Auteur: Jan Bouius Datum: 09-06-2021

Op de plaats rust

Vandaag ligt de beurs er ogenschijnlijk weer heerlijk vlak bij. Waar de een het als saai begint te betitelen, vindt de ander er zijn welverdiende rust bij na alle hectiek van vorig jaar. Van paniek is allang geen sprake meer. De welbekende VIX-index staat heden ten dage rond de 17 en ook The Bank of America Merrill Lynch GFSI Market Risk indicator bevindt zich op het laagste niveau sinds de pandemie zijn greep op de wereldwijde beurzen kreeg.

De meeste beleggers zien in een mogelijk oplopende inflatie en daarmee stijgende rentevoeten het grootste risico voor de beurzen. Maar wat dat betreft kon vanochtend de Chinese inflatie, geen potten breken. De consumentenprijzen stegen weliswaar met 1,3 procent op jaarbasis, maar dat was minder dan de verwachte 1,5 procent. Op maandbasis daalden de prijzen met 0,2 procent. Daarmee is niet het veelbesproken inflatiegevaar van tafel. Zo zagen we gisteren in de Verenigde Staten het aantal vacatures (JOLTS) in april met 998.000 stijgen tot een recordhoogte van 9,3 miljoen. En laten we wel wezen, veel vraag naar arbeid kan de lonen laten stijgen en daarmee voor een echt blijvende inflatie zorgen. De obligatiemarkten blijven daar echter hun schouders voor ophalen. De Amerikaanse 10-jaarsrente daalde zelfs tot 1,51 procent waarmee de yieldcurve steeds vlakker komt te liggen. Dat is een goede ontwikkeling voor de techaandelen maar slecht voor de financials. Het verklaart misschien gelijk waarom vandaag Aegon, ASR, ING en NN achteraan het AEX-peloton bungelen.

Honeywell heeft beursplannen voor zijn kwantumdivisie

Industrieel conglomeraat Honeywell, dat bij het brede publiek vooral bekend is van zijn thermostaten, maar met zijn geavanceerde technologie ook de NASA en Amazon tot zijn klantengroep mag rekenen, maakte gisteren bekend de kwantumdivisie Honeywell Quantum Solutions af te splitsen. Het onderdeel gaat fuseren met het Britse Cambridge Quantum Computing, waar Honeywell middels zijn Venture Capital tak al in investeerde. Honeywell investeert daarnaast nog 270-300 miljoen dollar in het nieuwe bedrijf en zal 55 procent van de aandelen verwerven. Zodra dit naar verwachting in het derde kwartaal is afgerond zal het bedrijf zelfstandig naar de beurs worden gebracht. De huidige waarde van de nieuwe onderneming wordt geschat op 1 miljard dollar.

Honeywell doet dit mede omdat het concern veel vraag kreeg van investeerders of er niet rechtstreeks in de kwantumdivisie geïnvesteerd kon worden. De tak van sport is hot ondanks dat deze nog in de kinderschoenen staat. Door de beursgang kan het nieuwe bedrijf, waarvan de naam nog bekend moet worden gemaakt, op grote schaal nieuwe bronnen van kapitaal aantrekken die een snelle groei moeten helpen stimuleren. Aangezien de huidige generatie kwantumcomputers nog slechts prototypes zijn en het nog vele jaren zal kosten voordat ze ver genoeg zijn opgeschaald voor commerciële toepassingen lijkt dit voor Honeywell de juiste keuze.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten

 

Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 13-05-2021

Inflatie maakt beleggers nerveus

Consumenten Prijs Index

Dinsdag waren de beurzen al gedaald vooruitlopend op de inflatiecijfers van een dag later. Er was toch wel enige vrees dat het Bureau of Labor Statistics in de Verenigde Staten een CPI (Consumer Price Index) zou publiceren waar beleggers niet erg vrolijk van konden worden. Het was nog erger. Het mandje van prijzen van goederen en diensten dat gezamenlijk de inflatie meet bleek op jaarbasis met niet minder dan 4,2 procent te zijn gestegen. Dat terwijl er een toename van 3,6 procent was verwacht. Ook op maandbasis liepen de prijzen veel harder op dan ingeschat, met 0,8 procent. Een prijsstijging die we sinds 2008, voordat de kredietcrisis uitbrak, niet meer hadden gezien. Daar de beurzen al hadden geanticipeerd op slechte cijfers duurde het even voor er duidelijk richting werd gekozen door beleggers. Maar uiteindelijk zetten de beurzen de weg naar beneden in. Ook vandaag volgen de markten in Europa die van de Verenigde Staten. Zo staat de AEX inmiddels 6 procent onder zijn hoogste koers van begin deze maand.

Einde aan TINA?

Is deze vrees terecht? Beleggers zijn immers al jaren gewend aan een historisch lage inflatie. Als gevolg daarvan kon ook het rentepeil naar ongekende diepten wegzinken. In ons werelddeel is er zelfs al enkele jaren sprake van een negatieve rente. Het joeg spaarders naar de beurs onder het motto dat er geen alternatief was voor een belegging in aandelen (TINA). De aanwassende stroom van geld naar de beurs stuwde de koersen verder op en dat trok op zijn beurt weer nieuwe beleggers aan. Niets heeft zo’n aantrekkingskracht als voortdurende koerswinsten. Beleggers werden daarbij geholpen door de centrale banken die met regelmaat lieten weten voorlopig niet van plan te zijn de rente weer te gaan verhogen. Zelfs een enigszins oplopende inflatie zou ze niet van mening doen veranderen. Maar 4,2 procent?

Basiseffecten

Hoe houdbaar is dan het ruime monetaire beleid nog? Veel beleggers nemen het zekere voor het onzekere en gingen over tot verkoop van hun aandelen. Maar reageren ze niet te snel? De snelle toename van de prijzen kan toch moeilijk als een verrassing zijn gekomen. De pandemie zorgde een jaar geleden voor een enorme prijsdaling van allerlei diensten waar plots weinig behoefte meer aan was. Zo zakte de CPI in april vorig jaar diep weg. Met dit lage niveau als vergelijkingsbasis is het dan ook niet zo vreemd dat een jaar later – in een zich snel herstellende economie – de prijzen hard oplopen. Economen spreken in zo’n geval van basiseffecten. Voor de duidelijkheid, het algemene prijspeil is nog steeds lager dan dat van voor de uitbraak van het virus. Het is het tempo van de groei, niet het absolute prijspeil, dat momenteel zorgen baart.

Markt voor tweedehands auto’s explodeert

Opvallend is verder dat er geen sprake is van een prijsstijging over de gehele linie. Zo blijkt uit een nadere analyse dat de forse toename van de prijzen toe te schrijven is aan diensten die slechts voor 13 procent uitmaken van de consumentenbestedingen. Zo liepen vooral de prijzen van gebruikte auto’s en trucks, hotelovernachtingen, restaurants, vliegtrickets, autoverzekeringen, kaartjes voor evenementen en musea en autoverhuur sterk op. Juist die prijzen waren in de pandemie het hardst gedaald en lopen nu het meest op. In de pandemie hadden autoverhuurbedrijven een gedeelte van hun vloot in de verkoop gedaan en nu dienden ze hun voorraad als de wiedeweerga weer aan te vullen. Daar nieuwe auto’s sowieso moeilijk verkrijgbaar zijn (vanwege het chiptekort) explodeert de markt voor tweedehands auto’s.

Irrational exuberance

Maar wat zegt deze prijsstijging over de brede economie? De centrale banken hebben steeds gesteld dat de inflatie slechts van tijdelijke aard zal zijn. Op zeker moment zullen vraag en aanbod elkaar weer vinden en normaliseren de markten weer. Bedenk ook dat de switch van diensten naar goederen tijdens de pandemie weer vice versa zal zijn zodra de meeste mensen gevaccineerd zijn. Met andere woorden, waar de prijzen van allerlei diensten weer op zullen lopen, kunnen juist de prijzen voor goederen en grondstoffen (die nu hard stijgen) weer zakken. Ondanks alle onrust staat het algemeen prijsniveau nog steeds onder het niveau van de lange termijntrend waar bijvoorbeeld de Federal Reserve de prijzen zou willen hebben. Bedenk dat de kerninflatie momenteel 3,0 procent is. Dat lijkt veel, maar is exact het niveau waar ze bijvoorbeeld in 1996 ook stond. Hoewel de toenmalige gouverneur van de Fed Alan Greenspan toen waarschuwde voor irrational exuberance zouden de beurzen nog vier jaar verder stijgen.