in New York weer op z’n qui vive, om het maar in mooi Frans te verwoorden.

Dan nog even over de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen. De polls met het aantal stemmers dat of op Biden of op Trump stemt vliegen je om de oren. Daarin heeft Biden weliswaar een voorsprong maar die is minder prominent dan als we kijken waar het echt om gaat en dat is het aantal kiesmannen dat beide kandidaten achter zich weet te scharen. Als we daarnaar kijken blijkt dat Biden ver voorligt op Trump. Mocht dat over een maand daadwerkelijk de uitslag blijken te worden dan zou het kunnen zijn dat de Democraten een ‘clean sweep’ behalen. Dat betekent dat zij zowel in het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat een meerderheid zouden behalen. Enerzijds zal dat er waarschijnlijk toe leiden dat er een groter steunpakket zal worden doorgevoerd waardoor het tekort op de Amerikaanse begroting nog verder oploopt, anderzijds zou dat hogere bedrag goed nieuws betekenen voor de Amerikaanse economie.

Deal or No Deal?

De Brexit-onderhandelingen gaan intussen een cruciale fase in. Het einde van het jaar nadert immers met rasse schreden. Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie en Boris Johnson lijken van goede wil te zijn. Zij hebben het afgelopen weekend met elkaar gebeld. Zij lijken blij te zijn dat er de afgelopen tijd in ieder geval vooruitgang is geboekt, hoewel de onderlinge verschillen nog steeds groot zijn. Maar, aan beide zijden is de onderhandelaars opgedragen een poging te ondernemen ‘een brug te slaan’. Voor de Britten is hier een hoop te winnen, want advocatenbureau Baker McKenzie heeft onderzocht dat een eventuele no-deal Brexit samen met de economische schade als gevolg van het coronavirus de Britten de komende tien jaar zo’n 3,9 procent aan economische groei zou kosten. Dat lijkt voor de Britten geen prettig vooruitzicht, dus wie weet wordt ook hier onder druk alles vloeibaar.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten