Auteur: Martine Hafkamp Datum: 12-10-2020

Veel cash langs de zijlijn

Volgens recent onderzoek staat er momenteel veel geld aan de zijlijn bij grote vermogensbeheerders als Blackrock en dergelijke. Dit vanwege de grote onzekerheid over corona, de economie en de presidentsverkiezingen. Daarnaast gold de verwachting dat de verkiezingen in de Verenigde Staten wel eens een close call zouden kunnen worden. De kans bestaat dat de verliezer de winnaar niet meteen erkent zolang het verschil erg klein is met alle onzekerheid van dien. Onrust is slecht voor de beurs. Vandaar dat de aandelenmarkten de afgelopen maanden vooral een zijwaartse beweging hebben laten zien.

Nu uit de peilingen steeds meer naar voren lijkt te komen dat Biden en de Democraten aan de winnende hand zijn, volgens sommige peilingen stevent Trump af op de moeder aller verkiezingsnederlagen, bestaat er een gerede kans dat de Democraten alles gaan winnen. Dat geldt dus voor zowel Witte Huis, de Senaat als het Huis van Afgevaardigden. U hebt er in ons beursbericht van afgelopen vrijdag al meer over kunnen lezen. Mocht dat het geval zijn dan kan Biden na de verkiezingen het ambitieuze steunplan, dat veel verder gaat dan de Republikeinen van plan zijn, gaan uitvoeren.

Bij een grote winst zal er na de verkiezingen ook minder onduidelijkheid en minder spanning zijn. Het is de hoofdreden dat de rust iets lijkt terug te keren op de financiële markten. Het gevolg daarvan kan zijn dat er weer cash aan het werk wordt gezet en putopties en indexfutures die nu ter afdekking worden gebruikt, worden verkocht. Dat alles kan er wel eens voor zorgen dat er, ondanks de oplopende besmettingen, een kleine rally op de markten aankomt of misschien zelfs al wel gaande is. Kijken we alleen al naar de AEX-index, dan zien we dat deze in een paar weken alweer gestegen is van 532 naar bijna 570 punten. Zelfs Boskalis en Royal Dutch Shell komen in beweging.

Orderboek Boskalis blijft groeien

Over Boskalis gesproken. Daar wordt de orderportefeuille steeds beter gevuld. Vandaag maakte het concern bekend in Duitsland een drietal baggerklussen met een totale waarde van 45 miljoen euro in de wacht te hebben gesleept. Het gaat hier om opdrachten voor kustbescherming in de vorm van het versterken van dammen en oeverbescherming, het uitbaggeren van een deel van de vaargeul van de Weser en het onderhoud van de haven van Emden.

We zien dus dat het orderboek van Boskalis maar blijft groeien. Eind juni bedroeg de waarde daarvan al 4,66 miljard euro, bijna twee jaar werk. Na de presentatie van de halfjaarcijfers is de orderinstroom dus doorgegaan. Eerder werd al bekend dat Boskalis in eigen land voor het Rijk en de Waterschappen de IJsseldijk tussen Zwolle en Olst gaat versterken net als die in de Krimpenerwaard. Die orders vertegenwoordigen een waarde van ongeveer 200 miljoen euro. Ook gaat Boskalis vijf drijvende windturbines transporteren en installeren voor de kust van Schotland. Uit Turkije kwam de opdracht om te helpen de langste hangbrug ter wereld met een lengte van 4,6 kilometer te realiseren. Van deze laatste orders werden geen financiële gegevens bekendgemaakt.

Ons vertrouwen in Boskalis wordt verder gesterkt door het feit dat topman Berdowski optimistischer is geworden wat betreft de nabije toekomst van het concern. Waar hij eerder vrij somber was, gaf hij bij de presentatie van de halfjaarcijfers aan een sterke tweede zes maanden van het jaar te verwachten. Het bedrijfsresultaat zal naar verwachting gelijk uitkomen aan dat van vorig jaar. ‘Dat had ik drie maanden geleden nog niet durven dromen’, aldus Berdowski. Bij Fintessa dromen wij met hem mee.

Op koopjesjacht met Amazon

Amazon, de grootste online-retailer ter wereld, kreeg vooruitlopend op de door het concern georganiseerde jaarlijkse Prime Day(s) die morgen en overmorgen worden gehouden, een opwaardering van de Japanse bank Mizuho. Het koersdoel wordt verhoogd naar 4.000 dollar. Dat betekent dat de analisten van Mizuho denken dat er nog een koersstijging van meer dan 20 procent in het vat zit. Door de uitbraak van het coronavirus heeft Amazon de datum van haar Prime Days verschoven van juli naar oktober.

Vorig jaar verkocht Amazon op Prime Day zo’n 175 miljoen artikelen via haar platform. Jeff Bezos meldde begin dit jaar meer dan 150 miljoen Prime leden te hebben. De laatste keer dat Amazon hier inzag in gaf was in april 2018 toen de grens van 100 miljoen Prime-leden werd gepasseerd. Met de huidige coronacrisis in gedachten mag je verwachten dat de volgende 50 miljoen-mijlpaal sneller bereikt wordt. Kijken we naar de cijfers over het tweede kwartaal dan lijken we de conclusie te kunnen trekken dat toen al de grens van 170 miljoen leden gepasseerd was. Dit aantal zal alleen maar verder zijn opgelopen.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten