Datum: 03-10-2022

Geen gouden bergen

Het zijn onrustige tijden op de beurs waardoor veel beleggers met hun neus op de feiten zijn gedrukt. Goudgerande beleggingen lijken op het moment niet in groten getale aanwezig te zijn.

Tijdens de inval van Rusland in Oekraïne afgelopen voorjaar zagen we veel beleggers vluchten in goud. Goud fungeerde bij dit soort kritieke of spannende gebeurtenissen immers al vele malen eerder als veilige haven. 

Ook de goudprijs in een berenmarkt

De vlucht zorgde voor een 'paniekpiek' in de goudprijs die uiteindelijk stopte boven de 2070 dollar voor een troy ounce (ongeveer 30 gram). Afgelopen maanden verspeelde goud echter zijn naam als veilige vluchthaven en kwam ook de goudprijs in een 'berenmarkt' terecht. Dit betekent dat de goudprijs sinds de top met meer dan 20 procent gedaald is. Overigens is dit alleen in dollars het geval. In euro’s gemeten staat goud nu zo’n 10 procent lager. 

En dat is precies ook een verklaring voor de gedaalde goudprijs. Naast goud is namelijk ook de Amerikaanse dollar doorgaans een vluchthaven voor beleggers en dat is ook nu weer het geval. Het is de meest liquide belegging ter wereld. We hebben allemaal kunnen zien dat dollar is dan ook flink sterker geworden ten opzichte van de meeste andere valuta.

Vooral de dollar als veilige haven

Afgezet tegen de euro bijvoorbeeld is de waardestijging ruim 15 procent. Voor beleggers in goud die moeten afrekenen in dollars en voor wie die dollar niet hun eigen munt is, is goud dus relatief duur en daardoor minder aantrekkelijk geworden. Iets soortgelijks zagen we ook gebeuren tijdens de vorige grote onrustsituatie; het uitbreken van de coronacrisis in het voorjaar van 2020. Ook toen was de dollar wel - en goud niet - een veilige haven voor beleggers.

Een andere verklaring voor de prijsval van goud is dat de rente in veel Westerse landen tot voor kort erg laag was. Het feit dat beleggers op de goudbeleggingen geen rente (of dividend) krijgen, was daarom geen probleem. Maar inmiddels is de rente gestegen en kan een belegger in tweejaars Amerikaans staatspapier nu meer dan 4 procent rente ontvangen.

Beleggen in niet-renderend goud wordt kostbaar

Daarmee wordt beleggen in goud en wachten op een prijsstijging kostbaar, zeker als het allemaal iets langer gaat duren. Je had immers in die tijd ook je geld in een andere veilige belegging kunnen steken die wél direct een aantrekkelijk rendement oplevert. 

Goud is met andere woorden vooral interessant in tijden van een negatieve reële rente. Niet alleen de nominale, maar ook de reële rente loopt, vooral in de Verenigde Staten, al een tijdje op en daarmee daalt de prijs van goud navenant. Daarmee blijkt goud ook nu weer geen goede bescherming tegen inflatie en dus ook niet tegen paniek. Het is dus niet zo zinvol om het om die reden aan te schaffen.

Even geen vraag

Toch zijn er ook nog kansen voor goudbeleggers. Veel centrale banken verhogen immers in onrustige tijden hun deviezenvoorraad en doen dit veelal door goud in te slaan. Zo kocht de centrale bank van Rusland de afgelopen periode veel goud.

Bovendien zal de rente ooit ook wel weer gaan dalen. Ook is goud vooral in China en India nog steeds erg geliefd voor sierraden en stijgt de vraag naar goud in deze regio’s nog altijd. Maar deze vraag valt in het niet ten opzichte van de potentiële vraag van beleggers. En deze vraag is er nu dus (even) niet.