Auteur: Martine Hafkamp Datum: 13-02-2023
Na de positieve januarimaand waarin het leek of veel beleggers bang waren de boot te missen, deden de belangrijkste indices de afgelopen week een stapje terug. Er lijkt een gevecht gaande te zijn tussen beleggers die denken dat er een zachte landing zal komen en zij die uitgaan van een harde landing van de economie. Als er daadwerkelijk een zachte landing komt zou dat het ideale scenario zijn. De centrale bankiers zouden er in dat geval namelijk in geslaagd zijn de economie precies zo veel te laten afkoelen dat de inflatie onder controle is zonder dat dat tot teveel schade heeft geleid. Wat dat betreft is het sentiment anders dan vorig jaar, want toen was een ieder er min over meer van overtuigd dat een recessie aanstaande was.
Het hoeft geen betoog dat de inflatie daadwerkelijk aan het dalen is. De vergelijkingsbasis wordt immers steeds gunstiger. Powell had het onlangs zelfs over de mogelijkheid van ‘desinflatie’, een negatieve inflatie dus. Hij doelt daarmee op het gegeven dat er, vooral in de goederensector, sprake is van desinflatoire druk. Er worden met andere woorden goederen met korting verkocht. Tesla is daar een goed voorbeeld van. De bouwer van elektrische auto’s biedt zowel in de Verenigde Staten als ook in Europa sommige modellen tegen een forse korting aan.
Er zal dan ook reikhalzend worden uitgekeken worden naar het Amerikaanse inflatiecijfer dat voor morgen 14.30 uur op de rol staat. Wellicht kunnen de financiële markten daarop opnieuw richting vinden. Powell heeft de afgelopen week aangegeven dat het een heidens karwei wordt de inflatie daadwerkelijk de nek om te draaien en dat de Fed nog wel even doorgaat met het verhogen van de rente.
Voor het sentiment zal het waarschijnlijk echter niet zo veel uitmaken of de Fed de officiële rentetarieven nog twee keer met 25 basispunten zal ophogen of niet. Het verschil tussen 4,75 en 5,25 procent is nu ook weer niet zo groot. Bovendien is de kans wel heel groot dat de Fed vervolgens een pauze zal inlassen. Maar of dat dan betekent dat de Fed in de tweede helft van het jaar de rente, waar een groot deel van de markt nu op rekent, weer zal verlagen lijkt nog maar de vraag.
Veel zal afhangen van hoe de arbeidsmarkt zich zal ontwikkelen. Die ligt er tot op heden goed bij en dat is een voorname reden waarom Amerikaanse consumenten zo lekker geld blijven uitgeven. Op zich is dat bijzonder want hoewel het meest recente Amerikaanse banencijfer veel sterker was dan verwacht, gaat het aankondigen van grote ontslagrondes onverminderd door. Die banen verdwijnen niet alleen bij bedrijven uit de technologiesector, hoewel Zoom de afgelopen week liet weten afscheid te nemen van 15 procent van z’n medewerkers. Zo kondigde bijvoorbeeld Disney aan het mes in het personeelsbestand te zetten door 7.000 banen te schrappen. En ook bij Dell, eBay en JPMorgan worden er mensen de laan uitgestuurd.
Meta zou volgens de Financial Times in een nieuwe efficiencyronde een volgende ronde van ontslagen plannen, nadat het concern al 11.000 arbeidsplaatsen had geëlimineerd.
Wij kijken voor onze cliënten deze week uit naar de cijfers van DSM. Onlangs kondigde het concern aan dat in verband met de fusie met Firmenich de biedingstermijn voor de bestaande aandelen is verlengd. U hebt er meer over kunnen lezen in ons beursbericht van 23 januari jl. Tijdens de trading update over het derde kwartaal werd de outlook voor heel 2022 losgelaten. In plaats van een hoge enkelcijferige groei van het aangepaste bedrijfsresultaat, grofweg 5-9 procent, werd er een verwachting afgegeven van lage enkelcijferige groei van het aangepaste bedrijfsresultaat; 1-5 procent dus. DSM is, zeker nu het de krachten heeft gebundeld met Firmenich, sterk op het vlak van de technologische innovatie van onze voeding. Denk hierbij niet alleen aan het verrijken van onze voeding met vitaminen en mineralen maar ook aan speciale voeding voor runderen zodat deze minder methaan uitstoten.