Datum: 19-10-2020

De winnaars van morgen

De Covid-19-pandemie is volledig in de koersen verdisconteerd. Niet alleen in de aandelenkoersen, maar ook in de prijzen van obligaties, vastgoed en grondstoffen. Dat wil zeggen dat alles wat ons momenteel bekend is in de prijzen verwerkt zit.

Wat we nu nog niet weten (hoelang gaat deze crisis duren, hoe diep zou hij kunnen worden, etc.) kan niet in de koersen zitten om de simpele reden dat we het nog niet weten. Beleggers die denken het wel te weten speculeren.

Winnaars en verliezers

Uit de prijsvorming van assets is zonder meer de pandemie terug te zien. Vastgoed (bijvoorbeeld Unibail) staat dit jaar niet voor niets fors op verlies. Banken als ABN AMRO en ING zijn niet voor niets in beurswaarde gehalveerd.

Andere fondsen (Prosus, ASML, Microsoft, Amazon) staan daarentegen juist veel hoger. Ook dat is niet voor niets. Deze bedrijven hebben tot op zekere hoogte zelfs baat gehad bij deze crisis. Beleggers en deskundigen die beweren dat aandelen duur zijn en de beurzen (te) hoog staan slaan feitelijk maar een slag in de ruimte.

Meer dan ooit maakt het uit welke aandelen je kiest
Meer dan ooit geldt momenteel dat indices slechts gemiddelden zijn. Waar aandelen gewoonlijk reageren op de stand van de rente en de bedrijfsresultaten speelt nu ook mee hoe hun businessmodel zich handhaaft in de crisis. Meer dan ooit is er verschil. Meer dan ooit maakt het uit welke aandelen je in portefeuille hebt.

Nu lijkt het verleidelijk om dan alleen maar in de winnaars te gaan beleggen. Maar dat is te kort door de bocht. Niemand weet immers hoe deze crisis zich zal ontwikkelen. Er kan op zeker moment onverwachts een draai plaatsvinden. Door bijvoorbeeld de komst van een succesvol vaccin of wellicht het moment dat overheden de pandemie toch enigszins onder controle krijgen.

Coronamoeheid

Of - en dat is niet ondenkbaar - coronamoeheid. Het kan zijn dat de mensheid er op een zeker moment genoeg van heeft en zijn of haar leven zo goed en zo kwaad als het gaat weer oppakt. Zo gaat het in de geschiedenis immers vaak. Net als met een oorlog. Op zeker moment zijn er zoveel slachtoffers gevallen dat men er genoeg van heeft.

Natuurlijk is een virus een andere tegenstander dan een leger van de vijand, maar de menselijke geest werkt nu eenmaal zo dat deze zich na verloop van tijd aanpast aan de situatie. Met andere woorden, stijgende aantallen nieuwe besmettingen, IC-opnames en zelfs sterfgevallen maken op een gegeven moment niet zoveel indruk meer. Dat klinkt cru, maar zo werkt de menselijke geest wel.

Verliezers van gisteren de winnaars van morgen?
Omdat een draai zich dus ieder moment kan voordoen, moeten beleggers er rekening mee houden dat de verliezers van gisteren de winnaars van morgen kunnen worden. Goede bedrijven die gewoon geen kans hebben gehad tijdens de pandemie kunnen herstellen. Bedrijven die van nature al niet goed waren zullen eerder ten onder gaan.

Dus blind in de achterblijvers beleggen is het niet. De beste oplossing blijft beleggen in zo’n beetje alle economische sectoren, per sector de winnaar proberen te selecteren en wellicht de meest kansloze sectoren (luchtvaart, horeca) nog maar even links te laten liggen.

Internationaal breed gespreid

Een internationaal breed gespreide portefeuille zal op de lange termijn het beste stand houden. Hooguit kunnen er wat andere accenten worden aangebracht; wat meer technologie wanneer men een langere crisis verwacht, wat meer financials als men een stijgende rente verwacht, etc.

Ook die internationale spreiding loont het meest. Landen die het goed doen wisselen landen die het minder goed doen ook steeds af. Was Europa lange tijd beter af dan de Verenigde Staten wat betreft het aantal besmettingen met corona, de laatste weken lijkt dat te draaien. En zo is er iedere keer wel iets. Beleggers moeten daarom wel wereldwijd beleggen, wellicht met weer wat accenten.

Oude economie blijft voortdraaien

De digitalisering van de economie is versneld door de crisis en zal ook na deze crisis verder gaan. Dat wil alleen niet zeggen dat de mensen opeens geen chocola meer eten of geen bier meer drinken. Met andere woorden, ook de ‘oude economie’ blijft voortdraaien.

Halfgeleiders zijn ontzettend belangrijk maar je kunt ze niet eten of drinken, je kunt er ook niet in wonen en ze verstrekken je ook geen lening. Ook hier geldt weer, beleggers kunnen desgewenst hun accenten verleggen, maar moeten wel in het oog blijven houden dat de ‘oude’ economie van belang blijft.

Zo zal Shell wellicht nooit meer het bedrijf worden wat het was, maar we zullen nog lang op benzine blijven rijden of gas blijven gebruiken. Het is onzin om te denken dat dat opeens anders wordt.

Verandering wel versneld

Wel lijkt de pandemie het proces van verandering enigszins versneld te hebben. Technologie zal bovendien ook buiten de eigen sector een grote rol gaan spelen. Ook bedrijven uit de oude economie zullen hun overlevingskans te danken hebben aan de mate waarin ze nieuwe technologieën omarmen.

Van belang blijft ook de concurrentiepositie van een bedrijf. Door de snelle innovaties veranderen succesvolle businessmodellen razendsnel in kansloze activiteiten. Let daarbij goed op de financiële gezondheid van een bedrijf. Heeft het niet te veel schulden?

Wereld draait weer verder straks

Tenslotte wordt er wellicht iets te vaak gesteld dat de wereld nooit meer wordt zoals die was. Bedenk dat dit niet de eerste pandemie uit de geschiedenis is en in het verleden draaide na dergelijke perioden de wereld uiteindelijk gewoon weer verder.

Zo was de Spaanse griep gemeten in slachtoffers veel erger, maar ook nadien ging men over tot de orde van de dag. Het is voor beleggers dus belangrijk zich niet alleen te focussen op ‘hoe kom ik deze crisis zonder al te veel kleerscheuren door’ maar zich ook te positioneren voor de periode daarna.