Auteur: Jan-willem Nijkamp    Datum: 17-01-2023

Tovert China een konijn uit de hoge hoed?

Een wild card

Na een jaar van oorlog, inflatie en rente snakken beleggers naar opbeurend nieuws. Naar verwachting zal ook het huidige beleggingsjaar door deze kwade geesten gedomineerd worden. Al lijken de eerste weken er op te duiden dat de markten de toekomst weer iets zonniger inzien. Het gevoel dat de inflatie gepiekt heeft en de afnemende vrees voor een recessie droegen bij aan een sterke start van het nieuwe jaar. Er is echter nog een wild card waar beleggers rekening mee moeten houden. Na drie jaar van corona-opsluiting lijkt ’s werelds tweede economie weer tot leven te komen.  

Jaar van het Konijn

Op 22 januari begint volgens de Chinese jaartelling het Jaar van het Konijn. Dat is een grote opluchting na het vervelende Jaar van de Tijger. Het konijn staat namelijk symbool voor geduld, geluk en vrede. Laat de wereld daar nu net naar op zoek zijn. Beleggers niet in het minst. In de week voorafgaand aan de ingang van het nieuwe jaar kwam het Nationale Bureau van de Statistiek van China met twee belangrijke nieuwsfeiten. De Chinese economie was het afgelopen jaar met 3 procent gegroeid, meer dan door analisten was verwacht. Hetzelfde bureau meldde echter ook dat de Chinese bevolking voor het eerst sinds 60 jaar niet langer groeit.

Economie weer open

Na drie jaar van zelfisolatie ging de Chinese economie vorige week weer open. De meest stringente antivirus maatregelen zijn opgeheven. Hoewel de Chinese overheid probeerde te tonen dat het de situatie onder controle had, ontsnapten schokkende beelden uit overvolle ziekenhuizen. Naar schatting stierven honderdduizenden mensen aan Covid. Er zijn echter tekenen dat de infectiepiek weldra over zal zijn. Het tekort aan werknemers loopt snel terug, Chinezen consumeren en reizen weer en de strenge controles op de vastgoedsector werden enigszins losgelaten. Zelfs de streng gereguleerde technologiesector lijkt iets meer lucht te krijgen. TenCent en AliBaba stegen met respectievelijk 88 en 90 procent sinds de oktoberbodem.

Groei of inflatie?

China is ’s werelds grootste importeur van industriële metalen. Koper, ijzererts en staal zitten weer in een opgaande trend. De Australische mijnbouwers zagen hun beurskoersen navenant oplopen. Net als de koers van de Australische dollar. Deze aantrekkende vraag kan duiden op een economisch herstel van China. Daarentegen droegen juist de prijsstijgingen van de grondstoffen eerder bij aan de inflatie in de wereld. De duurdere metalen kunnen die opnieuw doen oplaaien. En wat te denken van olie en aardgas? Waar China tijdens de lockdown beduidend minder energie nodig had kan dat nu weer drastisch veranderen. Een herstel van de Chinese economie kan een mogelijke recessie bij ons verzachten of misschien zelfs voorkomen, maar het kan ook de inflatie opnieuw opjagen.

Bevolkingskrimp

Het bericht dat de Chinese bevolking krimpt kan ook ingrijpende gevolgen gaan hebben. Het aantal Chinezen nam afgelopen jaar af met 850.000 tot 1,4 miljard. Covid heeft daar ongetwijfeld aan bijgedragen. De kinderwens nam tijdens de coronajaren af. In 2022 werden er slechts 6,77 kinderen geboren per 1000 inwoners. Omdat er 7,37 per 1000 inwoners het leven lieten kromp de bevolking. China staart recht in het gezicht van een demografische crisis. De gevolgen voor de belangrijke vastgoedmarkt en de economische groei zijn niet te verwaarlozen. Groei zal voornamelijk van toegenomen productiviteit moeten komen. Investeringen in automatisering en robotica zullen toenemen. De vergrijzing zal de sociale zekerheid en de zorgsector zwaar onder druk zetten.

Te groot om te negeren

De Chinese beurzen zijn in lijn met de rest van de wereld sterk uit de startblokken gekomen. De CSI 300-index – de 300 grootste fondsen van de Shanghai Stock Exchange en de Shenzhen Stock Exchange – is dit jaar reeds met 7 procent gestegen. Sinds de oktoberbodem staat de index 17 procent hoger. De HangSeng-index doet het nog beter. Zie grootmachten als TenCent en AliBaba. Het is echter nog te vroeg om te spreken van een Chinese wederopleving. De richting van de Chinese economie zal echter wel een grote rol gaan spelen in het verdere verloop van de westerse beurzen. Helpt China de naderende recessie af te wenden? Jaagt de aantrekkende Chinese vraag naar grondstoffen de inflatie opnieuw op? ’s Werelds tweede economie is gewoon te groot om te negeren. Het Jaar van het Konijn kan wel eens erg belangrijk worden.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten