Datum: 18-01-2021

Een alternatief voor goud?

Het jaar is nog geen twee weken oud, maar één belegging maakte al een volledige rit in de achtbaan. De bitcoin knalde in een week 40 procent omhoog. Vervolgens daalde de cryptomunt 25 procent op één enkele dag om daarna weer snel de weg naar boven te vinden.

Eén bitcoin ging afgelopen vrijdag voor zo’n 35.000 dollar van de hand.

Spectaculaire ontwikkeling

Wanneer we de koersontwikkeling van ’s werelds eerste cryptomunt in ogenschouw nemen, wordt overigens pas echt duidelijk welk een spectaculaire ontwikkeling die heeft doorgemaakt.

De munt zag in 2009 het levenslicht. In 2011 deed de munt nog 11 dollar en kon je er een pizza voor kopen. In 2017 werd er al ruim 19.000 dollar voor neergelegd. ‘Een grote speculatieve luchtbel’, riep bijna iedereen in koor. In het jaar erop verloor de bitcoin inderdaad 83 procent aan waarde. Sindsdien is de munt naar nieuwe hoogten gestegen met als voorlopig hoogtepunt de 40.000 dollar van vorige week.

Wat is het eigenlijk?

Wat is de bitcoin? Met het groeiende aantal online transacties en het toenemende wantrouwen richting banken na de financiële crisis van 2008 stijgt de vraag naar een nieuw digitaal betaalmiddel. In 2009 werd de munt ontworpen door een zekere Satoshi Nakamoto. Wie er achter dit pseudoniem schuilgaat is nog steeds niet bekend.

De bitcoin maakt gebruik van blockchain, een gedecentraliseerd digitaal grootboek. Daarbij kunnen transacties direct  tussen twee partijen plaatsvinden. (Centrale) banken worden hierbij overbodig en overheden en centrale bankiers hebben geen invloed meer op de hoeveelheid geld in omloop.

Nog niet breed geaccepteerd

Zover is het echter nog niet, want de bitcoin is nog geen breed geaccepteerd betaalmiddel. Sinds kort is het mogelijk met bitcoins te betalen via betaaldienst PayPal. 

Drie jaar geleden noemde de bestuursvoorzitter van J.P. Morgan de bitcoin nog oplichterij. In datzelfde jaar deed de topman van Blackrock de munt af als ‘een index om wit te wassen’. In haar laatste persconferentie in datzelfde jaar noemde Janet Yellen de bitcoin zeer speculatief en geen ‘stable store of value’.

Andere blik

Sindsdien is de waarde van de bitcoin echter verdubbeld en wordt er anders tegenaan gekeken. 2020 was het jaar waarin de bitcoin institutioneel ging. De legendarische fondsbeheerder Paul Tudor Jones sprak als eerste zijn geloof uit in de bitcoin. Later kwamen daar andere topbeleggers als Stanley Druckenmiller en Ray Dalio bij. Ook Blackrock kijkt inmiddels anders tegen de munt aan.

Volgens hen is de bitcoin in een fase beland waarin de munt ‘een passende investering zou kunnen zijn in de context van een bredere beleggingsportefeuille’. Grayscale Bitcoin Trust, het grootste bitcoin beleggingsvehikel ter wereld, verklaarde dat het afgelopen jaar 84% van de instroom van nieuw geld afkomstig was van institutionele beleggers. 

Bescherming tegen inflatie

Vanwaar deze plotse populariteit onder gerenommeerde beleggers? Bitcoin lijkt de rol van goud over te nemen. Goud was immers altijd een asset waarmee beleggers zich tegen de waardevermindering van geld konden beschermen.

Nu de overheden en de centrale banken in onwaarschijnlijke hoeveelheden geld lenen en bijdrukken beginnen steeds meer beleggers zich zorgen te maken over de waarde er van. Hoe meer geld er in omloop komt, hoe meer de waarde er van afneemt. Staatsobligaties bieden hier ook geen bescherming meer tegen. 

Bitcoin neemt rol goud over

In een snel digitaliserende wereld is de bitcoin dat wel. Het aantal bitcoins dat gemined kan worden is immers beperkt. De bitcoin is namelijk zodanig opgezet dat hoe meer er van gemaakt worden, hoe moeilijker het wordt nieuwe te produceren.

Uiteindelijk zullen er in 2140 21 miljoen bitcoins gecreëerd zijn. Meer komen er niet. Dat is precies om die reden dat de bitcoin bij steeds meer beleggers zo geliefd is. Wanneer de bitcoin de rol van goud zou overnemen zou de waarde van de munt zelfs tot 146.000 kunnen oplopen volgens analisten van J.P. Morgan. 

Het valt of staat met vertrouwen

Of dat bewaarheid wordt, wie zal het zeggen? De waarde van een munt staat of valt met het vertrouwen erin. Het moderne geld is net zo min iets anders dan fiat geld. Ook daar staat geen enkele waarde tegenover.

De gigantische hoeveelheden geld die autoriteiten wereldwijd creëren om de onwaarschijnlijke schuldenlast te kunnen dragen, maakt steeds meer beleggers nerveus. Een zoektocht naar waardevaste beleggingen is zo bezien niet zo vreemd.

In een digitale wereld past een digitale oplossing

In een digitale wereld past een digitale oplossing. Goud heeft deze rol duizenden jaren vervuld, maar het is niet uitgesloten dat het plaats moet gaan maken voor deze nieuwkomer. 

Daar moet ik wel de kanttekening bij plaatsen dat niemand het ooit heeft over de mogelijkheid dat goud geen enkele waarde meer vertegenwoordigt en dat dat bij de bitcoin (nog) niet het geval is.