Auteur: Jan Bouius  Datum: 15-03-2023

Rentehoop zorgt voor kortstondige opleving

Elk nadeel heeft zijn voordeel, zo bleek gisteren maar weer eens. De val van de SVB bank leidde een ongekende daling van de Amerikaanse rentes in, met als gevolg dat verscheidene beleggers op Wall Street ‘last’ kregen van rentehoop (fear-of-missing-out) in plaats van de gebruikelijke rentevrees. Ook ten aanzien van het komende Fed-rentebesluit op 22 maart schoten de verwachtingen hard op en neer. Met als resultaat dat de markt op dit moment een renteverhoging van 25 basispunten inprijst.

Dit laatste werd ondersteund door de gisteren gepubliceerde inflatiecijfers. De inflatie koelde slechts iets af van 6,4 procent in januari naar 6 procent in februari. De kerninflatie daalde van 5,6 procent naar 5,5 procent. Hardnekkig, in lijn der verwachtingen, maar bijna drie keer zo hoog als gewenst. Op maandbasis steeg de kerninflatie echter met 0,5 procent, iets boven de verwachte 0,4 procent en de hoogste stijging in vijf maanden.

De gedaalde rentecurve zorgde er gisteren voor dat met name de Big Tech aandelen opveerden. Deze beschikken daarnaast ook nog eens over jaloersmakende balansen. De Nasdaq steeg 2,1 procent en in het kielzog daarvan de Dow Jones met 1,1 procent. Niet dat daarmee de rust gelijk is wedergekeerd. Ondanks dat vele Amerikaanse regionale banken behoorlijk wisten te herstellen van de eerdere klappen, verlaagde Moody’s de vooruitzichten voor het Amerikaans bankensysteem van stabiel naar negatief, met een verwijzing naar de snel verslechterende bedrijfsomgeving. Misschien mosterd na de maaltijd maar het mist vandaag z’n impact op de Europese beurzen niet. Onder aanvoering van de financials glijden dezen rap weg

Vandaag op het programma onder ander de Amerikaanse detailhandelsverkopen en producentenprijzen. Op individueel bedrijfsniveau krijgen we nabeurs de eerste kwartaalcijfers van Adobe’s gebroken boekjaar en eerder deze week kregen we al groot nieuws voorgeschoteld van Pfizer en Volkswagen.

Pfizer investeert 43 miljard dollar in de strijd tegen kanker

De Amerikaanse farmareus Pfizer kondigde afgelopen maandag aan biotechbedrijf Seagen over te nemen voor 43 miljard dollar, inclusief schulden. Een flink bedrag aangezien Seagen nog maar 2 miljard dollar omzet draait, maar Pfizer voorziet dat die omzet snel op zal lopen naar 10 miljard dollar in 2030.

Seagen staat vooral bekend om zijn Antibody-drug conjugates (ADC’s); kankertherapieën waarbij antilichamen met daaraan verbonden chemo zéér gericht tumorcellen kunnen bestrijden. Daarnaast hebben ADC’s het voordeel dat je ze relatief makkelijk op grote schaal kan produceren, in vergelijking met meer gepersonaliseerde CAR T-celtherapieën. Als de deal doorgaat zal Pfizer vier goedgekeurde kankerbehandelingen (ADCETRIS tegen lymfklierkanker, PADCEV tegen blaaskanker, TUKYSA tegen borstkanker en TIVDAK tegen baarmoederhalskanker) aan zijn huidige portfolio toevoegen. De therapieën zijn zeer complementair aan Pfizer’s huidige oncologische portfolio bestaande uit 24 medicijnen met een omzet van 12 miljard dollar. Daarnaast wordt Pfizer’s pijplijn aan experimentele kankerbehandelingen in één klap verdubbeld.

Middels deze overname investeert Pfizer weer een fraai gedeelte van de vele miljarden die ze verdiend hebben aan Covid-19 in op toekomstige groei. Dat is ook nodig, aangezien de omzetten van covid-gerelateerde producten dalende zijn en de patenten op een aantal medicijnen de komende jaren aflopen. Niet voor niets dat Pfizer het afgelopen jaar druk bezig is geweest met het aankopen van een aantal mogelijk nieuwe blockbusters. Voor een bedrag van ongeveer 26 miljard dollar werden Biohaven Pharmaceutical, Arena Pharmaceutical en Global Blood Therapeutics overgenomen.

Aangezien er weinig overlap is tussen de beide oncologiedivisies zouden de mededingingsautoriteiten rond de jaarwisseling hun goedkeuring kunnen geven. Voor verwatering behoeven de aandeelhouders van Pfizer niet bang te zijn, de deal wordt gefinancierd via 31 miljard dollar aan nieuwe lange termijn leningen en een combinatie van cash en korte termijn kredieten. De aandelen stegen 1,2 procent op het nieuws.

Investeringsdrang bij Volkswagen

Anderhalf week geleden maakte Volkswagen al bekend dat de nettowinst over 2022 uit was gekomen op 15,8 miljard euro, tegen 15,4 miljard euro het jaar daarvoor en dat ze het dividend zouden verhogen tot 8,70 euro. Met de gisteren gepubliceerde definitieve jaarcijfers gaf Volkswagen een betere kijk op de overige cijfers onder de motorkap, maar echt verrassend waren die niet te noemen.

Wel verrassend was het ambitieuze investeringsplan van maar liefst 180 miljard euro voor de komende vijf jaar. Waarvan 120 miljard bestemd voor elektrificatie en digitalisering. Gigantische bedragen, zeker afgezet tegen de huidige beurswaarde van 75 miljard euro. Nu beschikt het concern dan wel over flinke kasstromen en stond er eind 2022 netto 43 miljard euro op de balans, maar of dat voldoende zal blijken te zijn? Wie weet dat het concern nog wat tafelzilver moet verkopen.

De beursgang van Porsche eind september was een groot succes en dat smaakt vele beleggers naar meer. Te denken valt aan een beursgang van Lamborghini of Audi. Maar helaas hield Volkswagen hier de motorkap nog even dicht. Op de investeerdersdag eind juni worden ongetwijfeld meer details onthuld.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten