Datum: 07-03-2022

 

Aan de zijlijn is nog nooit winst gemaakt

Het blijkt voor velen altijd weer moeilijk om rationeel met dit soort extreme geopolitieke spanningen om te gaan. Wat dat betreft zijn de reacties van de afgelopen tijd niet vreemd. Beleggers in paniek drukken nu eenmaal snel op de verkoopknop. Bovendien zijn er veel nieuwe beleggers die eigenlijk traditioneel spaarders zijn. Die weigeren om boete te betalen voor hun spaargeld en waren en zijn daarom min of meer gedwongen om in aandelen te stappen voor hun rendement. Een aantal mensen kan echter heel slecht tegen het hoofdsomrisico dat beleggen met zich meebrengt. Daarmee maken ze de markten volatieler (dus risicovoller) door bij ieder wissewasje snel te verkopen, wat kan leiden tot een neerwaartse spiraal. Dat is natuurlijk niet persé een gunstige ontwikkeling.

Een plan zorgt voor rust

Maar we weten ook allemaal dat paniek vaak een slechte raadgever is. Hoe kun je dan het beste met dit soort situaties omgaan? Allereerst begint beleggen altijd met een solide beleggingsplan waar je je aan kunt houden, ook in slechte tijden. Voor een gedeelte van je vermogen ben je dus risicomijdend, zodat je ongeacht wat er ook gebeurt, de komende tijd aan al je verplichtingen kunt voldoen.

Dat zorgt niet alleen voor rust maar zorgt er ook voor dat je op de lange termijn met de rest van je vermogen het nodige risico kunt dragen. Daarmee kun je jezelf een soort buy and hold-strategie veroorloven, zeker als je een goed gespreide portefeuille hebt opgebouwd die bestaat uit marktleiders.

Aan de zijlijn is nog nooit winst gemaakt

Van onverwachte koersduikelingen van 10 tot 20 procent, die bijna elke jaar wel eens om wat voor reden dan ook voorkomen, hoef je dan veel minder zenuwachtig te worden. Daardoor krijg je minder de neiging om je posities in onrustige tijden te liquideren. Bedenk dat er aan de zijlijn nog nooit winst is gemaakt.

Wel blijft het uiteraard zaak om je individuele beleggingen stuk voor stuk te beoordelen en je af te vragen of datgene dat de paniek veroorzaakt, van invloed zal zijn op jouw beleggingen. Alleen al die benadering kan voor veel rust zorgen.
Want, wie zijn of haar huiswerk daarbij goed doet, zal vaak zien dat de veroorzaker van de spanningen doorgaans geen grote impact heeft op de onderliggende waarde van zijn of haar beleggingen. Zakt een van de beleggingen wel door het ijs, dan is het slechts een kwestie van het verschuiven van accenten in je portefeuille.

Het klinkt cru, maar het leven gaat door

Want zeg nou eerlijk, zouden er veel mensen zijn die vanwege Poetin hun wintersportvakantie naar Frankrijk of Oostenrijk afzeggen? Zou ASML vanwege de ellende in de Oekraïne minder chipmachines verkopen? Of zouden we met z’n allen minder gaan googelen? Het klinkt cru, maar het leven van de meeste mensen in de wereld gaat op normale wijze door.

Natuurlijk nemen de risico’s van een nóg hogere inflatie en lagere economische groei toe, maar of de Russische invasie in de Oekraïne op de wereldeconomie een blijvende invloed zal uitoefenen valt te bezien. Technologie-aandelen lijken daarbij een soort nieuwe safe haven te worden. De meesten van hen zullen immers weinig last hebben van wat er nu in de Oekraïne gebeurt.

En, als je zelf de spanning toch niet aan kunt, is vermogensbeheer een goede optie omdat te hoge betrokkenheid (emotie) grotendeels wordt uitgeschakeld. Je hoeft je niet meer te laten leiden door de waan van de dag. Bovendien kan een vermogensbeheerder continu met je beleggingsportefeuille bezig zijn omdat dat het werk is wat zij doen. Een particulier heeft ook andere bezigheden die aandacht en tijd kosten.

Spreiden, spreiden, spreiden en de juiste trends volgen

En tenslotte mag je verwachten dat het kennisniveau van een vermogensbeheerder hoger is dan van de gemiddelde particulier. Goed vermogensbeheer is spreiden, spreiden, spreiden en trends onderkennen en oppakken. Als het goed is doet een vermogensbeheerder alleen mee aan trends die te begrijpen zijn en wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen trends en hypes.