Auteur: Martine Hafkamp Datum: 07-12-2020

Nieuwe records

Schreven we vorige week maandag nog in ons beursbericht dat de totale wereldwijde marktwaarde van aandelen op weg was naar het record van 100 biljoen dollar, een week later is het al zover. Het is de hoogste waarde in de geschiedenis van de mensheid en het staat gelijk aan 115 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product.

Natuurlijk hielpen de nieuwe recordstanden op Wall Street van afgelopen vrijdag hieraan mee. De Dow, S&P 500 en Nasdaq sloten achtereenvolgens 0,8 procent, 0,9 procent en 0,7 procent hoger op een tegenvallend banenrapport. Er kwamen de afgelopen maand slechts 245.000 nieuwe banen bij in plaats van de verwachte 440.000. Het was de vijfde achtereenvolgende maand van afzwakkende groei en ook nog eens de traagste stijging van het aantal banen sinds het herstel afgelopen mei intrad. Van de 22,2 miljoen Amerikaanse banen die verloren zijn gegaan sinds de pandemie, zijn er tot nu toe slechts 12,3 miljoen terug. Maar, slecht nieuws blijkt goed nieuws te zijn want het tegenvallende banencijfer voedde bij beleggers de hoop dat de politiek zeer binnenkort wel bereid zal zijn met een additioneel steunpakket over de brug te komen. En dat leidde tot de hogere slotstanden op Wall Street.

Het ADP-banenrapport van afgelopen woensdag viel eveneens tegen. Er was op veel meer nieuwe banen gerekend. Het is wellicht tekenend voor de grote verschuiving die onderliggend gaande is op de arbeidsmarkt. Van de 307.000 banen die in de private sector werden gecreëerd houdt maar liefst 38 procent verband met alles wat er op het gebied van online-retail gebeurt. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om koeriers, medewerkers in opslagruimtes en vervoerders. Nu kan een aantal van deze banen natuurlijk slechts tijdelijk van aard zijn als de feestdagen voorbij zijn en er minder pakjes worden besteld en hoeven te worden bezorgd. Er wordt nu, mede door de coronapandemie, extreem veel online besteld, maar dat zal wellicht in januari minder worden. Het kan zo maar dat het nog een lange weg is naar herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Dat ziet Jerome Powell, president van de Fed, ook. Niet voor niets roept hij de Amerikaanse overheid op om met meer steun voor de Amerikaanse economie over de brug te komen. Die draait immers nog lang niet op de automatische piloot.

Zelfrijdende auto’s

Over de automatische piloot gesproken; Volkswagen verwacht dat vanaf 2025-2030 auto’s volledig autonoom zullen kunnen rijden. Het automobielconcern gaat ervan uit dat het aantal chips dat nodig is in een auto elke anderhalf jaar zal verdubbelen. Dat is zo’n hoog tempo dat de zelfstandig rijdende auto steeds dichterbij komt. Ook sprak topman Diess in een interview zijn bewondering uit voor Tesla. Dat concern verzamelt immers al jaren heel veel data van het groeiend aantal Tesla-bestuurders. Gecombineerd met de inzet van kunstmatige intelligentie kan Tesla daardoor het besturingssysteem steeds verder verbeteren. De grote vraag voor beleggers is en blijft of het aandeel Tesla nu de kenmerken heeft van een bubbel of dat het een teken is van een nieuwe periode die voor de deur staat. Tesla is in marktwaarde gemeten nu een van de tien grootste beursgenoteerde ondernemingen ter wereld. De waarde van Tesla alleen is inmiddels namelijk meer dan de helft van de totale waarde van de Amerikaanse, Europese en Japanse automarkt samen. Het is niet voor niets dat Volkswagen, mede gesteund door de Duitse overheid, zo fors inzet op de elektrificatie van het wagenpark…

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten