Auteur: Martine Hafkamp Datum: 16-11-2020

Voorwaarts mars

Beleggers zijn voortvarend aan de week begonnen. Het is mede een reactie op afgelopen vrijdag toen zowel de S&P 500 als de Small Cap Index de Russell 2000 het hoogste punt ooit bereikten terwijl de Dow Jones index weer opklom tot het niveau van voor de uitbraak van de coronapandemie. De Nasdaq bleef enigszins achter in dit koersgeweld doordat er enigszins gedraaid wordt uit technologieaandelen naar aandelen van ondernemingen die veel conjunctuurgevoeliger zijn. Beleggers sorteren al voor op betere tijden. Maar niet getreurd, bij Fintessa denken we niet dat dit het einde betekent voor technologie. Ingezette bewegingen als digitalisering en werken in de cloud zullen ook na corona doorgaan. De huidige marktbewegingen zullen er zo bezien hooguit voor zorgen dat de extreme waarderingsverschillen een beetje worden rechtgetrokken.

De tweede reden waarom de Europese beurzen hoger aan de dag zijn begonnen komt uit Azië. Waar andere landen zich steeds meer op hun eigen territorium lijken terug te trekken, hebben aan de andere kant van de wereld vijftien landen uit de Azië-Pacific regio, waaronder China, Japan, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea maar niet India, juist het grootste vrijhandelsakkoord ter wereld gesloten. Samen zijn deze landen goed voor ongeveer een derde van zowel de totale wereldbevolking als het Bruto Binnenlands Product. Het akkoord is niet zomaar tot stand gekomen. Er is maar liefst acht jaar over onderhandeld. Het biedt juist voor China, dat nog steeds in een handelsoorlog is verwikkeld met de Verenigde Staten, verdere kansen in een regio die ook nog eens dichterbij huis is.

Kassa voor ASML

Voor ASML kwam er eveneens goed nieuws uit Azië. De Taiwanese chipmaker TSMC heeft volgens het Taiwanese vakblad Digitimes minstens dertien EUV-machines besteld in Veldhoven. Dat is nog eens andere koek dan die ene machine die ASML van de Verenigde Staten niet naar China mag exporteren omdat het land van mening is dat die strategisch zo belangrijk is dat zo’n machine niet in Chinese handen mag belanden. TSMC is een grote klant van ASML. Het bedrijf heeft op zijn beurt zelf weer grote klanten als Huawei en Apple. Hoewel het nieuws uitsluitend is gebaseerd op bronnen uit de sector, zal het als muziek in de oren klinken bij ASML. De chipmachinefabrikant uit Veldhoven doet het sowieso uitstekend. Bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal bleek dat de orderontvangst maar liefst 2,9 miljard euro bedroeg. Ook was topman Pieter Wennink al optimistisch voor de laatste drie maanden van het jaar. Dat bevestigde hij gisteren in het tv-programma Buitenhof nog maar eens.

Daar liet hij weten dat de eerste orders voor de opvolger van de EUV-machines, de zogeheten high-NA-machines ook al zijn ontvangen. NA staat voor numerieke apertuur, ook wel de openingshoek van het objectief. Des te groter deze waarde, des te kleiner de structuren die op de wafers kunnen worden geprojecteerd. Met deze nieuwe generatie machines kunnen miljarden schakelingen extra op een chip worden geprint waardoor deze opnieuw krachtiger wordt. Deze nieuwe machines moeten 270 miljoen euro per stuk kosten. De prijs van een EUV-machine ligt rond 130 miljoen euro. Voor het vervoer van een EUV-machine naar een klant zijn drie Boeing 747’s nodig, voor de high-NA-machine zullen dat er zeven zijn. Wij hebben, net als Wennink, veel vertrouwen in de toekomst van ASML en houden de aandelen voor onze cliënten dan ook stevig vast.