Auteur: Jan Bouius Datum: 18-11-2020

Van optimisme naar realisme

Nadat we de afgelopen week een heerlijke bevrijdingsrally op de beurzen zagen, was het gisteren een mooie dag voor beleggers om even op adem te komen. Realisme in plaats van optimisme, want het aantal dagelijkse besmettingen met het Covid-19 virus staat in de Verenigde Staten, net zoals de aandelenbeurzen daar, op recordniveau. Dat zal onvermijdelijk tot extra economisch leed onder bedrijven en burgers leiden. Ondanks de euforie op Wall Street, heeft Main Street nog steeds een bittere pil te slikken.

Van dat laatste is Fed-voorzitter Powell zich gelukkig terdege bewust. Hij betitelt de komende maanden als uitdagend en vindt het te vroeg om te stoppen met de steunprogramma’s die de Fed heeft opgezet om het coronaleed te verzachten. Heel wat van die steunprogramma’s lopen officieel eind dit jaar af, maar getuige de woorden van Powell mogen we ervan uitgaan dat ze verlengd zullen worden.

Bittere pillen…

Over bittere pillen gesproken, die mochten de beleggers in aandelen van apotheekketens als Walgreens Boots (-9,6 procent), CVS Health (-8,6 procent) en Rite Aid (-16,3 procent) gisteren ook slikken na de officiële lancering van Amazon Pharmacy. Dat lijkt een beetje overdreven, want die lancering kwam op zich niet plotsklaps uit de lucht vallen. Amazon nam zo’n anderhalf jaar geleden al de Amerikaanse online apotheek PillPack over voor 750 miljoen dollar. Blijkbaar realiseert men zich nu pas dat het Amazon menens is om de farmaceutische sector flink op te schudden.

Via Amazon Pharmacy kunnen straks de meeste Amerikanen (nog niet in Illinois, Minnesota, Louisiana, Kentucky en Hawaii) online geneesmiddelen op recept bestellen. Amazon Prime leden krijgen die bovendien zonder additionele verzendkosten binnen twee dagen geleverd. Daarnaast krijgen Prime leden fikse kortingen op medicijnen wanneer ze die betalen zonder verzekering. Dat laatste geldt zowel bij Amazon Pharmacy als bij meer dan 50.000 andere deelnemende apotheken. Kortingen op merkmedicijnen kunnen oplopen tot wel 40 procent, op generieke medicijnen zelfs tot 80 procent. Laten we hopen dat het een aanzet is tot het terugdringen van de hoge ziektekosten in de Verenigde Staten.

Daarnaast kondigde Amazon een samenwerkingsverband aan met het Nederlandse NXP Semiconductors. NXP zal speciale autochips bouwen die in direct contact staan met AWS, de cloud-divisie van Amazon. Hierdoor kunnen automakers in de toekomst op afstand controles uitvoeren bij storingen of uit de data signaleren dat de auto een beurt nodig heeft. Dit kan veel onnodige kosten uitsparen. Ook zouden verzekeringsmaatschappijen uit de data het rijgedrag kunnen bekijken, waarmee er bijvoorbeeld voor de bestuurders die zich netjes aan de rijtijden en snelheden houden kortingen te verdienen zijn. Tja het draait straks bij de nieuwe auto’s meer om rekenkracht dan om paardenkracht, aldus NXP.

ID.3 houdt subsidiewind in de rug

De Duitse auto-industrie kan voorlopig de eerste jaren tot 2025 op overheidssteun rekenen, wat goed is voor onder andere onze positie in Volkswagen. De Duitse auto-industrie, waar zo’n 800.000 mensen hun brood verdienen, mag rekenen op 5 miljard euro steun, zo werd gisteravond bekend gemaakt. Hiervan is 1 miljard euro gereserveerd voor een verlenging van de subsidies op de aanschaf van een elektrische auto, zoals de nieuwe ID.3 van Volkswagen. Zo kan men in Duitsland tot 9.000 euro subsidie krijgen op een elektrische auto: 6.000 euro van de staat en 3.000 euro van de fabrikant. Daarnaast is er nog eens 3 miljard euro beschikbaar voor slooppremies van oude vrachtwagens en heeft de Duitse regering 1 miljard euro beschikbaar gesteld voor toeleveranciers die investeren in nieuwe technologieën. Zo bezien komt er toch iets goeds voort uit alle corona-ellende…