Datum: 27-02-2023

De rente loopt op, kantelt het beeld?

Het cijferseizoen ligt grotendeels achter ons. Terwijl de koersen stegen, daalden de winsten. De grote vraag voor de rest van dit jaar is in hoeverre de bedrijven hun winsten op peil kunnen houden. De inflatie lijkt wat af te nemen wat duidt op minder ruimte om de prijzen verder te verhogen.

Anderzijds nemen de (loon)kosten wel toe. De winstmarges komen dus onder druk te staan. Bedrijven met een sterke concurrentiepositie (of helemaal geen concurrenten) kunnen het zich waarschijnlijk wel permitteren om de prijzen verder te verhogen. Maar dat geldt zeker niet voor alle bedrijven. 

Twee motoren nodig voor rally

Voor een voortgaande rally in aandelen zijn twee motoren nodig; hogere winsten en een dalende of op zijn minst een niet sterk oplopende rente. Dat laatste lijkt gezien de meevallende macro-economische berichten van de laatste tijd wel eens te kunnen gaan tegenvallen voor beleggers.

Er worden door de termijnmarkten nu drie verhogingen van 25 basispunten ingeprijsd. Dat zou betekenen dat de Fed Funds Rate nog voor de zomer op 5,5 procent zal staan. Ook van de ECB wordt nu verwacht dat ze de depositorente dit jaar nog zal verhogen van de huidige 2,50 naar 3,75 procent. Dat terwijl de markten tot voor kort nog rekening hielden met misschien nog maar een enkele renteverhoging. Renteverlagingen lijken in ieder geval voor dit jaar volledig uit het zicht verdwenen.

Pas op de plaats hoeft niet het einde van de rally te betekenen

De verrassende rally van dit nog jonge beursjaar stuit hiermee op de nodige hindernissen. Is dat erg? Nee. Het ging vooral in de technologiesector en de meer speculatieve aandelen, wel erg hard de laatste weken. Maar een pas op de plaats hoeft niet het einde van de rally in te luiden.

Bedenk dat er volgens de Bank of America door professionele beleggers nog steeds enorme hoeveelheden cash worden aangehouden; in de Verenigde Staten staat zo’n 5000 miljard dollar in Money Market Funds Dat is meer dan 5 procent aan cash. Het is geld dat eens weer op zoek gaat naar rendement.

Recessies komen als een dief in de nacht

Beleggers lijken nu even beland tussen hamer en aambeeld. Enerzijds blijkt de economie sterker dan voorzien. Een naderende recessie lijkt daarmee, in ieder geval voorlopig, afgewend. Uiteindelijk is dat ook niet zo vreemd. Recessies worden immers nooit op zo’n grote schaal voorspeld door economen, analisten en beleggers als dit keer het geval was. Nee, recessies komen over het algemeen als een dief in de nacht en door onverwachte ontwikkelingen. 

Anderzijds geeft de verrassende kracht van de economie de centrale banken juist de ruimte om de rente meer te verhogen zonder dat er ernstige economische schade wordt aangericht. Ieder positief macronieuws wordt momenteel op de beurs negatief uitgelegd. Het maakt de kans op een renteverhoging immers groter.

Aandelen nog altijd de minst slechte belegging in tijden van prijsstijging

Er spelen nu zoveel verschillende krachten op elkaar in op de financiële markten dat iedere voorspelling voor de rest van dit jaar gedoemd is ingehaald te worden door de realiteit. Verdere renteverhogingen zijn te verwachten, al zijn deze ook weer afhankelijk van de ontwikkeling van de inflatie. En die zou zich wel eens zeer onvoorspelbaar en sterk fluctuerend kunnen gaan gedragen. Beurzen zullen die fluctuaties op de voet volgen. 

Een verder oplopende rente is geen ideaal ingrediënt voor een verdere rally. Maar, erg bevreesd hoeven beleggers ook weer niet te zijn. Gezien de verrassende veerkracht van de economie lijkt het echter niet zinvol om aandelenportefeuilles maar overboord te gooien. In het verleden (jaren 70) is wel gebleken dat aandelen de beste, of minst slechte, belegging vormen in tijden van voortdurende prijsstijgingen.