Datum: 28-02-2022

 

Als de beren spreken, zwijgen de apen

In een TV-toespraak haalde de Russische president Poetin afgelopen maandag ongekend hard uit naar Oekraïne en het Westen. Oekraïne zou eigenlijk geen land zijn, maar een verzinsel van Lenin. Het zou een corrupte staat zijn die niet goed voor haar burgers zorgt, Rusland heeft bedrogen en eigenlijk geen bestaansrecht heeft.

De NAVO zou een bedreiging vormen voor Rusland. Het Westerse bondgenootschap zou van Oekraïne een oorlogstheater gemaakt hebben. Hij deed het voorkomen alsof toetreding van Oekraïne tot de NAVO vrijwel een feit is. In aansluiting daarop erkende Rusland de volksrepublieken Loehansk en Donetsk als onafhankelijk. Kort hierna gingen er Russische tanks op 'vredesmissie' naar deze regio’s.

Een paar dagen later gebeurde wat weinigen hadden verwacht. Rusland startte een militaire operatie in Oekraïne, waarbij explosies werden gemeld in Kiev. Poetin waarschuwde andere landen dat elke poging om zich te bemoeien met de Russische actie zou leiden tot 'gevolgen die ze nog nooit hebben gezien'.

Markten reageerden op klassieke wijze

De Amerikaanse president Biden veroordeelde de aanval en de leiders van de G-7 kondigden verdere sancties tegen Rusland aan. Poetin gaf op zijn beurt aan geen oorlog te zijn begonnen, maar slechts de Oekraïne te willen 'demilitariseren' en ‘denazificeren’ om zo zijn ‘vredesmissie’ in de Donbas  tot een goed einde te kunnen brengen. De Oekraïense strijdkrachten spraken over een invasie en de staat van beleg werd afgekondigd.

Onmiddellijk na het nieuws van de invasie reageerden de financiële markten op klassieke wijze. De olieprijs steeg tot boven de 100 dollar per vat en ook de gasprijs spoot omhoog. De Amerikaanse dollar steeg tot zo’n 1,12 dollar voor een euro en ook de Yen en de Zwitserse frank zijn in trek als vluchthaven. Goud en zilver stegen met zo’n 2 à 3 procent terwijl de prijs van een bitcoin zo’n 7 procent daalde.

Bitcoin heeft een hogere correlatie met aandelen dan velen denken

Zo zien we weer dat de bitcoin een hogere correlatie heeft met de aandelenmarkten dan velen denken. Staatsleningen vervullen hun rol als veilige haven. Op de obligatiemarkten in zowel Europa als de Verenigde Staten dalen onder andere de 2- en 10-jaarsrentes verder.

In Europa openden de markten flink in het rood, maar al snel volgende enigszins herstel. Omdat Duitsland de meest omvangrijke handelsbetrekkingen heeft met Rusland, daalde de DAX het meest. 

Hoe gaat de Fed reageren?

Belangrijk voor (Amerikaanse) beleggers is hoe de Fed zal reageren op de ontwikkelingen. In 2014, toen Rusland de Krim annexeerde, handhaafde de Fed een zeer lage rentevoet hetgeen leidde tot een beperkte negatieve reactie op Wall Street op de annexatie. Nu is de Fed voornemens de rente wél te verhogen, de vraag is echter of dit nog doorgaat.

Eigenlijk doet Poetin het werk voor Powell; met de ontwikkelingen in de Oekraïne zal het met een oververhitting van de Amerikaanse economie wel eens mee kunnen vallen. Analisten verwachtten voorafgaand aan de Russische invasie in maart een renteverhoging van 0,5 procentpunt, maar door de laatste geopolitieke ontwikkelingen rekent de markt inmiddels nog maar op een verhoging van 0,25 procentpunt.

Kopen bij het bulderen van de kanonnen?

'Je moet kopen bij het bulderen van de kanonnen', zei Baron Rothschild ooit. Dat motto blijkt inderdaad vaak op te gaan. Deze keer ook? Er zijn wel enkele nuances op aan te brengen.

Ten eerste vindt deze Russische vredesmissie plaats op een moment dat de gehele wereld worstelt met een veel taaier dan verwachte inflatie. Die inflatie vindt mede zijn oorsprong in de fors gestegen prijzen voor grondstoffen en dan met name die van energie.

Als de beren spreken, zwijgen de apen

Om maar niet te spreken van de gevolgen voor de graanprijs, Oekraïne is de graanschuur van de wereld, en de vele metalen die uit de Russische bodem komen. En laat nu net een groot deel van de gas- en olievoorraad van de wereld zich in Rusland bevinden. Het conflict in Oekraïne maakt het er voor de centrale bankiers in het Westen niet eenvoudiger op. Er staat een grommende Russische beer in de weg. En, als de beren spreken, zwijgen de apen.