Auteur: Jan Bouius Datum: 28-07-2021

Sterke cijfers onderbouwen gestegen koersen

Reikhalzend keken de beleggers gisteren na het sluiten van de beurzen op Wall Street uit naar de cijfers van Apple, Microsoft en Alphabet en dat geldt niet alleen voor de beleggers die de aandelen van deze bedrijven in hun beleggingsportefeuille hebben zitten. Vanwege de grote impact die deze drie techgiganten op het totale beurssentiment hebben zijn ze voor iedere belegger van belang. De totale beurswaarde van deze drie is immers al hoger dan de waarde van alle 1.000 bedrijven op Euronext bij elkaar. Gelukkig kon dan ook iedereen (shorters uitgezonderd) tevreden zijn, want alle drie wisten beleggers voortreffelijke cijfers voor te schotelen. Deze cijfers leggen een stevig fundament onder de koersen. Zo kwam op Super Tuesday de gezamenlijke winst van deze drie over het afgelopen kwartaal uit op ongeveer 57 miljard dollar. We zullen in dit beursbericht ingaan op Microsoft en Alphabet, niet omdat Apple nabeurs een lichte veer liet, maar omdat we voor onze cliënten bij Fintessa niet in Apple beleggen.

Microsoft, beresterk met een kleine kanttekening

Microsoft wist voor het tiende kwartaal op rij de analistenverwachtingen te verslaan. De softwareproducent zag de omzet over het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2021 met 21 procent stijgen tot 46,2 miljard dollar. Dat was beter dan de verwachte 44,3 miljard dollar. Aangezien de kostprijs van het verkopen van een extra softwarepakketje vrijwel nihil is, vertaalde dat zich onder de streep in een fors gestegen winst. Door deze hefboomwerking steeg de nettowinst met maar liefst 47 procent tot 16,5 miljard dollar en de winst per aandeel met 49 procent tot 2,17 dollar. De consensus lag hier op 1,92 dollar.

Alle drie divisies van Microsoft presteerden goed. De omzet van de Intelligent Cloud, intussen al de grootste divisie, steeg met 30 procent tot 17,4 miljard dollar. Groeibriljant Azure, de clouddienst van Microsoft, tekende voor een omzetstijging van 51 procent, waar door het analistengilde op een plus van 45 procent werd gerekend.

Bij Productivity and Business Process, waaronder Teams, Skype, LinkedIn en het Office 365 pakket vallen, steeg de omzet met 25 procent naar 14,7 miljard dollar. Microsoft profiteert wat dat betreft nog als een dolle van het nieuwe leger dat zich thuiswerker noemt.

Ten slot steeg de omzet van de vergaarbak More Personal Computing met 9 procent naar 14,1 miljard dollar. Opvallend is dat de omzet van het Windows besturingssysteem met 3 procent daalde en die van de Xbox met 4 procent. Het eerste zal met leveringsproblemen van PC-makers als Dell te maken hebben vanwege de wereldwijde chiptekorten. En de omzet van de Xbox en aanverwante diensten? Tja, vorig jaar werd er opeens wel heel veel gegamed.

Over het hele gebroken boekjaar zag Microsoft de omzet met 18 procent stijgen tot 168,1 miljard dollar en de nettowinst met 38 procent tot 61,3 miljard dollar, ofwel 8,05 dollar per aandeel. Ondanks deze beresterke cijfers daalde de koers in eerste instantie met 3,4 procent nabeurs, maar na optimistische vooruitblik van Microsoft kalmeerden de markten en draaide de koers van een min naar een plus.

Alphabet Street

Alphabet bezorgde Wall Street de mooiste cijfers en het aandeel steeg nabeurs dan ook meer dan 4 procent. De omzet en winst verpletterden de consensus en kwamen het afgelopen kwartaal uit op recordniveau. Dat was vooral te danken aan de uitstekende advertentieverkopen. Ten opzichte van een jaar geleden stegen deze met maar liefst 68,9 procent tot 50,44 miljard dollar. Hierdoor steeg de totale omzet met 62 procent tot 61,88 miljard dollar, flink hoger dan de verwachte 56,2 miljard dollar. Ook Google Cloud liet zich niet onbetuigd met een stijging van 53,9 procent naar 4,63 miljard dollar, waar analisten op 4,05 miljard dollar hadden gerekend.

Een en ander vertaalde zich onder de streep in een nettowinst van 18,53 miljard dollar, waar dat een jaar geleden vanwege de coronapandemie slechts 6,96 miljard dollar bedroeg. Per aandeel kwam de winst uit op 27,69 dollar, 8 dollar hoger dan consensus. Dat was niet alleen te danken aan de gestegen omzetten, maar ook aan de strengere kostencontroles. Zo schreef Google Cloud ‘slechts’ een verlies van 591 miljoen dollar, waar dat een jaar geleden nog 1,4 miljard dollar was. Analisten hadden hier bijvoorbeeld op een veel forsere min gerekend, zeker gezien het feit dat Alphabet nog een flinke (agressieve) inhaalslag op Amazon en Microsoft te maken heeft.

Vanwege het stijgende aantal Covid-19 besmettingen en de hiervoor gevoelige advertentiemarkt durft Alphabet zich niet aan een outlook te wagen, maar dat mag de pret over de behaalde resultaten niet drukken. Vandaag wordt de Amerikaanse beurs van Wall Street dan ook omgedoopt tot Alphabet Street.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten

 

Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 13-05-2021

Inflatie maakt beleggers nerveus

Consumenten Prijs Index

Dinsdag waren de beurzen al gedaald vooruitlopend op de inflatiecijfers van een dag later. Er was toch wel enige vrees dat het Bureau of Labor Statistics in de Verenigde Staten een CPI (Consumer Price Index) zou publiceren waar beleggers niet erg vrolijk van konden worden. Het was nog erger. Het mandje van prijzen van goederen en diensten dat gezamenlijk de inflatie meet bleek op jaarbasis met niet minder dan 4,2 procent te zijn gestegen. Dat terwijl er een toename van 3,6 procent was verwacht. Ook op maandbasis liepen de prijzen veel harder op dan ingeschat, met 0,8 procent. Een prijsstijging die we sinds 2008, voordat de kredietcrisis uitbrak, niet meer hadden gezien. Daar de beurzen al hadden geanticipeerd op slechte cijfers duurde het even voor er duidelijk richting werd gekozen door beleggers. Maar uiteindelijk zetten de beurzen de weg naar beneden in. Ook vandaag volgen de markten in Europa die van de Verenigde Staten. Zo staat de AEX inmiddels 6 procent onder zijn hoogste koers van begin deze maand.

Einde aan TINA?

Is deze vrees terecht? Beleggers zijn immers al jaren gewend aan een historisch lage inflatie. Als gevolg daarvan kon ook het rentepeil naar ongekende diepten wegzinken. In ons werelddeel is er zelfs al enkele jaren sprake van een negatieve rente. Het joeg spaarders naar de beurs onder het motto dat er geen alternatief was voor een belegging in aandelen (TINA). De aanwassende stroom van geld naar de beurs stuwde de koersen verder op en dat trok op zijn beurt weer nieuwe beleggers aan. Niets heeft zo’n aantrekkingskracht als voortdurende koerswinsten. Beleggers werden daarbij geholpen door de centrale banken die met regelmaat lieten weten voorlopig niet van plan te zijn de rente weer te gaan verhogen. Zelfs een enigszins oplopende inflatie zou ze niet van mening doen veranderen. Maar 4,2 procent?

Basiseffecten

Hoe houdbaar is dan het ruime monetaire beleid nog? Veel beleggers nemen het zekere voor het onzekere en gingen over tot verkoop van hun aandelen. Maar reageren ze niet te snel? De snelle toename van de prijzen kan toch moeilijk als een verrassing zijn gekomen. De pandemie zorgde een jaar geleden voor een enorme prijsdaling van allerlei diensten waar plots weinig behoefte meer aan was. Zo zakte de CPI in april vorig jaar diep weg. Met dit lage niveau als vergelijkingsbasis is het dan ook niet zo vreemd dat een jaar later – in een zich snel herstellende economie – de prijzen hard oplopen. Economen spreken in zo’n geval van basiseffecten. Voor de duidelijkheid, het algemene prijspeil is nog steeds lager dan dat van voor de uitbraak van het virus. Het is het tempo van de groei, niet het absolute prijspeil, dat momenteel zorgen baart.

Markt voor tweedehands auto’s explodeert

Opvallend is verder dat er geen sprake is van een prijsstijging over de gehele linie. Zo blijkt uit een nadere analyse dat de forse toename van de prijzen toe te schrijven is aan diensten die slechts voor 13 procent uitmaken van de consumentenbestedingen. Zo liepen vooral de prijzen van gebruikte auto’s en trucks, hotelovernachtingen, restaurants, vliegtrickets, autoverzekeringen, kaartjes voor evenementen en musea en autoverhuur sterk op. Juist die prijzen waren in de pandemie het hardst gedaald en lopen nu het meest op. In de pandemie hadden autoverhuurbedrijven een gedeelte van hun vloot in de verkoop gedaan en nu dienden ze hun voorraad als de wiedeweerga weer aan te vullen. Daar nieuwe auto’s sowieso moeilijk verkrijgbaar zijn (vanwege het chiptekort) explodeert de markt voor tweedehands auto’s.

Irrational exuberance

Maar wat zegt deze prijsstijging over de brede economie? De centrale banken hebben steeds gesteld dat de inflatie slechts van tijdelijke aard zal zijn. Op zeker moment zullen vraag en aanbod elkaar weer vinden en normaliseren de markten weer. Bedenk ook dat de switch van diensten naar goederen tijdens de pandemie weer vice versa zal zijn zodra de meeste mensen gevaccineerd zijn. Met andere woorden, waar de prijzen van allerlei diensten weer op zullen lopen, kunnen juist de prijzen voor goederen en grondstoffen (die nu hard stijgen) weer zakken. Ondanks alle onrust staat het algemeen prijsniveau nog steeds onder het niveau van de lange termijntrend waar bijvoorbeeld de Federal Reserve de prijzen zou willen hebben. Bedenk dat de kerninflatie momenteel 3,0 procent is. Dat lijkt veel, maar is exact het niveau waar ze bijvoorbeeld in 1996 ook stond. Hoewel de toenmalige gouverneur van de Fed Alan Greenspan toen waarschuwde voor irrational exuberance zouden de beurzen nog vier jaar verder stijgen.