Datum: 08-02-2021

De pandemie-economie

Vorig jaar moesten veel bedrijven in een snel tempo digitaliseren om het hoofd boven water te kunnen houden. Veel werknemers zetten hun werkzaamheden ineens vanuit huis voort. Het jaar kan kort samengevat worden onder de afkorting ZUNA: Zodra je klaar was met de Zoom-vergadering kon je eten bestellen via UberEats om vervolgens op Netflix naar een serie of documentaire te kijken en wat te gaan winkelen op Amazon.

Het ziet er naar uit dat dit jaar een ander beeld zal laten zien, er van uitgaand dat de vaccins op grote schaal en in een redelijk tempo kunnen worden verstrekt. Wel weten we dat het tempo wat lager ligt dan waarop eerder werd gehoopt.

De samenleving als geheel zal zich in de loop van dit jaar hopelijk vanuit de virtuele naar de reële wereld gaan verplaatsen, al zitten we nu wereldwijd in allerlei lockdowns en horen we in Nederland al allerlei verhalen over het verlengen van de avondklok.

Winnaars van het pandemiejaar

Voor de bedrijven uit de technologiesector lijkt daarmee het moment van de waarheid nog niet aangebroken. Microsoft, Amazon, Alphabet, Facebook en Apple waren de grote winnaars van het pandemiejaar. Amazon, Facebook en Alphabet bijvoorbeeld hebben vorig jaar samen meer dan 90 miljard dollar winst gemaakt.

Voor een aantal beleggers is het de vraag hoe het ze dit jaar zal vergaan, als we kijken naar het gegeven dat de achterblijvers op de beurs eind vorig jaar wat meer gevraagd werden. Nou, voorlopig brengen ze het er heel goed vanaf en kunnen ze de goede gang van zaken prima vasthouden. Microsoft presenteerde beter dan verwachte resultaten, net als Amazon en Alphabet. 

Weer in trek

Dat is beleggers ook niet ontgaan. Sterker nog, voorafgaand aan de publicatie van de resultaten bleken de techgiganten weer in trek bij beleggers. De hernieuwde populariteit werd veroorzaakt door de cijfers van Netflix. Nadat het bedrijf bekend maakte dat er veel meer abonnees waren bijgekomen dan verwacht liep de koers op. Maar ook Facebook, Amazon, Apple en Google, de andere vier aandelen uit de afkorting FAANG, stegen in waarde. 

Een andere factor voor de hernieuwde populariteit van tech-aandelen is de ontwikkeling van de tienjaars Amerikaanse rente. Die was vooruitlopend op een economisch herstel eerder opgelopen van 0,5 naar 1,15%, maar is nu weer aan een daling bezig. En het mag inmiddels bekend zijn, groeifondsen, wat technologie-aandelen nu eenmaal zijn, gedijen het beste bij een lage rente. 

Duurt lang

Maar er is nog iets. Langzaam begint het tot velen door te dringen dat het vaccinatieprogramma niet overal in het gewenste tempo verloopt en dat het licht aan het einde van de coronatunnel wat verder in de tijd ligt. Het mag haast geen verwondering meer wekken als het wel eens wat langer kan duren voordat we deze pandemie achter ons kunnen laten. 

In de tussentijd houden we dus meer van hetzelfde: lockdowns, een ruim monetair beleid van de centrale banken, grote steunoperaties van de overheid en een voortzetting van het eerder ingezette proces van digitalisering. Het is zelfs maar de vraag of de we überhaupt afscheid zullen nemen van de vele digitale aspecten waarmee velen in 2020 voor het eerst kennis hebben gemaakt.

In plaats van ZUNA komt er op een gegeven moment wellicht LAME, alleen nu nog even niet. Maar, we willen wel dat het zo ver komt: je boekt een taxirit met Lyft, organiseert een weekendje weg met AirBnB, vindt een niet-virtuele date op Match (moeder van Tinder) of boekt een vakantie op Expedia. 

Semiconductors maken het mogelijk

Dat alles wordt mede mogelijk gemaakt door halfgeleiders, apparatuur, digitale platformen en clouddiensten van de grote techfondsen. De goede resultaten van de hofleverancier van de grote chipproducenten (ASML) gaven al een eerste signaal.

Gezien de enorme koersexplosie van niet alleen ASML, maar ook van aandelen van de andere techgiganten die er de afgelopen jaren zijn geweest, is dat eigenlijk geen verrassing meer. De pandemie-economie heeft daar alleen maar een schepje bovenop gedaan.