Datum: 22-03-2021

Een gewaagd expiriment

Onder aanvoering van Joe Biden zijn de Verenigde Staten bezig met een gewaagd experiment. Wat is er aan de hand? Het coronajaar zorgde in de Verenigde Staten voor een economische krimp van 3,5 procent. Europa, minder hard getroffen door het virus, verloor echter maar liefst 6,6% van zijn BNP. Je zou dus verwachten dat Europa sneller zou herstellen. Niets lijkt echter minder waar.

De OESO bijvoorbeeld verwacht voor Europa een herstel van de economische groei van 3,9 procent. Voor de Verenigde Staten verwacht men echter maar liefst een toename van 6,5 procent. Terwijl Europa nog tot volgend jaar zal blijven worstelen om weer op het niveau van voor de uitbraak van de crisis te komen zullen de Verenigde Staten dit jaar dat niveau alweer passeren.

Amerikanen geven vol gas

Waar Europa hier en daar strengere lockdowns instelt, het vaccinatieprogramma af en toe hapert en de stimuleringsmaatregelen van de overheden aan snelheid en daadkracht te wensen overlaat, geven de Verenigde Staten op alle fronten vol gas.

Florida en Texas hebben bijvoorbeeld de restrictieve maatregelen laten varen. Het vaccinatieprogramma loopt op rolletjes en de autoriteiten hebben alle terughoudendheid laten varen wat betreft het stimuleren van de economie. Naast het ruime monetaire beleid van de centrale bank verkent de regering-Biden met zijn stimuleringsbeleid nieuwe horizonten.

Het net goedgekeurde steunplan van de regering is naar berekening goed voor zo’n 11 tot 12 procent van het BNP. Bedenk dat dit plan van 1900 miljard dollar nog boven op het plan van 900 miljard dollar komt van de vorige regering. Bovendien liggen er nog plannen om de infrastructuur te pimpen. Het totale bedrag is vele malen groter dan de door de coronacrisis geleden schade.

Iedereen gevaccineerd in mei

In de Verenigde Staten zal iedereen die dat wil ingeënt kunnen zijn voor begin mei. Voeg daar het enorme Amerikaanse spaaroverschot van de consumenten aan toe. In de Verenigde Staten is er tijdens de crisis naar schatting zo’n 14 procent meer gespaard dan gebruikelijk. In Europa is er ook meer gespaard, maar dat ligt in de orde van 3 tot 7 procent. Ook hier beschikt de Amerikaanse economie over aanzienlijk meer vuurkracht.

Terwijl de wereld nog druk bezig is om te herstellen van de coronaklap, heeft het totale volume van de wereldhandel al nieuwe hoogten bereikt. Ook hier lijken de Verenigde Staten leidend. Waar de export nog 9 procent lager is dan voor de crisis heeft de import van goederen en diensten nieuwe records neergezet. Met andere woorden, het al best omvangrijke Amerikaanse handelstekort met de rest van de wereld wordt nog groter. Meer consumptie betekent immers meer import uit landen buiten de eigen landsgrenzen.

De rest van de wereld profiteert

Daar zit ook het positieve aspect. De OESO verwacht dat een groot deel van de American Rescue Plan Act van president Biden ook ten goede zal komen aan de rest van de wereld. Een belangrijk gedeelte van de producten en diensten die de Amerikaanse consument gaat kopen wordt immers elders geproduceerd. De Amerikaanse consument kan, ondersteund door het ruimhartige beleid van de eigen overheid, zo de rest van de wereld meetrekken op weg naar herstel.

Dat handelstekort is overigens niet per definitie verkeerd, in ieder geval niet voor ons Europeanen. Het is niet voor niets dat Trump de Amerikaanse consument 'Buy American' voorhield. Hoe meer Amerikaanse producten en diensten er worden gekocht, hoe minder groei er naar de rest van de wereld zal wegvloeien.

Op sleeptouw

Je kan, zeker vanuit ons voorzichtige Europa, kritiek hebben op het ongekende Amerikaanse steunprogramma. Maar je zou ook kunnen zeggen dat de Verenigde Staten extra gas geven waar bijvoorbeeld Europa moeizaam bezig is.

Het zal niet de eerste keer zijn dat de Amerikaanse consument indirect de rest van de wereld op sleeptouw neemt. Het experiment van de regering-Biden is gewaagd en de uitkomst ongewis.