Auteur: Krist Plaizier   Datum: 06-01-2022

Wespensteek van de Fed

De eerste rode dag op de markten in de Verenigde Staten is een feit. De eerste week is nog niet voorbij of de hoerastemming is al helemaal verdwenen. Handelaren grepen een onverwachte opmerking in de gisteravond gepubliceerde Fed-notulen van de vergadering van afgelopen december aan om wat geld van tafel te halen. De S&P 500-index eindigde 1,9 procent lager, de Dow Jones daalde met 1,1 procent en de technologiebeurs Nasdaq sloot 3,3 procent in de min. De negatieve koersuitslagen in New York werden vanochtend opgevolgd in Japan, waar de Nikkei 2,9 procent lager sloot. In Europa openden de markten vanochtend gemiddeld zo’n 1,5 procent lager.

Uit de vrijgegeven Fed-notulen blijkt dat de leden van het beleidscomité nogal geschrokken waren van de oplopende inflatie die toch minder tijdelijk lijkt te zijn dan werd verwacht. De reactie hierop van sneller afbouwen van het steunprogramma en hinten op een drietal renteverhogingen in 2022 waren inmiddels bekend en ingeprijsd. Maar nieuw voor analisten was de opmerking in de notulen dat de meeste Fed-leden van mening zijn dat de Fed ook de balans sneller af zou moeten bouwen zodra de eerste renteverhoging een feit is. 

De Fed heeft momenteel zo’n 8,76 biljoen dollar aan opgekochte activa op de balans staan. Door de vrijkomende middelen van opgekochte obligaties die aflossen niet te herbeleggen maar in te trekken, neemt de liquiditeit van de financiële markten versneld af. Toen Amerikaanse handelaren zich dit realiseerden, reageerden ze als door een wesp gestoken. De aandelenmarkten daalden en de lange rente steeg. In plaats van drie, worden er nu al vier renteverhogingen ingeprijsd voor dit jaar. Beleggers kijken al uit naar de volgende vergadering van de Fed, die 25 en 26 januari aanstaande zal plaatshebben, voor een bevestiging van hun angstige vermoedens.

Draai naar waardeaandelen

Overigens steeg de Amerikaanse 10-jaarsrente gistermiddag ook al vlot met 5 basispunten tot 1,65 procent op de mooie banencijfers zoals die bekend gemaakt werden door loonstrookverwerker ADP. In plaats van de verwachte 375.000 nieuwe banen, kwamen er afgelopen maand maar liefst 807.000 nieuwe banen bij. In november bedroeg de groei nog 505.000 banen. Onder aanvoering van de horeca groeide de banenaanwas in alle sectoren.

Dit is een mooie bevestiging van het feit dat het snel de goede kant op gaat met de Amerikaanse economie, wat ook al eerder deze week werd aangegeven door statistiekbureau Markit Economics dat bekend maakte dat zowel de Amerikaanse industrie als de dienstensector, ondanks een lichte vertraging, sterk blijven groeien.

De oplopende rente zorgt ervoor dat met name de technologieaandelen weer eens onder druk komen te liggen. Daarmee lijkt de draai van beleggers van groei- naar waardeaandelen door te zetten. De waardeaandelen bij uitstek, de traditionele Europese autobouwers, profiteerden daar deze eerste handelsdagen van het jaar optimaal van. De Stoxx Automobiles & Parts-index steeg de afgelopen drie handelsdagen met 7,5 procent naar een recordhoogte terwijl de brede Euro Stoxx 600-index slechts 1 procent won. Ons ‘eigen’ Volkswagen (Fintessa belegt hierin voor de clientèle) steeg dit jaar al met 7,6 procent. Maar niet alleen in Europa kopen beleggers enthousiast autofabrikanten. Aan de andere kant van de plas lijkt ook Ford Motor Company favoriet. Dit aandeel steeg dit jaar al met 13,9 procent omdat beleggers veel verwachten van de F-150 Lightning, de meest verkochte pick-uptruck in de Verenigde Staten maar dan met een elektromotor. Na de forse stijging eerder deze week sloot Ford gisteravond echter 2,7 procent lager. Het bedrijf zag in 2021 een daling van 6,8 procent van zijn Amerikaanse voertuigverkopen, nadat de automaker werd gedwongen om leveringen uit te stellen als gevolg van aanhoudende supply-chain knelpunten en een wereldwijd chiptekort. De automaker verkocht 1.905.955 voertuigen in 2021, vergeleken met 2.044.744 voertuigen een jaar eerder. 

De dalingen op de markten zijn een bevestiging van onze mening dat aandelenbeurzen dit jaar beweeglijk zullen zijn nu de wereldeconomie op eigen benen moet gaan staan omdat de centrale banken hun hand onder de markten weghalen. Maar terwijl de Europese markten de verliezen nog iets verder uitbreidden, zien we de Amerikaanse futures toch alweer voorzichtig richting een plus draaien. Koopjesjagers zitten immers op het vinkentouw en slaan hun slag.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten