Auteur: Krist Plaizier Datum: 10-08-2021

Stevige fluctuatie in de koersen van goud en zilver na de sterke Amerikaanse banencijfers

Met de publicatie van de sterke Amerikaanse banencijfers van afgelopen vrijdag kwam de angst onder beleggers weer terug dat de Federal Reserve eerder dan verwacht de rente zal gaan verhogen of tenminste zal gaan stoppen met het stimuleren van de economie. Uit de data van afgelopen vrijdag bleek dat Amerikaanse werkgevers in het afgelopen jaar de meeste werknemers aannamen in juli. Ook verhoogden zij de lonen met 4 procent op jaarbasis hetgeen meer was dan verwacht. We schreven hier gisteren ook over op deze plek. De cijfers zorgden voor een sterk oplopende dollar en ook de rente steeg.

Aangezien de meeste grondstoffen afgerekend worden in Amerikaanse dollars, vormen de prijzen van grondstoffen een communicerend vat met de dollarkoers. Gaat de dollar omhoog dan dalen de grondstofprijzen en andersom. Zo ook nu. De prijzen van de meeste grondstoffen daalden afgelopen weekend op de stijging van de dollar. Zo ging de olieprijs en de prijzen van ijzererts, nikkel en koper omlaag. Maar het meest heftig reageerden de prijzen van edelmetalen. De goudprijs beleefde zelfs kortstondig een flashcrash; er ging in enkele minuten 60 dollar (circa 4 procent) van de koers af. Ook de prijs van zilver ging tijdelijk fors omlaag, tot wel 7 procent. De forse dalingen waren te wijten aan de lage liquiditeit momenteel vanwege de vakantieperiode en de voorgeprogrammeerde verkooplimieten (‘stop loss’) die geraakt werden waardoor er automatisch door computers werd verkocht. Al snel herstelden de prijzen weer grotendeels. Maar gisteren werden goud en zilver nog steeds verkocht, al waren de koersuitslagen wel minder fors. Toch daalde zilver nog eens 3,6 procent gisteren maar was het vanochtend lichtjes in herstel.

Fintessa belegt voor haar cliënten middels trackers in fysiek zilver en we houden de iShares stevig vast. De investmentcase is namelijk niet veranderd. Of het nu gaat om zonnepanelen, mobiele telefoons of batterijen, overal is zilver voor nodig. Trends als elektrificatie en 5G gaan zeker door. De vraag naar zilver zal derhalve blijven bestaan en waarschijnlijk zelfs gaan stijgen. De prijs van deze schaarse grondstof is vorig jaar al wel opgelopen, maar is beweegt zich sinds vorig jaar zomer in een grove bandbreedte van circa 23.50 tot 26,50 dollar per troy ounce (31,1 gram). Dit is nog maar de helft van wat de prijs in 2011 was. Er is dus ons inziens nog voldoende ruimte voor verdere stijging. Bovendien biedt zilver een hedge tegen inflatie en heeft zilver maar een beperkte correlatie met de aandelenmarkten. Met de S&P 500 bedraagt de correlatie namelijk 0,3. 

En weer wordt er in China een sector aangepakt

De Chinese overheid weet van geen ophouden. Nu is het de chipsector die onder een vergrootglas is geplaatst. Volgens de Chinese staatstelevisie is er sprake van speculatie in de oververhitte chipmarkt en zal deze hard worden aangepakt. Het vragen van een te hoge prijs voor chips en het hamsteren van chips zijn verboden. De koersen van Chinese chipbedrijven gingen gisteren zuidwaarts op de waarschuwingen van de overheid. De grootste chipproducent, Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), daalde 5 procent op de beurs van Hongkong. De koers van Hua Kong Semiconductor Ltd. viel zelfs 5,7 procent, de grootste daling in drie maanden tijd. De Chinese index voor chipbedrijven werd zo’n 6 procent goedkoper. Overigens zijn de dalingen niet alarmerend. De koersen zijn immers de afgelopen jaren met honderden procenten gestegen.

Op zich is het vreemd dat de Chinese overheid deze sector ook aanpakt. Ten eerste is het de overheid zelf die de grootste belangen heeft in Chinese chipbedrijven. Ten tweede is het het speerpunt van de Chinese Communistische Partij om zelfvoorzienend te worden in hun chipproductie. Nu wordt nog meer dan 90 procent van alle hoogwaardige chips geïmporteerd. Als je dan gaat ingrijpen, dan helpt dat niet mee om de gestelde doelen te halen. China probeert al enige tijd een EUV-machine van ASML te bemachtigen. Het bedrijf uit Veldhoven wil graag leveren maar de machine staat al een tijdje te verstoffen. De Nederlandse overheid heeft na ruim twee jaar, onder druk van de Verenigde Staten, nog steeds geen exportvergunning afgegeven.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten

 

Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 13-05-2021

Inflatie maakt beleggers nerveus

Consumenten Prijs Index

Dinsdag waren de beurzen al gedaald vooruitlopend op de inflatiecijfers van een dag later. Er was toch wel enige vrees dat het Bureau of Labor Statistics in de Verenigde Staten een CPI (Consumer Price Index) zou publiceren waar beleggers niet erg vrolijk van konden worden. Het was nog erger. Het mandje van prijzen van goederen en diensten dat gezamenlijk de inflatie meet bleek op jaarbasis met niet minder dan 4,2 procent te zijn gestegen. Dat terwijl er een toename van 3,6 procent was verwacht. Ook op maandbasis liepen de prijzen veel harder op dan ingeschat, met 0,8 procent. Een prijsstijging die we sinds 2008, voordat de kredietcrisis uitbrak, niet meer hadden gezien. Daar de beurzen al hadden geanticipeerd op slechte cijfers duurde het even voor er duidelijk richting werd gekozen door beleggers. Maar uiteindelijk zetten de beurzen de weg naar beneden in. Ook vandaag volgen de markten in Europa die van de Verenigde Staten. Zo staat de AEX inmiddels 6 procent onder zijn hoogste koers van begin deze maand.

Einde aan TINA?

Is deze vrees terecht? Beleggers zijn immers al jaren gewend aan een historisch lage inflatie. Als gevolg daarvan kon ook het rentepeil naar ongekende diepten wegzinken. In ons werelddeel is er zelfs al enkele jaren sprake van een negatieve rente. Het joeg spaarders naar de beurs onder het motto dat er geen alternatief was voor een belegging in aandelen (TINA). De aanwassende stroom van geld naar de beurs stuwde de koersen verder op en dat trok op zijn beurt weer nieuwe beleggers aan. Niets heeft zo’n aantrekkingskracht als voortdurende koerswinsten. Beleggers werden daarbij geholpen door de centrale banken die met regelmaat lieten weten voorlopig niet van plan te zijn de rente weer te gaan verhogen. Zelfs een enigszins oplopende inflatie zou ze niet van mening doen veranderen. Maar 4,2 procent?

Basiseffecten

Hoe houdbaar is dan het ruime monetaire beleid nog? Veel beleggers nemen het zekere voor het onzekere en gingen over tot verkoop van hun aandelen. Maar reageren ze niet te snel? De snelle toename van de prijzen kan toch moeilijk als een verrassing zijn gekomen. De pandemie zorgde een jaar geleden voor een enorme prijsdaling van allerlei diensten waar plots weinig behoefte meer aan was. Zo zakte de CPI in april vorig jaar diep weg. Met dit lage niveau als vergelijkingsbasis is het dan ook niet zo vreemd dat een jaar later – in een zich snel herstellende economie – de prijzen hard oplopen. Economen spreken in zo’n geval van basiseffecten. Voor de duidelijkheid, het algemene prijspeil is nog steeds lager dan dat van voor de uitbraak van het virus. Het is het tempo van de groei, niet het absolute prijspeil, dat momenteel zorgen baart.

Markt voor tweedehands auto’s explodeert

Opvallend is verder dat er geen sprake is van een prijsstijging over de gehele linie. Zo blijkt uit een nadere analyse dat de forse toename van de prijzen toe te schrijven is aan diensten die slechts voor 13 procent uitmaken van de consumentenbestedingen. Zo liepen vooral de prijzen van gebruikte auto’s en trucks, hotelovernachtingen, restaurants, vliegtrickets, autoverzekeringen, kaartjes voor evenementen en musea en autoverhuur sterk op. Juist die prijzen waren in de pandemie het hardst gedaald en lopen nu het meest op. In de pandemie hadden autoverhuurbedrijven een gedeelte van hun vloot in de verkoop gedaan en nu dienden ze hun voorraad als de wiedeweerga weer aan te vullen. Daar nieuwe auto’s sowieso moeilijk verkrijgbaar zijn (vanwege het chiptekort) explodeert de markt voor tweedehands auto’s.

Irrational exuberance

Maar wat zegt deze prijsstijging over de brede economie? De centrale banken hebben steeds gesteld dat de inflatie slechts van tijdelijke aard zal zijn. Op zeker moment zullen vraag en aanbod elkaar weer vinden en normaliseren de markten weer. Bedenk ook dat de switch van diensten naar goederen tijdens de pandemie weer vice versa zal zijn zodra de meeste mensen gevaccineerd zijn. Met andere woorden, waar de prijzen van allerlei diensten weer op zullen lopen, kunnen juist de prijzen voor goederen en grondstoffen (die nu hard stijgen) weer zakken. Ondanks alle onrust staat het algemeen prijsniveau nog steeds onder het niveau van de lange termijntrend waar bijvoorbeeld de Federal Reserve de prijzen zou willen hebben. Bedenk dat de kerninflatie momenteel 3,0 procent is. Dat lijkt veel, maar is exact het niveau waar ze bijvoorbeeld in 1996 ook stond. Hoewel de toenmalige gouverneur van de Fed Alan Greenspan toen waarschuwde voor irrational exuberance zouden de beurzen nog vier jaar verder stijgen.