Auteur: Jan-willem Nijkamp    Datum: 06-12-2022

Outlooks kunnen de prullenbak in

Mark Twain

De Amerikaanse schrijver Mark Twain werd vooral bekend door zijn romans over Tom Sawyer en Huckleberry Finn. Twain was erg populair en met zijn scherpzinnige en vlijmscherpe satire oogstte hij veel lof. Hij gold als “de vader van de Amerikaanse literatuur” en was bevriend met presidenten, wetenschappers, kunstenaars en ondernemers. Waarom deze aandacht voor een schrijver in dit beursbericht? 

Gevaarlijkste maand om te beleggen

Welnu, we zijn beland in de laatste maand van het jaar. Komt er nog een eindejaarsrally en wat zijn de vooruitzichten voor het komende jaar? In dat opzicht deed Twain een aardige uitspraak. Oktober was volgens hem één van de gevaarlijkste maanden om te beleggen. De andere maanden waren volgens hem: juli, januari, september, april, november, mei, maart, juni, december, augustus en februari. Er waren volgens hem twee redenen waarom iemand niet zou moeten beleggen: als men het zich niet kan veroorloven en als men dat wel kan.

Outlook voor het nieuwe jaar

Twain verdiende veel geld met zijn romans, maar raakte ook weer veel kwijt aan slechte investeringen. Wellicht een verklaring voor zijn opvattingen. Een kern van waarheid zit er echter wel in. Goed om in acht te nemen nu de financiële wereld weer zijn verwachtingen voor het komende jaar over ons uitstort. Mocht u tot de categorie beleggers behoren die nog enige waarde hecht aan al deze voorspellingen dan raad ik u aan eens de outlooks van een jaar geleden te lezen. Verbaas u over de lawine aan voorspellingen waarvan vrijwel niets is uitgekomen.

Onzekerheid troef

Dit jaar is niet anders. Een voortdurende oorlog, historisch hoge inflatie, een mogelijke recessie en een wereldwijde omschakeling naar een businessmodel gebaseerd op nieuwe energiebronnen maken de toekomst onzekerder dan ooit. Iedere verwachting kan uitkomen, maar ook niet. Is deze onzekerheid een reden om uw aandelen dan maar te verkopen en uw geld zo veilig mogelijk weg te zetten op een stoffige bankrekening? Waarschijnlijk niet.

Voorlopige bodem?

Medio oktober zetten de beurzen een – voorlopige? – bodem neer. Sindsdien zitten we in een opzienbarende herstelrally. De AEX-index en de Dow Jones zijn zo hard gestegen dat ze bijna weer in een bullmarket waren beland. De markten gaan er van uit dat de inflatie gepiekt heeft en de centrale bankiers over niet al te lange tijd hun beleid van monetaire verkrapping kunnen beëindigen. Dat zou kunnen.

Einde van de Great Moderation

Is deze bodem – of welke bodem dan ook –  het startpunt van een nieuwe jarenlange rally? Dat zou mooi zijn, maar is niet waarschijnlijk. De afgelopen jaren hebben ons duidelijk gemaakt dat de wereld veranderd is. De kans op een terugkeer naar de oude wereld lijkt klein. De val van de Berlijnse Muur en de integratie van China in de wereldeconomie hebben decennialang bijgedragen aan wat wel de Great Moderation wordt genoemd. Een periode waarin de wereldhandel floreerde, de globalisering explodeerde, de inflatie laag bleef en de rente structureel daalde. De huizenprijzen en de aandelen  liepen op en de welvaart nam overal toe.

En van goedkoop geld

Die tijd is voorbij. Slecht functionerende aanvoerketens, tekorten aan zo’n beetje alles, geopolitieke spanningen en de buitenlandse afhankelijkheid van belangrijke grondstoffen hebben bij velen de ogen geopend. Bedrijven verplaatsen hun productie weer terug naar huis. Handelsrestricties belemmeren een vrije doorstroom van goederen en diensten. Grondstoffen blijken opeens schaars en dus duur. Dat alles zal er hoe dan ook aan bijdragen dat de inflatie dan misschien wel gepiekt heeft, maar waarschijnlijk niet meer naar het lage niveau van voor de pandemie zal terugkeren. Centrale banken zullen minder geneigd zijn de beurzen en de economie te stimuleren.

Beleggen blijft lonen, maar wordt wel een uitdaging

De tijd van goedkoop geld is voorbij. Eenvoudige koerswinsten lijken ook verleden tijd. Dat betekent echter niet dat beleggen niet langer lonend zal zijn. De periode van de Great Inflation (1965-1982) leerde ons dat in onrustige tijden met hoge inflatie aandelen nog steeds superieur zijn. Beleggers worden echter wel gedwongen selectiever te worden. Twain had deels gelijk. Beleggen wordt niet zozeer gevaarlijk, maar een grotere uitdaging wordt het wel. Mocht u zich zorgen maken bij het lezen van weer een outlook? Raak niet in paniek en blijf rustig in uw aandelen zitten.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten